Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
Wyświetlenie odpowiedzi
Rozdawanie piwa innym w ramach użytku własnego a ustawa akcyzowa
Collapse
X
-
-
Napisz jakie są...
Nie widzę, żadnej mozliwości (poza wprowadzeniem akcyzy na słód u sprzedającego lub na wyjściu ze slodowni) uakcyzowienia tzw. garnkowców.
A taki garnek 50 litrowy potrafi już nawarzyć piwa dla kilku znajomych.
Ale nawet uakcyzowienie słodu wywołałoby reakcje w postaci słodowania domowego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziNapisz jakie są...
Nie widzę, żadnej mozliwości (poza wprowadzeniem akcyzy na słód u sprzedającego lub na wyjściu ze slodowni) uakcyzowienia tzw. garnkowców.
.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziUparłem się jedynie w tym, że choćby urzednicy stawali na głowie oraz wprowadzili najdoskonalsze prawo (np. według pomysłu Krzysia), to nie zbiorą jej ani złotówki od piwowarów domowych.
Więc... niech się rozprzestrzenia ta zaraza.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziprzeczytać o tym w papierowym magazynie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzia ów nie jest tylko dla "członków"?
Nie, nie będzie dla członków, skąd ten pomysł?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzia ów nie jest tylko dla "członków"?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDla członków jest za darmo. Oprócz tego będzie go można normalnie kupić.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziA gdzie i za ile?
Już za tydzień, mam nadzieję, będzie sporo wiadomo, ale na razie niestety nie mogę pewnych rzeczy zdradzić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziUparłem się jedynie w tym, że choćby urzednicy stawali na głowie oraz wprowadzili najdoskonalsze prawo (np. według pomysłu Krzysia), to nie zbiorą jej ani złotówki od piwowarów domowych.
Więc... niech się rozprzestrzenia ta zaraza.
Wielu już było takich cwaniaczków, którym się wydawało, że wygrają z urzędem skarbowym. Jakby co, to wszyscy będą wiedzieli, komu dziękować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziNapisz jakie są...
A taki garnek 50 litrowy potrafi już nawarzyć piwa dla kilku znajomych.
Ale nawet uakcyzowienie słodu wywołałoby reakcje w postaci słodowania domowego.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
@Krzysiu
Sam piszesz jak potłuczony, sugerując naiwnym, że decydenci w ministerstwie takim czy innym nie wiedzą ile to wytwarza się piwa w piwowarstwie domowym.
Doskonale to wiedzą, bo posiadają swoje "forum", zwane Ewidencją Działalności Gospodarczej, wraz z wyszczegółowieniem każdej nawet nadrobniejszej i do każdej przypisany jest numer identyfikacyjny, a wszystko to jest przewiązane poprzez nastepne numery identyfikacji podatkowej itd itd.
Doskonale wiedzą ile sprzedaje się rocznie słodu na domowe cele piwowarskie, a co za tym idzie, ile powstało milionów Blg przyjmując średnią wydajność wysładzania.
Problem mają w tym, że chcąc wprowadzic mi akcyzę, na moje wlasnoręczne piwo ktore sam spożywam, nie są tego w stanie przeprowadzic legislacyjnie, by było to zgodne z Konstytucją.Last edited by Robert13; 2010-06-12, 22:48.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi... Problem mają w tym, że chcąc wprowadzic mi akcyzę, na moje wlasnoręczne piwo ktore sam spożywam, nie są tego w stanie przeprowadzic legislacyjnie, by było to zgodne z Konstytucją.
Jakbyś nie wiedział, to w Polsce tzw. akcyzę za piwo nalicza się od zawartości ekstraktu w brzeczce podstawowej, a nie od ilości sprzedanego słodu. Ale przypuszczam, że takie światło ćmiące szczegóły ciebie nie interesują. Nie ma problemu, tu każdy może się wygłupiać i robić z siebie błazna.
Comment
-
Comment