Na forum był wątek o tym jak gość (chyba urzędnik) chciał urządzić imprezę na której chciał serwować piwo domowe, ale z tego co wiem nie wiem jak to się zakończyło. Niemniej można przytoczyć kilka przykładów, gdzie piwo domowe leje się strumieniami a nie jest to w sprzeczności z prawem. Tzn. nie słyszałem o interwencji z tym związanej.
Rozdawanie piwa innym w ramach użytku własnego a ustawa akcyzowa
Collapse
X
-
No właśnie. Cały czas o tym mówię, że w Polsce interpretacja prawa zależy od dobrej woli urzędnika.
Jednemu przesunięcie słupa o 2m nie wadzi, drugi musi mieć decyzję lokalizacyjną celu publicznego, której opracowanie trwa rok.
Tak samo na WWP, KPD, czy innych masowych imprezach gdzie polewa się ludziom piwo domowe, mógłby wkroczyć urzędnik z Policją i wszystkich załadować do sukMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Jak się chcieć doszukać, to pewnie trzeba by wystąpić o zezwolenie na podawanie alkoholu. Także cicho sza..., bo jak się chce uderzyć psa, to kij się znajdzie.Comment
-
Nie wiem jak ty, ale czy jest się urzędnikiem, przedsiębiorcą, czy zwykłym obywatelem chce się postępować fair. Owszem przeraża mnie relatywizm moralny w wykonaniu niektórych Polaków, ale prawo obowiązuje nas wszystkich.Comment
-
5 powiatów w każdym inaczej o sąsiedniej Wielkopolsce to juz nie warto pisać, bo tam to już jest inny świat.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
OK, tylko dlaczego "chce" a nie postępuje?
Postępowanie fair uniemożliwia w PL prawo. Prawo przez swoją absurdalność wymusza postępowanie nie fair.
Nasze prawo nie rozwiązuje problemów tam gdzie ludzie mają konflikt aby się dogadać miedzy sobą. Nasze prawo jest zbudowane na założeniu, że każdy jest przestępcą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
aha, czyli Państwo jest po to aby mi było źle. Tak już było za okupacjiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Comment
-
Państwo wychodzi z założenia, że chcesz potruć swoich klientów dlatego musi cie kontrolować.
W piwowarstwie przed warzeniem musisz zgłosić ten fakt do UC z dwutygodniowym wyprzedzeniem podając termin z godziną, o której będziesz warzyć a na tzw. karcie warzenia wpisywać np. o której godzinie i ile wsypałeś chmielu do brzeczki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment