Wielkość produkcji polskich browarów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Wielkość produkcji polskich browarów

    Interesuje mnie liczba hektolitrów produkowanych przez polskie browary. Odnoszę wrażenie, że to co jest na świecie normą (chociażby w Czechach) u nas jest to jakaś "wielka tajemnica". Interesujące dane znalazłem na ... amerykańskiej stronie (beer.com), zaledwie w kilku przypadkach wspomina o tym dodatek do TR - Trybuna Piwna. Dlatego zwracam się z prośbą do osób zorientowanych w temacie o uzupełnienie braków oraz o ew. korektę w moich danych. Inni też z tego skorzystają.

    Brakuje mi danych produkcyjnych z następujacych browarów:
    Braniewo
    EDI
    Fortuna
    Janów Lubelski
    Koreb
    Krajan
    Łódzkie
    Racibórz
    Zodiak
    Perła - Zwierzyniec
    Głubczyce
    Brzeg
    Brovaria
    BrowArmia Królewska
    C.K. Browar
    Minibrowar
    Spiż
    Złoty Róg

    A to, co udąło mi się zebrać z beer.com, nie wiem na ile są to aktualne lub prawdziwe dane (liczba to hektolitry, TP - Trybuna Piwna):
    Amber 250.000 (TP podaje 500.000)
    Belgia 1.200.000
    BG SA Zabrze 220.000
    Bierhalle - Warszawa 1.800
    Bierhalle - Łódź 1.500
    Bierhalle - Katowice 1.000
    Bosman 1.500.000
    BOSS 80.000
    Ciechanów 100.000
    Czarnków 50.000
    Dojlidy 734.000
    EB 1.500.000
    Gab 20.000 (TP: 15.000)
    Gościszewo 20.000
    Grudziądz 70.000
    Grybów 100.000
    Imielin 15.000
    Jabłonowo 100.000
    Jagiełło 20.000
    Jędrzejów 290.000 (TP: 260.000)
    Kasztelan 750.000
    Kiper 200.000
    Konstancin 15.000
    Kormoran 80.000
    Lech 3.750.000
    Leżajsk 1.100.000
    Łomża 600.000 (1.000.000)
    Namysłów 500.000
    Okocim 1.350.000
    Perła - Lublin 800.000
    Relakspol 30.000
    Spiż - Wrocław 1.000
    Staropolski 120.000
    Tyskie 5.000.000
    Van Pur 750.000
    Warka 2.000.000
    Zamkowy 140.000
    Żywiec 3.500.000

    Z TP wypisałem jeszcze te:
    Bartek 1.000
    Browar na Jurze 15.000
    Haust 1.000
    Brok 650.000 (moc produkcyjna)
    Połczyn 350.000 (moc produkcyjna)

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • szefunio
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.01
    • 481

    #2
    Musisz określić, czy chodzi Ci o moce produkcyjne, czy o rzeczywistą produkcję. Chociaż i tak dane, które znalazłeś są mocno nieaktualne ( w obu przypadkach )
    Robię to co lubię - produkuję piwo.

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Najlepiej byłoby znać obydwie liczby, aczkolwiek bardziej interesuje mnie faktyczna produkcja. I takie też dane podałem - z wyjątkiem 2 browarów, w przypadku których podałem moc, bo tylko takie dane znalazłem. Wiem, że dane są przynajmniej częściowo niekatualne, ale to jedyne co mam. Stąd apel

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Jak Bartek ma 1000, to sama Marusia wypija im 500, na tych piotrowickich imprezach

        Dobry temat, tylko pewnie ciężki do zweryfikowania.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          Ano ciężki, ale może wspólnymi siłami udałoby się nam w przeciągu kilku lat doprowadzić do takiej sytuacji, jak w Czechach, gdzie można się dowiedzieć o produkcji każdego browaru i to z dokładnością do 1 hl!
          Przykład:

