Rozdawanie piwa innym w ramach użytku własnego a ustawa akcyzowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #181
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
    Zasadniczo wszystko wygląda tak, że producent składa deklaracje. To, że oni muszą wszystko widzieć na własne oczy (nie we wszystkich browarach), to zupełnie inna sprawa...
    tylko składy w których odbywa się przerób alk. etylowego (w tej kwestii dt. ustawy akurat dotyczącej spraw alkoholu) dotychczas była konieczność stałych komórek kontroli. W nowej ustawie o Służbie Celnej, która będzie obowiązywać od 1 listopada wszystkie kontrole będą tylko doraźne. A w trakcie takiej (zgłaszanej) kontroli ma się po ludzku wsio zgadzać.
    Owo zgłoszenie jest informacyjne dla UC po to, aby oczywiście kontrolować przedsiębiorcę, ale nie w sposób wiążący mu ręce. Jak darko przyznał, można zgłosić warzenie poza godzinami pracy UC a nawet poza godzinami zwykle uznawanymi za godziny pracy i UC nic do tego nie ma. Zgłaszasz plan warzeń w danym okresie i jeśli się go trzymasz, masz porządek w papierach i płacisz akcyzę bez nadprogramowych wezwań to UC nic do ciebie mieć nie będzie.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #182
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Ależ oczywiście można, tylko trzeba wystąpić o zezwolenie.
      To tak samo jak z otwieraniem browaru. Przecież przepisy na to zezwlają. Trzeba tylko spełnić obowiązki. W naszym dobrze pojmowanym wspólnym interesie.


      Cały problem polega na tym, że prawo w Polsce jest uciążliwe w stosowaniu. Dla otworzenia browaru nie jest problemem wymiar akcyzy. Problemem jest jej pobór, a właściwie wszelkie formalności do jej poboru wymagane. Bo jeśli przedsiębiorca zadeklaruje, że uwarzył 500L o gęstości 12blg, to organ uwierzy to dopiero wtedy gdy będzie on miał wszystkie naczynia zalegalizowane w Urzędzie Miar. Tak czy tak wszystko opiera się na deklaracji przedsiębiorcy lub jego pracownika. Jak będzie chciał oszukać, to może oszukać. Ale upierdliwość jest wielka.

      Ustawa o stowarzyszeniach Krzysiu też pozostawia wiele do życzenia. Choćby to, że w dzisiejszych czasach nie można odbywać walnego inaczej niż osobiście gromadząc się w jakimś miejscu. Przecież w dobie podpisu elektronicznego nie powinno być niczym wydumanym odbywanie takiego walnego, czy jakiegoś głosowania w sieci.

      Inny przykład butelki zwrotne. Wiele razy już pisałem, że nie da się tego prawa prawidłowo zastosować.

      Co do tego, czy prawo w Polsce jest opresyjne, to dziś rano czytałem artykuł, że Komisja Przyjazne Państwo ma zmienić zasadę, że organy skarbowe mają zacząć stosować domniemanie niewinności. Dziennikarze wyrażali spore obawy czy jest to możliwe.
      czyli WWP (oraz inne) są w świetle prawa nielegalne, twoim zdaniem?

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #183
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        tylko składy w których odbywa się przerób alk. etylowego (w tej kwestii dt. ustawy akurat dotyczącej spraw alkoholu) dotychczas była konieczność stałych komórek kontroli. W nowej ustawie o Służbie Celnej, która będzie obowiązywać od 1 listopada wszystkie kontrole będą tylko doraźne.
        Z tym że stały nadzór obowiązuje tylko w największych browarach. W takim np. Żywcu UC ma zapewniony pokoik gdzie na stałe urzęduje około 5 celników .
        Chyba żaden browar restauracyjny nie ma nadzoru stałego, tylko doraźne kontrole, które mogą być maksymalne upierdliwe. Moim zdaniem nic się nie zmieni.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          czyli WWP (oraz inne) są w świetle prawa nielegalne, twoim zdaniem?
          Nie wiem, nie wiem. Ale czytałeś ten post. Nie widzę powodu, żeby ktoś się nie miał przyczepić, gdyby chciał.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #185
            Darko, jak napisałem... nowa ustawa nie nakłada już na przedsiębiorcę takiej obroży. W służbie celnej zmieni się wiele. Duże browary miały ten nadzór, bo wchodziły w rachubę duże kwoty akcyzy (o tym nie wspomniałem). Nie bardzow widzę powodów, by ze strony SC mogły być tak upierdliwe.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #186
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              czyli WWP (oraz inne) są w świetle prawa nielegalne, twoim zdaniem?
              A skąd wiesz, czy WWP nie mają zezwolenia od odpowiedniego organu?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #187
                A jak będzie gdy podczas warzenia skoczy ci wydajność i wyjdzie brzeczka 12,8 Blg wobec zadeklarowanych 12Blg i wpadnie na kontrole celnik a ty nie zdarzysz rozcieńczyć?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #188
                  Musisz roznieńczyć przed wybiciem, czyli przed momentem, w którym powinieneś wpisać ekstrakt w karcie przebiegu warki - jest tam też pole dot. rozcieńczenia. Celników (a przynajmniej większość z nich ) interesuje ekstrakt w momencie, kiedy piwowar uznaje, że zakończył gotowanie.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                    jest tam też pole dot. rozcieńczenia.
                    Akcyze od ilości wody tez naliczają?

