Rozdawanie piwa innym w ramach użytku własnego a ustawa akcyzowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    PS.

    Ja wam mówię, że czym prędzej trzeba się samemu nauczyć słodować jęczmień i pszenicę, bo pomimo tego, że każdy hektar jest kontrolowany przez urzędnicze sfory m.in. za pomoca zdjęć satelitarnych ( i każdy byk ma swój dowód osobisty) to da się jeszcze "wyciagnąć" troche lewych zbóż od rolników.
    Jak na dłoni widać w ktorym kierunku to wszystko zmierza...

    Mam nadzieję, że powstanie taki edukacyjny temat na forum.
    Chetnie w przyszłości skorzystam z takiej wiedzy.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      A ja ciągle nie dostałem odpowiedzi dlaczego sugerujesz, że przestaną zwalniać? W domyśle już teraz, zaraz... Z tego co wiem, nie jest szykowany żaden akt prawny to zmieniający. Ba, dawniej akcyzą było obciążone więcej towarów. Dziś odchodzi się od obkładaniem akcyzą wszystkiego co popadnie. Mam coraz większe przekonanie, że rzeczywiście twoje sugestie są tylko imaginacjami (co by było, gdyby było).

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        Załóżmy, że są...

        Zauważam to, że sukces piwowartswa domowego sciąga na niego zagrożenie.
        Im większy, tym zagrożenie wzrasta.
        Bo to wszystko opiera się na "łasce pańskiej", że łaskawie kogoś zwolnili.. A łaska pańska na pstrym koniu jeździ.

        Umiesz slodować w domu jęczmień i pszenicę?

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Robiłem to raz i nie widzę sensu więcej. Nie bardzo wiem po co w proces słodowania w domu zaprzęgasz jeszcze politykę. Na forum był watek na temat słodowania w domu. Jedni uważają, że nie warto (większość) inni, że warto.

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            Przepraszam najmocniej, jeśli poprzez 'zaprzęgnięcie', e-prezesa zestresowałem.
            Gdy już bardziej 'wprzęgnę' się w piwowarstwo, to dla samej zasady nauczę się słodowania.
            Nigdy nie wiadomo kiedy może się to przydać.

            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              .....
              Ale faktem jest, że w piekarniach używają ekstraktów słodowych.
              Odkrywamy świat na nowo Już chyba 5 czy 7 lat temu pisałem na browar.biz, że kupuję ekstrakt słodowy jęczmienny jasny i ciemny (głównie jasny) w firmie zaopatrującej piekarnie. Nie można tam kupić jakiś małych ilości, najmniejszy pojemnik-karnister to 10 litrowy (14 kg). Kiedyś sprzedawca powiedział mi, że z ich słodów korzysta kilka browarów, ale nie chciał powiedzieć które, bo browary sobie tego nie życzyły. W sumie dla browaru chyba się nie opłaca korzystać ze ekstraktów słodowych, ale pewnie stosowano je pewnie w jakiś "awaryjnych" sytuacjach.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                Kiedyś sprzedawca powiedział mi, że z ich słodów korzysta kilka browarów,
                W Polsce jest chyba tylko jeden producent ekstraktu słodowego
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  W Polsce jest chyba tylko jeden producent ekstraktu słodowego
                  Możliwe, ale to nie od niego kupowałem ekstrakty słodowe w pojemnikach 14 kg.
                  Last edited by emes; 2010-06-13, 20:24.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Doskonale wiedzą ile sprzedaje się rocznie słodu na domowe cele piwowarskie
                    A niby skąd? Z tego, co wiem, w zeznaniach CIT nie wpisuje się masy sprzedanego słodu, a wyłącznie uzyskany dochód i poniesione koszty. Ale może masz taki magiczny skaner do CITów, który takie dane z nich uzyskuje.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...a co za tym idzie, ile powstało milionów Blg przyjmując średnią wydajność wysładzania."
                    Z tego, co wiem, najmocniejsze produkowane piwo ma 40 Blg w brzeczce nastawnej. Do milionów bardzo wiele brakuje. No ale ja się pewnie nie znam na piwie.

                    A propos akcyzy: oczywiście można obłozyc podatkiem akcyzowym produkcję słodu. Tyle, że będzie ten podatek kosztował WSZYSTKICH konsumentów - zarówno wielkie koncerny, jak i piwowarów domowych. Co więcej, będzie obowiązywał również producentów słodu, robiących słód na własny, domowy użytek, o ile będziesz zamierzał kogoś tym sodem obdzielić.