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Jak Bartek ma 1000, to sama Marusia wypija im 500, na tych piotrowickich imprezach
            500 hl czyli 100 000 półlitrowych kufli? Zabawiłeś się w ogrodnika-hurtownika!
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

              #7
              Tyskie 5.000.000
              czyli
              miliard piw
              .
              .
              .
              .
              .
              .
              ja p*rdole
              Z INNEJ BECZKI

              www.fotopolska.eu

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Plzeňský Prazdroj w 2005 miał 5.011.000 hl, a weź pod uwagę wielkośc państwa i ilość tamtejszych browarów. No ale trochę tego eksportują.
                A Anheuser-Busch w samym tylko Saint Louis wypuszcza jakies 33 miliardy piw (zakłądając, że robiłby to w połlitrowych butelkach). Tak mi wyszło z obliczeń - wytwarza 104,400,000 bbl (baryłek, a 1 bbl=ok 159 litrów). No chyba, że baryłka ropy ma inną pojemność niż baryłka piwa.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Alphonse
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.06
                  • 96

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                  (...) No chyba, że baryłka ropy ma inną pojemność niż baryłka piwa.
                  pl.wikipedia.org :
                  * 1 baryłka ropy naftowej (skrót: 1 bbl) = 42 galony amerykańskie = 158,987 l (~159 l) – standardowa jednostka objętości w przemyśle naftowym.
                  * 1 baryłka brytyjska (skrót: 1 Imp.bl.) = 36 galonów brytyjskich = 163,656 l (~164 l) – używana w Wielkiej Brytanii w handlu piwem.

                  en.wikipedia.org :
                  * Oil barrel: 42 US gallons, 158.9873 litres,[1] or 34.9723 Imperial (UK) gallons.
                  * UK beer barrel: 36 UK gallons (163.7 litres).
                  * US beer barrel: 31 US gallons (117.3 litres), the result of tax law definitions.
                  * US non-beer liquid barrel: 31½ US gallons (119.2 litres), or half a hogshead.
                  * US dry barrel: 105 dry quarts (115.6 litres).
                  * Somali water barrel: 200 litres - used in Horn of Africa to measure water and diesel.

                  Jaka jest praktyka browarów - nie wiem, ale z pewnością skrót bbl jest używany swobodnie, wbrew info z polskiej wikipedii.

                  Powyższe cytaty nie wyczerpują tematu, bo w Afryce i Australii można trafić na inne zwyczaje.

                  Tu jeszcze ciekawy materiał historyczny zza oceanu.

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                    500 hl czyli 100 000 półlitrowych kufli? Zabawiłeś się w ogrodnika-hurtownika!
                    Dobssszzz... może powinienem dodać "".
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                      Dobssszzz... może powinienem dodać "".
                      No powinieneś. Zrobiłeś ze mnie pijaczkę
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Totus
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.11
                        • 326

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        No powinieneś. Zrobiłeś ze mnie pijaczkę
                        Raczej chodzącą baryłkę pełna piwa
                        Zapraszam do Browaru Sielanka.

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          No powinieneś. Zrobiłeś ze mnie pijaczkę
                          Miałem na myśli... Kobietę o Dużych Możliwościach
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse
                            * UK beer barrel: 36 UK gallons (163.7 litres).
                            * US beer barrel: 31 US gallons (117.3 litres), the result of tax law definitions.
                            Acha, dane brałem z amerykańskiej strony, więc to będzie 117,3 litra. W sumie wychodzi jakieś 24,5 (zamiast 33) miliarda półlitrowych piw.
                            Last edited by Pendragon; 2008-02-04, 10:05.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • baklazanek
                              † 2014 Piwosz w Raju
                              • 2001.08
                              • 3562

                              #15
                              Jeżeli będzie się tobie chciało, to możesz przejrzeć dział „wieści z branży”. Można tam znaleźć trochę informacji na temat, który poruszyłeś.

                              Comment

                              Przetwarzanie...