                    Prezesie, a nadal będa tak skrupulatnie zliczać ilość słodu na magazynie i porównywać z fakturami i tym co poszło na warzenie?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #190
                      Naliczają. A później od tej akcyzy trzeba zapłacić VAT .
                      Pierwszy raz słyszę, żeby liczyli słód w magazynie. Skąd ta informacja?

                      Comment

                      • emes
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 4275

                        #191
                        Nie ma to jak dwóch urzędników nad "garem", liczący stawki podatkowe jakie nalezy zapłacić

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #192
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Pierwszy raz słyszę, żeby liczyli słód w magazynie. Skąd ta informacja?
                          A słyszeliśmy niedawno o pewnym browarze gdzie sprawdzili ilośc zakupionego słodu porównali z tym co poszło na warzenie ze zgłoszeń dodali to co na magazynie i ostał się worek 20kg bez przydziału. I w tym momencie padł blady strach w browarze, nogi się ugięły itp.

                          Zachodzi w tym momencie podejrzenie, że wprowadziłes na teren browaru lewy słód, uwarzyłeś bez zgłaszania itd.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19291

                            #193
                            Powinno się prowadzić dokumentację produkcyjną i magazynową. Słód jako składnik produkcji podlega tej ewidencji. Dodatkowo, do zezwolenia na prowadzenie składu podatkowego podajesz szacunkowe dane zużycia surowców. Nie bardzo wiem co masz na myśli...

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #194
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              Powinno się prowadzić dokumentację produkcyjną i magazynową. Słód jako składnik produkcji podlega tej ewidencji. Dodatkowo, do zezwolenia na prowadzenie składu podatkowego podajesz szacunkowe dane zużycia surowców. Nie bardzo wiem co masz na myśli...
                              No i czy to nie jest traktowanie przedsiębiorcy jak oszusta. Gówno to kogo obchodzi ile słodu mi zeszło. Zwłaszcza, że ich interesuje też chmiel, który przecież na zawartość alkoholu nie ma wpływu. To jest permanentna inwigilacja.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #195
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                                Nie ma to jak dwóch urzędników nad "garem", liczący stawki podatkowe jakie nalezy zapłacić


                                Tylko nie urzędników, tylko nie urzędników
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                  darekd
                                  Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                  Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                  ...
                                  2023-02-07, 23:16
                                • Javox
                                  Åbro, Fem Komma Tvåan
                                  Javox
                                  Szwedzki masowy lager o mocy 5.2%

                                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                  Lacing - niewiele.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - jasne złoto.
                                  Aromat - zbożowość.
                                  Smak - słodkawa słodowość, zbożowość, gorzkawa goryczka.

                                  Niewiele można...
                                  2024-06-20, 13:18
                                • dadek
                                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                  dadek
                                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                  2024-04-13, 01:37
                                • pebejot
                                  Szczecinek, Plac Sowińskiego 4, Browar Szczecinek (Wizbeer)
                                  pebejot
                                  Województwo Zachodniopomorskie jest szczególne na piwnej mapie Polski.
                                  Prawie wszystkie działające w tym regionie polski browary są browarami restauracyjnymi.
                                  W 2023 roku lista powiększyła się o kolejny obiekt, który powstał w czterdziestotysięcznym Szczecinku.
                                  W samym sercu...
                                  2023-11-11, 11:46
                                • dadek
                                  Oberursel, Ackergasse 13, Alt-Oberurseler Brauhaus
                                  dadek
                                  Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
                                  2023-10-03, 22:05
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...