Rozdawanie piwa innym w ramach użytku własnego a ustawa akcyzowa
Collapse
X
-
-
Napisz jakie są...
Nie widzę, żadnej mozliwości (poza wprowadzeniem akcyzy na słód u sprzedającego lub na wyjściu ze slodowni) uakcyzowienia tzw. garnkowców.
A taki garnek 50 litrowy potrafi już nawarzyć piwa dla kilku znajomych.
Ale nawet uakcyzowienie słodu wywołałoby reakcje w postaci słodowania domowego.Comment
-
Słodu używa się nie tylko do warzenia piwa . Coś Ty się tak uparł na wprowadzenie akcyzy na domowe piwo ?Mniej książków więcej piwaComment
-
Niedługo będziesz mógł przeczytać o tym w papierowym magazynie. Ale na razie sza...Comment
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
wrzućcie skan na rapidaWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Wielu już było takich cwaniaczków, którym się wydawało, że wygrają z urzędem skarbowym. Jakby co, to wszyscy będą wiedzieli, komu dziękować.Comment
-
Napisz jakie są...
Nie widzę, żadnej mozliwości (poza wprowadzeniem akcyzy na słód u sprzedającego lub na wyjściu ze slodowni) uakcyzowienia tzw. garnkowców.
A taki garnek 50 litrowy potrafi już nawarzyć piwa dla kilku znajomych.
Ale nawet uakcyzowienie słodu wywołałoby reakcje w postaci słodowania domowego.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
@Krzysiu
Sam piszesz jak potłuczony, sugerując naiwnym, że decydenci w ministerstwie takim czy innym nie wiedzą ile to wytwarza się piwa w piwowarstwie domowym.
Doskonale to wiedzą, bo posiadają swoje "forum", zwane Ewidencją Działalności Gospodarczej, wraz z wyszczegółowieniem każdej nawet nadrobniejszej i do każdej przypisany jest numer identyfikacyjny, a wszystko to jest przewiązane poprzez nastepne numery identyfikacji podatkowej itd itd.
Doskonale wiedzą ile sprzedaje się rocznie słodu na domowe cele piwowarskie, a co za tym idzie, ile powstało milionów Blg przyjmując średnią wydajność wysładzania.
Problem mają w tym, że chcąc wprowadzic mi akcyzę, na moje wlasnoręczne piwo ktore sam spożywam, nie są tego w stanie przeprowadzic legislacyjnie, by było to zgodne z Konstytucją.Last edited by Robert13; 2010-06-12, 22:48.Comment
-
Jakbyś nie wiedział, to w Polsce tzw. akcyzę za piwo nalicza się od zawartości ekstraktu w brzeczce podstawowej, a nie od ilości sprzedanego słodu. Ale przypuszczam, że takie światło ćmiące szczegóły ciebie nie interesują. Nie ma problemu, tu każdy może się wygłupiać i robić z siebie błazna.Comment
Comment