A rozdawanie znajomym bez korzxyści finansowych też?
Rozdawanie piwa innym w ramach użytku własnego a ustawa akcyzowa
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Prawodawstwo unijne zakłada, że "użytek własny" oznacza, że można używać produktów samemu lub w postaci prezentu. Prezent oznacza, że towar jest przekazywany osobom trzecim bez otrzymania czegokolwiek w zamian i tu w przypadku browarradom rodzi się problem, który dyskutowany jest w tym powyżej.
Podsumowując, Krzysiu miał rację. Można spać spokojnie i rozdawać swoje piwo wedle uznania."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Zapraszam do Browaru Sielanka.Comment
-
Niezależnie od interpretacji zgadzam się jednak w poniższej kwestii.
Last edited by delvish; 2008-02-06, 01:04."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
-
Poczytajcie sobie, k...a, ustawę i przestancie pleść głupstwa!Last edited by Krzysiu; 2008-02-06, 07:01.Comment
-
Krzysiu, ja wogóle nie pisałem o remoncie, ja pisałem o tym, że ludzie donoszą. Zilustrowałem to przykładem mojego kolegi. Mogłem innym przykładem podeprzeć się - co mnie wzieło na staropolszczyzne??? ( to jest z kabaretu Dudek, Krzysiu, żebyś znów drugiego dna nie szukał).
Po drugie, są nowe technologie Krzysiu, i remont kapitalny nie musi być demolką całego mieszkania.
Przesiąkłeś tym Prusactwem do cna. I albo udajesz, że nie wiesz o czym się pisze albo się czepiasz tylko dla samego czepiania żeby udowodnić, że wszyscy są debilami a ty wiesz wszystko najlepiej. Inaczej mówiac znasz wszsystko z teorii a nigdy nic sam nie robiłeś. Zgadłem??Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Owszem tak mówi ustawa. Jeśli przyjąć Twoją interpretację, to niestety od piwa domowego produkowanego na własny uzytek też trzeba płacić akycę. Ustawa mówi bowiem również, że obowiązek opłacenia akcycy niesie również przekazanie przez podatnika wyrobów akcyzowych na potrzeby osobiste podatnikaLast edited by delvish; 2008-02-06, 09:59."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer... Inaczej mówiac znasz wszsystko z teorii a nigdy nic sam nie robiłeś. Zgadłem??
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish...Owszem tak mówi ustawa. Jeśli przyjąć Twoją interpretację...Comment
-
No to masz wyjątkowe zdolności w czepianiu się.
Powiem prościej.
Kolega- remont-nieświadome ominięcie chorego prawa budowlanego
browarradom- piwo, rozdawanie - nieświadowe ominnięcie chorej ustawy akcyzowej
A wspólnym mianownikiem jest - ktoś się zawsze znajdzie kto doniesie do właściwych urzędów.
Rozumiesz juz mój przykład?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Ale nie same z siebie. Ktoś musi poinformowac o tym.
Miałem koleżankę w wydziale Ochrony Środowiska w Starostwie.
Ona jak nawet widziała, że ktoś pali opony na swoim podwórku albo w inny sposób zatruwał środowisko, nie mogła nic zrobić. Musiał ktoś oficjalnie, pisemnie poinformować urząd.
Nie denerwuj się. Ta dyskusja ma na celu poszerzyć naszą wiedzę. Forum to, ma tyle innych wątków, że możesz udzielać się w innych do woli.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment