Akurat mnie jako konsumenta interesuje by przedsiębiorca miał nad sobą kontrolę, bo jak jej nie ma to kombinuje ;p A "spożywka" to nie przelewki.
Rozdawanie piwa innym w ramach użytku własnego a ustawa akcyzowa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziAkurat mnie jako konsumenta interesuje by przedsiębiorca miał nad sobą kontrolę, bo jak jej nie ma to kombinuje ;pMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNie mogłem już edytować.
W budownictwie projekt domku jednorodzinnego ma nieraz kilkadziesiąt stron z rozrysowaną inst. elektryczną, wodną, gazową, c.o. itp.
W Austrii taki sam projekt mieści się na jednej kartce papieru wielkości A2, gdzie nie ma żadnych rozrysowanych instalacji. Tylko elewacje zewnętrzne.
Gdy zrobisz sobie np. instalację el. inaczej niż w projekcie Nadzór Budowlany może robić ci przykrości. Wychodząc z założenia że oszukujesz urząd architektury. Itd.
Nie chcę rozwadniać tematu, ale to co piszesz w ostatnim akapicie to nie prawda.MM961
4:-)
Comment
-
-
W tym konkretnym przypadku (browaru) brak surowca w magazynie może świadczyć o wielu rzeczach, niekoniecznie o nadprogramowej produkcji. Niemniej należy to wyjaśnić.
Jacer, jak może zauważyłeś użyłem emotki (pierwszy raz w tej dyskusji)...
Ja w ustawie i w rozporządzeniach nie znalazłem fragmentów uzasadniających tak szczególny nadzór. Czyżby znów interpretacja prawa?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziW tym konkretnym przypadku (browaru) brak surowca w magazynie może świadczyć o wielu rzeczach, niekoniecznie o nadprogramowej produkcji. Niemniej należy to wyjaśnić.
W tamtym przypadku mieli worek za dużo.
Ja tez używam mordek.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTyle, że ty stoisz po drugiej stronie okienka i czasami swoimi opiniami mnie obrażaszMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCała dyskusja toczy się głównie wokół piwa warzonego w domu. A czy zmienia coś fakt, gdy piwo jest formalnie moje, ale zakupione w sklepie i po prostu rozdaję je znajomym, którzy przyszli mnie odwiedzić?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCała dyskusja toczy się głównie wokół piwa warzonego w domu. A czy zmienia coś fakt, gdy piwo jest formalnie moje, ale zakupione w sklepie i po prostu rozdaję je znajomym, którzy przyszli mnie odwiedzić?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Trochę rozmydlamy temat. Wątek założono w konkretnym celu. Tzw. użytek własny w kontekście ustawy akcyzowej ma miejsce tylko w przypadku produkcji - jak w rozporządzeniu i ustawie (patrz wyżej).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZnajomym możesz, ale jakbyś kupił paletę i rozdawał każdemu chętnemu, to pewnie musiałbyś mieć zezwolenia na poczęstunek alkoholem, tak żeby wszystko było tip top.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCzy ta wielkość jest precyzyjnie określona? Czy jeśli organizuję bankiet i serwuję gościom alkohol (piwo) to muszę mieć zezwolenie?
Jeżeli organizujesz bankiet w domu, nikt się nie przyczepi. Jeśli organizujesz w restauracji, to oni zwykle mają zezwolenie, choć to oni powinni dostarczać alkohol. Co innego jak robisz to w parku, remizie itd. IMO powinieneś mieć zezwolenie.
Comment
-
Comment