Beers of America

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kuczman
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 146

Beers of America

Nabylem dzis taki zestaw: szesc gatunkow piwa, historyczna kolekcja w metalowym koszyku a do tego bogato ilustrowana ksiazka o "panoramicznym" formacie: The History of Beer in America. Autor: Bill Yenne.

Piwa zawarte w tym zestawie to:
    Berkshire Springs- Stock Ale
    Barbary Coast- Gold Rush Style Beer
    Piedmont- Porter
    Rock River- Lager beer
    Hole in the Rock- Marzen Style Lager Beer
    Tejas- Bock Beer

I chyba opisze wrazenia degustacji wlasnie w tym temacie.
    Attached Files
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

W tym temacie to mogłeś tylko poinformować szanownych forumowiczow o tym wynalazku stworzonym przez nie wiadomo jaki browar, na potrzeby masowego klienta.
    Dostałem ten zestaw pod choinkę od Cioci, która myślała, ze w środku są jakieś nowe dla mnie kapsle. Niestety wszystkie są gładkie.
    Jeśli chcesz opisywać piwa, zakładaj odrębne tematy, możesz być pewien, ze ktoś zwróciłby Ci na to uwagę.
    Jak na masówkę to całkiem niezłe te piwa.
    Tutaj o tym pisałem:
    5470 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• kuczman
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 146

Piwek jeszcze nie probowalem, koncze Honker Ale zapasy...
      Piszesz "jak na masowke" - nie zgodze sie z ta opinia.
      Beers of America to zestaw piw oferowanych przez The City Brewery in La Crosse, Wisconsin.
      W 1999 pracownicy browaru razem z lokalnymi inwestorami wykupili browar od Pabst po tym jak ten przeja operacje Heileman browarni. Dzis sa niezaleznym browarem produkujacym piwa pod wlasna nazwa jak i kontraktami np. Barbary Coast Brand Gold Rush Style Beer.

A to dosyc slynne piwo w historii USA. Warzone oryginalnie w Kaliforni jest mieszanka ale i lager- lager drozdze fermentujace w wyzszej temperaturze daja charakter ale.
      To tak zwany Steam-style beer. A barbary Coast ponoc zdaje degustacje wysoko.

Piedmont Porter za swoj smak, ponoc warta cene zakupu calej kolekcji.
      Warzony w stylu poznego 18 wieku, kiedy jeczmien byl czesto niedostepny w dostatecznych ilosciach wiec kukurydza lub molasa byla uzywana do produkcji.

Mysle ze po degustacji- zaloze tematy osobne dla piw The City Brewery.

Comment

• Totus
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.11
        • 326

A gdzie to mozna dostac? :-)

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
          A gdzie to mozna dostac? :-)
          Jak łatwo można się domyślić po nazwie, jak i miejscowościach dyskutantów - w Ameryce.
          blog.kopyra.com

Comment

• Totus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.11
            • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Jak łatwo można się domyślić po nazwie, jak i miejscowościach dyskutantów...
            Dzięki. :-) Znaczy że w Łomży lub Gdańsku ?

PS: spoko nie przyszło mi do głowy, że nasze grono jest aż tak rozsiane po świecie

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Nie chcę się czepiać bo mam duży szacunek do jakości piw warzonych w amerykańskich minibrowarach, ale...
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
              Piedmont Porter (...) warzony w stylu poznego 18 wieku, kiedy jeczmien byl czesto niedostepny w dostatecznych ilosciach wiec kukurydza lub molasa byla uzywana do produkcji.
              ...mElasa i kukurydza to tradycyjne amerykańskie dodatki... ale nie bałdzo poprawiają jakośc piwa...
              Mysle ze po degustacji- zaloze tematy osobne dla piw The City Brewery.
              Najlepiej tu...

Comment

• kuczman
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 146

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie chcę się czepiać bo mam duży szacunek do jakości piw warzonych w amerykańskich minibrowarach, ale...

...mElasa i kukurydza to tradycyjne amerykańskie dodatki... ale nie bałdzo poprawiają jakośc piwa
                Co nie zmienia faktu, ze z tego okresu historii warzelnictwa w USA- tak byly piwa robione i w tym stylu jest to wlasnie piwo.

Comment

• delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

Co nie zmienia faktu, ze z tego okresu historii warzelnictwa w USA- tak byly piwa robione i w tym stylu jest to wlasnie piwo.
                  Czy melasowo-kukurydziany porter pasuje do kategorii BJCP Robust Porter?
                  Last edited by delvish; 2008-02-07, 14:50.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Latarnik
                    Premium Lamplighter
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2004.06
                    • 5035

Beers of America to zestaw piw oferowanych przez The City Brewery in La Crosse, Wisconsin.
                    Jest tu jakaś nieścisłość, w amerykańskich serwisach piwnych jako producenta tego zestawu wymienia sie: Minhas Craft Brewery z Monroe, Wisconsin

zaś na butelkach jest napis Brewed & Bottled by MDII Rochester,NY

Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

Comment

• kuczman
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 146

Ponoc MDI to City Brewery. Dzis dopiero otwarlem zestaw i na moich butelkach rowniez pisze tak jak u Ciebie. Ale na Heinekenie rowniez pisze brewed and bottled in Holland.
                      City Brewery zaledwie 3% swojej produkcji sprzedaje pod wlasna nazwa, reszta produkcji jest na zamowienie innych marek. Mysle ze tak to wlasnie dziala.

Pije portera i bardzo mi smakuje
                      A tak byl oceniany w 2003 roku :

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5035

Czyli Twoim zdaniem ratebeer i beeradvocate sie mylą co do miejsca produkcji tych piw?

Na butelkach jest napisane MDII a nie MDI.

A tak na marginesie, to zestaw nie wart większych emocji. Mamy tu w USA tyle pysznych piw, ze nie warto tracić czasu dla kogoś kto nie wie czy robi dla siebie czy dla kogoś, czy to jeszcze piwo czy już nie.

Mam nadzieje, ze przejrzałeś moje tematy, które założyłem w dziale USA, mam nadzieje, ze uda Ci sie zdobyć te piwa i podzielisz sie z nami swoimi uwagami na ich temat.
                        Last edited by Latarnik; 2008-02-08, 04:18. Powód: dopisek

Comment

• kuczman
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 146

Filie, oddzialy etc, itp- kto by sie na tym wyznal do konca. Moze firma sie rozrosla.
                          Ucieszylo mnie ze w "slepych" testach ich piwa zajmowaly miejsca w pierwszej trojce. To jednak cos znaczy.

Wiesz, ja nie jestem na tropie wszelkich mozliwych piw
                          Mam swoje ulubione do ktorych wracam regularnie a kiedy cos "zlapie" moje oko to i owszem, probuje. Niedlugo przywioze sobie kilka 8-pakow prosto z browaru Capitol w Madison, WI. Pychotka! Niestety kupowane w Illinois juz nie smakuje tak samo.

Comment

• Krotoszyniak
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2002.08
                            • 516

Na Ratebeer podajemy orginalna lokacje produkcji piwa , czesto jest tak ze piwo jest robione w kilku miejscach na raz (tak jak u nas zreszta).
                            Admin z Ratebeera
                            Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                            Poromotor piwnej Polski na swiat :)

Comment

Przetwarzanie...
                            X