Piwo z Radkowa piłem pod koniec lat 80.Dało się wypić,lecz w butelkach pływały jakieś fleje.Byłem w Radkowie na ostatnich dwóch wakacyjnych urlopach i teren wokół browaru to obraz nedzy i rozpaczy.Rozmawiałem nawet z miejscowymi(niektórzy nawet pracowali w browarze),to np.piwowarze z Wrocka przyjeżdzali na dobry miesiąc do Radkowa(dobra woda),by uwarzyć dobrego Piasta na konkursy. za Radków.PZDR
Opat w Radkowie.
Collapse
X
-
Kiedys Opat probowal rozlewac piwo w Nowej Rudzie i sie sparzyl, ale moze tym razem bedzie lepiej.
Ponizej informacja z Gazety Wroclawskiej:
Piwosze z Radkowa już zacierają ręce. Pamiętają produkowaną w ich browarze Górską Perłę. Piwo ma jednak nie tylko cieszyć ich kubki smakowe, ale promować miasto i region.
W lutym władze Radkowa chcą podpisać porozumienie z Ryszardem Kempińskim, biznesmenem z Wrocławia, który jest właścicielem budynków dawnej wytwórni piwa, a także szefami czeskiego browaru z pobliskiego Broumova (produkują piwo Opat). Wszystkie trzy strony są zainteresowane ponownym uruchomieniem produkcji w Radkowie.
Czesi otworzą rozlewnię
– Dla miasta takie lokalne piwo to znakomita promocja – mówi Jan Bednarczyk, burmistrz Radkowa. – Wspólnie z Ryszardem Kempińskim od ponad roku zabiegaliśmy, by zainteresować przedsięwzięciem stronę czeską. I w końcu udało się.
– Razem z Czechami łatwiej będzie nam starać się o pieniądze na uruchomienie produkcji – dodaje Kempiński, który z Radkowem związał się kilka lat temu, kiedy kupił zrujnowane kamienice w centrum miasta. Wyburzył je i zbudował dwa nowe domy. – Czesi w pierwszej kolejności chcą otworzyć w Radkowie rozlewnię własnego piwa, a później dopiero uruchomić produkcję.
Czekają w pijalniach
Koszt przedsięwzięcia szacuje się na ponad 10 mln zł. Budynek browaru wymaga kapitalnego remontu i zainstalowania nowej linii produkcyjnej.
Miejscowi już zacierają ręce, bo doskonale pamiętają smak Górskiej Perły.
– To było znakomite piwo, doskonale je pamiętam, a wyjątkowy smak zawdzięczało naszej górskiej wodzie – mówi Adam Przybyłek.
– W sezonie letnim, dziennie, sprzedawaliśmy nawet kilka stulitrowych beczek Górskiej Perły – dodaje Beata Ostrowska, barmanka z pijani piwa w centrum miasta. – Jeśli znowu zaczną ją produkować, to na pewno pojawi się w tutejszych barach, restauracjach i pijalniach. •
r.piela@gazeta.wroc.pl
historia Złocistego
płynu w regionie
• Radkowski browar zbudowano w 1884 roku. W związku z tym, że ten rejon Dolnego Śląska ominęły działania
wojenne, piwo produkowano u podnóża Szczelińca Wielkiego nieprzerwanie
aż do 1997 roku.
Trafiało wyłącznie na lokalny rynek. Po II wojnie światowej napój chmielowy z tego browaru można było
kupić głównie w dawnym województwie wałbrzyskim. Najbardziej znane gatunki to Radków Full Light i Górska Perła.
• W lutym ubiegłego
roku na Dolnym Śląsku w ogóle przestano warzyć piwo. Wtedy w poważne tarapaty finansowe wpadł ostatni czynny w województwie browar w Lwówku Śląskim.
• Przed II wojną światową małe, lokalne browary produkowały piwo
niemal w każdym mieście. W samym tylko Kłodzku było aż osiem browarów. Upadek tego przemysłu zaczął się w latach
90. ubiegłego wieku,
kiedy na polski rynek zaczęły wchodzić wielkie zagraniczne koncerny piwowarskie.
Romuald Piela - POLSKA Gazeta Wrocławska
Comment
-
-
Bardzo się cieszę ,że ten zapomniany browar zostanie reaktywowany, chociaż wydaje mi się ,że jeszcze dużo wody upłynie zanim to się stanie. Ciekawe czy stan prawny w księdze wieczystej tego browaru jest właściwie uregulowany oraz jaki kapitał nowy właściciel wniesie aby móc wznowić produkcję.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedziOjej, widzę, że kiepsko oceniacie to piwko . Ja niestety nie miałam okazji go spróbować, mimo że do Radkowa jeżdżę dosyć regularnie. W każdym razie życzę temu miejscu, z pożytkiem dla nas wszystkich, udanego restartu
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz Wyświetlenie odpowiedziCzy ja źle oceniłem .
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedziOjej, widzę, że kiepsko oceniacie to piwko . Ja niestety nie miałam okazji go spróbować, mimo że do Radkowa jeżdżę dosyć regularnie.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz Wyświetlenie odpowiedziJa słyszałem ,że browar padł ,gdyż czeskie tanie piwo wyparło miejscowe...W tamtych czasach to mogło tak być
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCzeskiego piwa w okolicy legalnie nie było.
Comment
-
Comment