                    Sam sobie wystawiasz świadectwo. Nie masz pojęcia, o czym w ogóle piszesz.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      Cały mój komentarz do powyższego wpisu to: srutu tutu...

                      Pewnym naprowadzeniem dla mało spostrzegawczych jest informacja, że w opodatkowaniu akcyzowym alkoholu bierze się pod uwagę Blg nastawu, a nie sam alkohol.
                      Oczywiście najmądrzej ze wszystkich o tym wiesz, "tylko" masz problem z wyciagnięciem wniosków z tej informacji. Rownież z wielu innych.
                      Więc niech tak pozostanie...
                      Last edited by Robert13; 2010-06-13, 22:29.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        W opodatkowaniu akcyzą alkoholu, a raczej napojów alkoholowych (to pewnie miałeś na myśli) nie zawsze istotne jest blg nastawu. Dla win, napojów fermentowanych (innych niż piwo i wino, napojów uzyskanych w wyniku fermentacji alkoholowej) i wyrobów pośrednich (pośrednich między napojami alk. fermentowanymi a alk. etylowym) wylicza się na podstawie liczby hektolitrów gotowego wyrobu. Piwo, liczby hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato, a alk. etylowego liczby hektolitrów alk. 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Załóżmy, że są...

                          Zauważam to, że sukces piwowartswa domowego sciąga na niego zagrożenie.
                          Im większy, tym zagrożenie wzrasta.
                          Bo to wszystko opiera się na "łasce pańskiej", że łaskawie kogoś zwolnili.. A łaska pańska na pstrym koniu jeździ.

                          Umiesz slodować w domu jęczmień i pszenicę?
                          Człowieku, czy ty masz jakąś paranoję? Oglądasz się na ulicy przez ramię, czy nikt Cię nie śledzi? Podsłuchują Cię? Jak nie dzwonisz wyciągasz baterię z telefonu?

                          Najpierw wyjeżdżasz z teorią, że nie jest możliwe wprowadzenie akcyzy na piwo domowe. W momencie, kiedy zostaje Ci udowodnione, że jesteś w błędzie, bo taka akcyza istnieje w Niemczech, zataczasz się do drugiej ściany i wieszczysz wprowadzenie lada chwila akcyzy na słód.

                          Nie masz bladego pojęcia o tym jak funkcjonuje branża piwna, ani o tym jak funkcjonuje aparat fiskalny. Formułujesz jakieś piętrowe teorie, które nie mają żadnego pokrycia w faktach.

                          Wybacz szczerość, ale kompromitujesz się.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            @kopyr

                            W Polsce nie jest to możliwe, bo ludzie skutecznie uciekną od tego w podziemie i nie zapłacą nawet podatku Vat. Wybacz, ale to że w Niemczech ...
                            Nie znaczy to, że nie ma takiej mozliwości prawnej jeśli tylko decydenci tak zechcą. I jakkolwiek by to przeprowadzili, to egzekucja ciagle będzie nieskuteczna.
                            Trudne do zrozumienia to nie jest.

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              W opodatkowaniu akcyzą alkoholu, a raczej napojów alkoholowych (to pewnie miałeś na myśli) nie zawsze istotne jest blg nastawu.
                              Wiem o tym, ale rozmawiamy o piwie, więc dla piwa tak to jest obliczane
                              Wiele daje to do myślenia. Czy nie sądzisz, że to jest tak przemyślnie zrobione, by w podatku akcyzowym bezpośrednio powiązać słód z tym podatkiem, a mniej sam alkohol?

                              A taki sposob powiazania ułatwia nałożenie go na piwowarów domowych. Pisano, ze ekstraktow używa się też w innych dziedzinach, co ma być dowodem na niemozliwość jego wporowadzenia.
                              Sposób najprostszy, wzorowany na oleju opałowym, to dokonywanie zwrotów podatkowych tym podmiotom, które prowadzą poza piwowarską działalność, na podstawie przedstawionych faktur.

                              Nie odbieraj tego, że jestem tego zwolennikiem, ale lepiej o mozliwościach przeciwnika wiedzieć więcej niż mniej.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Wg. mnie w/w podstawa opodatkowania piwa wynika z jej prostoty odmierzania, w przeciwieństwie do takiej w której miałbyś określić rzeczywistą moc (czytaj zawartość alk.). Tak na marginesie to jak opodatkować piwa refermentowane w butelkach, ich poziom alkoholu jest zmienny w trakcie leżakowania. Słód tu nie ma nic do rzeczy, bo duże browary już stosują duże ilości surowców niesłodowych.
                                Last edited by e-prezes; 2010-06-14, 08:57.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X