Nt Jędrzejowa to pozytywny nius bo chyba swego czasu chodziła plota że ma być zamknięty przez grupę Van Pura (czy jak się tam ona obecnie nazywa). Inna sprawa jakiej jakości jest to co tam warzą/będą warzyć.
Wielkość produkcji polskich browarów
Collapse
X
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
-
Przy okazji tej dyskusji można się pokusić o próbę definiowania browarów na wzór amerykański (AGRO Industry 2013/2)
browar narodowy - powyżej 15 mln baryłek rocznie, czyli 17,5 mln hl
browar regionalny - mniej niż narodowy, ale z nim konkuruje
regionalny browar specjalności - 15 tyś - 500 tyś baryłek, czyli od 17,5 do 586 tyś hl
mikrobrowar - do 75 tyś baryłek, czyli do 87,9 tyś hl (z czego więcej niż 50% poza miejscem produkcji)
brewpub - nie przekracza 15 tyś baryłek rocznie, czyli do 17,5 tyś hl (z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji)
i wreszcie browar kontraktowy to przedsięwzięcie, które polega na wynajmowaniu mocy produkcyjnych innego browaru, w celu produkcji piwa wg. własnej receptury. Browary te produkują głównie piwa rzemieślnicze i tradycyjne.Last edited by e-prezes; 2014-10-24, 09:42.
Comment
-
-
U nas tę kwestię załatwia niejako wysokość VATu. Można to zastosować z pewnym uproszczeniu
browar narodowy - powyżej 200.000 hl
browar regionalny - 70.000 - 200.000 hl (tu bym uprościł przez wyeliminowanie progu 150.000 hl - zbyt blisko 200.000 hl)
regionalny browar specjalności (hmm a cóż to za specjalności?) - 20.000 - 70.000 hl
mikrobrowar - poniżej 20.000 hl
brewpub / restauracyjny - (tu już niech inni wymyślą definicję)Last edited by Pendragon; 2014-10-24, 09:51.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pada inne hasło, jak tamto Cię mierzi - makrobrowar.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzibrewpub / restauracyjny - (tu już niech inni wymyślą definicję)Last edited by e-prezes; 2014-10-24, 10:34.
Comment
-
-
Granica między mikrobrowarem, a browarem restauracyjnym jest ciężka do rozdzielenia. A co w przypadku gdy browar restauracyjny - na początku nastawiony na sprzedaż wyłącznie w lokalu coraz bardziej zwiększa moce produkcyjne i coraz więcej produktu sprzedaje na zewnątrz? Można się pokusić o stwierdzenie że brewpub/restauracyjny sprzedaje znaczącą większość piwa w lokalu produkcji. Każdy browar restauracyjny jest mikrobrowarem. Ogólnie mikrobrowary można podzielić na: restauracyjne, czyli te które sprzedają cześć produktu w miejscu produkcji i rzemieślnicze: te które całą produkcje sprzedają na zewnątrz.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedziGranica między mikrobrowarem, a browarem restauracyjnym jest ciężka do rozdzielenia. A co w przypadku gdy browar restauracyjny - na początku nastawiony na sprzedaż wyłącznie w lokalu coraz bardziej zwiększa moce produkcyjne i coraz więcej produktu sprzedaje na zewnątrz? Można się pokusić o stwierdzenie że brewpub/restauracyjny sprzedaje znaczącą większość piwa w lokalu produkcji. Każdy browar restauracyjny jest mikrobrowarem. Ogólnie mikrobrowary można podzielić na: restauracyjne, czyli te które sprzedają cześć produktu w miejscu produkcji i rzemieślnicze: te które całą produkcje sprzedają na zewnątrz.
brewpub/restauracyjny - (...) z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji
Masz tu próg, który warunkuje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzimikrobrowar - (...) z czego więcej niż 50% poza miejscem produkcji
brewpub/restauracyjny - (...) z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji
Masz tu próg, który warunkuje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzibrewpub/restauracyjny - (...) z czego nie mniej niż 50% produkcji w miejscu produkcji
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Procenty są fajne, można sobie wszystko zrobić od linijki. Ale czy jeśli browar będzie na granicy tych 50%, to jak chcecie weryfikować jego przynależność? W jednym miesiącu sprzeda 51% na miejscu, w innym 51% poza miejscem produkcji. Raz będzie taki, a raz inny? Ja bym się trzymał koncepcji browaru - jeśli ów jest integralną częścią restauracji/pubu to jest z definicji browarem restauracyjnym/brewpubem.Last edited by Mason; 2014-10-24, 12:42.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi(hmm a cóż to za specjalności?)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedziOgólnie mikrobrowary można podzielić na: restauracyjne, czyli te które sprzedają cześć produktu w miejscu produkcji i rzemieślnicze: te które całą produkcje sprzedają na zewnątrz.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedzi(...) będą np restauracyjne które mają powyżej 10 tyś hl i będą mikrobrowary które będą mieć np 5 tyś hl.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi50% spożycia, nie produkcji.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziJa bym się trzymał koncepcji browaru - jeśli ów jest integralną częścią restauracji/pubu to jest z definicji browarem restauracyjnym/brewpubem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziU nas tę kwestię załatwia niejako wysokość VATu.
1. Podziałem amerykańskim w ogóle bym się nie sugerował. Choć pewnie niektórzy sądzą, że "My som już Amerykany", to jednak zupełnie inna bajka z punktu widzenia rynku, wielkości produkcji itd.
2. Podział ze względu na progi akcyzy jest projekcją chłopaków piszących rozporządzenia. Można się nim nieco sugerować, ale ja bym się go kurczowo nie trzymał.
3. Mikrobrowar to może mieć bliżej 5 tys. hl a nie 20 tys.
4. Mieszanie klasyfikacji jakościowej (rzemieślniczy, specjalności, restauracyjny itp.) z opartą na wielkości produkcji nie ma większego sensu. Albo rybka albo pipka. Jeśli podział ma być klarowny i użyteczny to na wielkości produkcji trzeba poprzestać. Jak ktoś odczuwa niedosyt, to można wymyślić drugi jakościowy i je krzyżować.
5. Browar narodowy to beznadziejna nazwa. Powinno być Megabrowar. Pozostajemy w układzie SI a i dolny próg łatwiej wtedy przyjąć na poziomie 1 mln hl.
6. Wyróżniłbym jeszcze wymierającą grupę średniaków tj. tak gdzieś pomiędzy 200 tys. a 1 mln hl.Last edited by delvish; 2014-10-24, 15:32."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziChyba miałeś na myśli akcyzę?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment