Wielkość produkcji polskich browarów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Biniauer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 123

    #46
    Jak dla mnie w ogóle odpuściłbym sobie podział na restauracyjne, rzemieślnicze, regionalne, kontraktowe (ostatnie w ogóle mi nie pasują pod browar), a pozostał po prostu przy wielkości produkcji rocznej i tyle. Według mnie najlepsze i najbardziej obiektywne. Choć mało kreatywne

    W zasadzie co to jest rzemieślniczy? Ten co produkuje wszelkiej maści american **** (wstaw dowolny styl piwa) czy ten który po prostu ma rodzaj produkcji niemasowy (małe browary w których dużo prac produkcyjnych odbywa się w sposób ręczny itp.). Czy może tak jak w przypadku konkursu piw rzemieślniczych na birofilii w Żywcu, browar w którym piwowar jest zanany z imienia i nazwiska?

    Comment

    • igorio
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.10
      • 10

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak dla mnie w ogóle odpuściłbym sobie podział na restauracyjne, rzemieślnicze, regionalne, kontraktowe (ostatnie w ogóle mi nie pasują pod browar), a pozostał po prostu przy wielkości produkcji rocznej i tyle. Według mnie najlepsze i najbardziej obiektywne. Choć mało kreatywne
      Jestem podobnego zdania , czy mało kreatywne? sprawa sporna zawsze lepszy prosty podział niż wielkie zamieszanie

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak dla mnie w ogóle odpuściłbym sobie podział na restauracyjne, rzemieślnicze, regionalne, kontraktowe (ostatnie w ogóle mi nie pasują pod browar), a pozostał po prostu przy wielkości produkcji rocznej i tyle. Według mnie najlepsze i najbardziej obiektywne. Choć mało kreatywne
        No dobra, ale jakie progi przyjąć? Zresztą mogą być małe browary, które po prostu dużo warzą piwa (z kontraktowcami na pokładzie) i większe browary, które po prostu nie mają takiego zbytu i produkują mało. Oba znajdą się w tej samej grupie. Zresztą wielkość produkcji może być zmienna i fluktuować.

        W zasadzie co to jest rzemieślniczy? Ten co produkuje wszelkiej maści american **** (wstaw dowolny styl piwa) czy ten który po prostu ma rodzaj produkcji niemasowy (małe browary w których dużo prac produkcyjnych odbywa się w sposób ręczny itp.). Czy może tak jak w przypadku konkursu piw rzemieślniczych na birofilii w Żywcu, browar w którym piwowar jest zanany z imienia i nazwiska?
        Pamiętam, że była już gdzieś próba definicji. Powyżej przytoczyłem tę zaproponowaną przez autora artykułu. Nie ma w niej o ajpach-srajpach, witach-sritach.

        Comment

        • Neptune
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.09
          • 184

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          No dobra, ale jakie progi przyjąć?
          Najlepiej proste i równe

          Coś w stylu:
          <1 000 000 hl - duży
          100 000 - 1 000 000 - średni
          10 000 - 100 000 - mały
          >10 000 - mikro

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika igorio Wyświetlenie odpowiedzi
            Jestem podobnego zdania , czy mało kreatywne? sprawa sporna zawsze lepszy prosty podział niż wielkie zamieszanie
            Ja też. To jasny i klarowny podział. Inna sprawa jakie ustalić ramy, przedziały i jak później ustalić te aktualne dane. Browary chyba w większości nie podają ich publicznie. Niektóre z kolei np duże koncerny w raportach podają ale są to dane dotyczące całych grup piwowarskich, nie rozbite na konkretne zakłady. Produkcja browarów kontraktowych pewnie też nie jest wliczana do produkcji browarów w których de facto fizycznie te piwa powstają.
            Jeśli będziemy bawić się w usilne oddzielanie i definiowanie np browarów restauracyjnych to w pewnym sensie takowym można uznać też i warzący kilka mln hl Żywiec bo w browarze jest firmowy wyszynk który nazywa się Piwiarnia Żywiecka i jest tam sprzedawane piwo warzone na miejscu. A to że pewnie 99,9 procenta piwa idzie poza browar to inna sprawa.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeśli będziemy bawić się w usilne oddzielanie i definiowanie np browarów restauracyjnych to w pewnym sensie takowym można uznać też i warzący kilka mln hl Żywiec bo w browarze jest firmowy wyszynk który nazywa się Piwiarnia Żywiecka i jest tam sprzedawane piwo warzone na miejscu. A to że pewnie 99,9 procenta piwa idzie poza browar to inna sprawa.
              To samo się tyczy browarów Lech i Tyskie, też uznajmy je za browary restauracyjne. Ty tak na serio piszesz, czy po prostu usilnie szukasz dziury w całym, bo masz inną koncepcję podziału browarów?
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Neptune Wyświetlenie odpowiedzi
                Najlepiej proste i równe

                Coś w stylu:
                <1 000 000 hl - duży
                100 000 - 1 000 000 - średni
                10 000 - 100 000 - mały
                >10 000 - mikro
                To prawie udało Ci się wcelować w widełki na b.biz (* oznaczono duże na b.biz, # średnie). Dane wielkości rocznego w hl wybicia z Wikipedii.

                Duże:
                Browar Książęcy* 8 000 000
                Browar Lech* 7 500 000
                Browar Okocim* 5 800 000
                Browar Żywiec* 5 500 000
                Browar Warka* 3 500 000
                Browar Leżajsk* 3 000 000
                Browar Elbląg* 3 000 000
                Browar Dojlidy* 2 200 000
                Browar Perła* 1 700 000
                Browary Górnośląski# 1 250 000
                Browar Van Pur* 1 200 000

                Średnie:
                Browar Bosman* 1 000 000
                Browar Łomża* 1 000 000
                Browar Sulimar# 1 000 000
                Browar Namysłów 1 000 000
                Browar Kasztelan# 800 000
                Browar BROK# 650 000
                Browar Jędrzejów# 420 000
                Browar Fuhrmann# 350 000
                Browar Amber# 250 000
                Browar Bracki# 160 000
                Browar Braniewo#
                Browar Głubczyce#
                Browar Łódzki#

                Małe:
                Browar Staropolski 100 000
                Browar Krajan 100 000
                Browar Grybów 80 000
                Browar Lwówek 80 000
                Browar Bojanowo 80 000
                Browar Ciechan 60 000
                Browar Witnica 50 000
                Browar Kormoran 50 000
                Browar Czarnków 50 000
                Browar Zwierzyniec 36 000
                Browar Zodiak 30 000
                Browar Gościszewo 20 000
                Browar na Jurze 20 000
                Browar Tarczyn 20 000
                Browar Racibórz 20 000
                Browar Wąsosz 20 000
                Browar Bednary
                Browar Fortuna
                Browar Jabłonowo
                Browar Jagiełło
                Browar Olbracht Rzemieślniczy
                Browar Koreb
                Browar Podgórz
                Pracownia Piwa
                Browar Reden Świętochłowice
                Browar Twigg
                Browar Ursa Maior
                Browar Zarzecze

                Mikro:
                Browar EDI 6500
                Browar Bartek 1000
                Browar Artezan 300
                Browar Sobótka Górka
                + restauracyjne.

                Comment

                • Myszon007
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.02
                  • 1208

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Browar Kasztelan# 800 000
                  Kasztelan po tegorocznej rozbudowie ma moce 2,6 mln hektolitrów - źródło: http://naszsierpc.pl/197086,Magazyny...#axzz3HSjnmch7
                  ♪♫

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #54
                    ... przy czym obecnie Browar Bosman wskoczyłby już do dużych, Browar Staropolski mógłby do średnich, a część browarów, w tym te z BRJ i kontraktujące na pewno mają wyższe wielkości wybicia.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Neptune Wyświetlenie odpowiedzi
                      Najlepiej proste i równe

                      Coś w stylu:
                      <1 000 000 hl - duży
                      100 000 - 1 000 000 - średni
                      10 000 - 100 000 - mały
                      >10 000 - mikro
                      Po tym co napisał Coder na piwo.org:
                      Możemy uznać, ze mikrobrowar ma warzelnię 5 do 20 hl. Poniżej tego to będzie nanobrowar.
                      raczej trudno mi sobie wyobrazić np. 9 tyś hl z warzelni 20 hl.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X