Wielkość produkcji polskich browarów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

    #31
    Nt Jędrzejowa to pozytywny nius bo chyba swego czasu chodziła plota że ma być zamknięty przez grupę Van Pura (czy jak się tam ona obecnie nazywa). Inna sprawa jakiej jakości jest to co tam warzą/będą warzyć.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • Maciass
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.03
      • 172

      #32
      Praktycznie cały Jędrzejów robi pierwsze ceny dla Lidl Europa + Jędrzej

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

        #33
        Przy okazji tej dyskusji można się pokusić o próbę definiowania browarów na wzór amerykański (AGRO Industry 2013/2)

        browar narodowy - powyżej 15 mln baryłek rocznie, czyli 17,5 mln hl
        browar regionalny - mniej niż narodowy, ale z nim konkuruje
        regionalny browar specjalności - 15 tyś - 500 tyś baryłek, czyli od 17,5 do 586 tyś hl
        mikrobrowar - do 75 tyś baryłek, czyli do 87,9 tyś hl (z czego więcej niż 50% poza miejscem produkcji)
        brewpub - nie przekracza 15 tyś baryłek rocznie, czyli do 17,5 tyś hl (z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji)
        i wreszcie browar kontraktowy to przedsięwzięcie, które polega na wynajmowaniu mocy produkcyjnych innego browaru, w celu produkcji piwa wg. własnej receptury. Browary te produkują głównie piwa rzemieślnicze i tradycyjne.
        Last edited by e-prezes; 2014-10-24, 09:42.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #34
          U nas tę kwestię załatwia niejako wysokość VATu. Można to zastosować z pewnym uproszczeniu

          browar narodowy - powyżej 200.000 hl
          browar regionalny - 70.000 - 200.000 hl (tu bym uprościł przez wyeliminowanie progu 150.000 hl - zbyt blisko 200.000 hl)
          regionalny browar specjalności (hmm a cóż to za specjalności?) - 20.000 - 70.000 hl
          mikrobrowar - poniżej 20.000 hl
          brewpub / restauracyjny - (tu już niech inni wymyślą definicję)
          Last edited by Pendragon; 2014-10-24, 09:51.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9793

            #35
            Nie wiedziałem, że Szanowni Przedpiszcy robią za pi-arów koncernowych...
            Hasło "browar narodowy" aż się prosi, żeby go użyć do reklamowania ich byle-produkcji...

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19269

              #36
              Pada inne hasło, jak tamto Cię mierzi - makrobrowar.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              brewpub / restauracyjny - (tu już niech inni wymyślą definicję)
              A ile produkują nasze?
              Last edited by e-prezes; 2014-10-24, 10:34.

              Comment

              • sienioo
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.12
                • 177

                #37
                Granica między mikrobrowarem, a browarem restauracyjnym jest ciężka do rozdzielenia. A co w przypadku gdy browar restauracyjny - na początku nastawiony na sprzedaż wyłącznie w lokalu coraz bardziej zwiększa moce produkcyjne i coraz więcej produktu sprzedaje na zewnątrz? Można się pokusić o stwierdzenie że brewpub/restauracyjny sprzedaje znaczącą większość piwa w lokalu produkcji. Każdy browar restauracyjny jest mikrobrowarem. Ogólnie mikrobrowary można podzielić na: restauracyjne, czyli te które sprzedają cześć produktu w miejscu produkcji i rzemieślnicze: te które całą produkcje sprzedają na zewnątrz.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19269

                  #38
                  Opierając się na danych jednego z dostawców sprzętu (przy założeniu, że zdecydowana większość warzelni to 5 - 10 hl) daje to max. 5-6 tyś hl rocznie. Myślę, że raczej nie osiągana. I raczej na poziomie 2,5-3 tyś hl rocznie.
                  Last edited by e-prezes; 2014-10-24, 11:16.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19269

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedzi
                    Granica między mikrobrowarem, a browarem restauracyjnym jest ciężka do rozdzielenia. A co w przypadku gdy browar restauracyjny - na początku nastawiony na sprzedaż wyłącznie w lokalu coraz bardziej zwiększa moce produkcyjne i coraz więcej produktu sprzedaje na zewnątrz? Można się pokusić o stwierdzenie że brewpub/restauracyjny sprzedaje znaczącą większość piwa w lokalu produkcji. Każdy browar restauracyjny jest mikrobrowarem. Ogólnie mikrobrowary można podzielić na: restauracyjne, czyli te które sprzedają cześć produktu w miejscu produkcji i rzemieślnicze: te które całą produkcje sprzedają na zewnątrz.
                    mikrobrowar - (...) z czego więcej niż 50% poza miejscem produkcji
                    brewpub/restauracyjny - (...) z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji

                    Masz tu próg, który warunkuje.

                    Comment

                    • sienioo
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.12
                      • 177

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      mikrobrowar - (...) z czego więcej niż 50% poza miejscem produkcji
                      brewpub/restauracyjny - (...) z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji

                      Masz tu próg, który warunkuje.
                      O takim też progu myślałem. To wydaje się najbardziej logiczne. Podajesz dane wybicia to wypada, ale moim zdaniem nie da się granicy tej ustalić, bo będą np restauracyjne które mają powyżej 10 tyś hl i będą mikrobrowary które będą mieć np 5 tyś hl.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        brewpub/restauracyjny - (...) z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji
                        50% spożycia, nie produkcji.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #42
                          Procenty są fajne, można sobie wszystko zrobić od linijki. Ale czy jeśli browar będzie na granicy tych 50%, to jak chcecie weryfikować jego przynależność? W jednym miesiącu sprzeda 51% na miejscu, w innym 51% poza miejscem produkcji. Raz będzie taki, a raz inny? Ja bym się trzymał koncepcji browaru - jeśli ów jest integralną częścią restauracji/pubu to jest z definicji browarem restauracyjnym/brewpubem.
                          Last edited by Mason; 2014-10-24, 12:42.
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            (hmm a cóż to za specjalności?)
                            Wg. Sebastiana Waszczaka - autora artykułu - niezależne w sensie właścicielskim, rzemieślnicze, produkujące zgodnie z belgijską, brytyjską lub niemiecką tradycją. Zapomniał o amerykańskiej

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ogólnie mikrobrowary można podzielić na: restauracyjne, czyli te które sprzedają cześć produktu w miejscu produkcji i rzemieślnicze: te które całą produkcje sprzedają na zewnątrz.
                            Odmawiasz restauracyjnym bycie rzemieślniczymi?!

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedzi
                            (...) będą np restauracyjne które mają powyżej 10 tyś hl i będą mikrobrowary które będą mieć np 5 tyś hl.
                            Pułap 10 tyś hl/rok jest raczej mało możliwy do przekroczenia przez restauracyjne. Chyba, że z większymi warzelniami niż 10 hl, a u nas takich jeszcze się nie stawia.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            50% spożycia, nie produkcji.
                            Masz rację

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja bym się trzymał koncepcji browaru - jeśli ów jest integralną częścią restauracji/pubu to jest z definicji browarem restauracyjnym/brewpubem.
                            Słuszne założenie. Ten stan też może podlegać zmianom. Jak wszystko w biznesie

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              U nas tę kwestię załatwia niejako wysokość VATu.
                              Chyba miałeś na myśli akcyzę?

                              1. Podziałem amerykańskim w ogóle bym się nie sugerował. Choć pewnie niektórzy sądzą, że "My som już Amerykany", to jednak zupełnie inna bajka z punktu widzenia rynku, wielkości produkcji itd.
                              2. Podział ze względu na progi akcyzy jest projekcją chłopaków piszących rozporządzenia. Można się nim nieco sugerować, ale ja bym się go kurczowo nie trzymał.
                              3. Mikrobrowar to może mieć bliżej 5 tys. hl a nie 20 tys.
                              4. Mieszanie klasyfikacji jakościowej (rzemieślniczy, specjalności, restauracyjny itp.) z opartą na wielkości produkcji nie ma większego sensu. Albo rybka albo pipka. Jeśli podział ma być klarowny i użyteczny to na wielkości produkcji trzeba poprzestać. Jak ktoś odczuwa niedosyt, to można wymyślić drugi jakościowy i je krzyżować.
                              5. Browar narodowy to beznadziejna nazwa. Powinno być Megabrowar. Pozostajemy w układzie SI a i dolny próg łatwiej wtedy przyjąć na poziomie 1 mln hl.
                              6. Wyróżniłbym jeszcze wymierającą grupę średniaków tj. tak gdzieś pomiędzy 200 tys. a 1 mln hl.
                              Last edited by delvish; 2014-10-24, 15:32.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                                Chyba miałeś na myśli akcyzę?
                                Łoczywiście!

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X