Witam wszystkych, dzis kupilem po 4 latach orginalna Plznicku w butelkach 0,33 w Auchanu w Poznaniu - Komornikach. polecam, bo naprawde jest to orginal, sprawdzam juz 3 czteropak....
Cuda sie zdarzaja - ORYGINALNY Plzensky Prazdroj w Polsce!
Collapse
X
-
Jako Czecha - rozumiem Cię MirekV.
Zanim PP zaczął być warzony licencyjnie w Tychach , był u nas w Polsce dostepny TYLKO pilzneńskiPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
-
Byłem pod koniec roku w Pilznie i zwiedzałem browar . Pan który nas oprowadzał powiedział, że Pilsnerek z Tych jest warzony na oryginalnej wodzie sprowadzanej z Czech (bardzo miękkiej). Czyli ten Tysquell (he he, ciekawa nazwa ) wcale nie powinien tak bardzo odbiegać od oryginału. Ja specjalnie testowałem na raz kupionego w Czechach i w Polsce, jakoś specjalnie sie nie różniły.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziPan który nas oprowadzał powiedział, że Pilsnerek z Tych jest warzony na oryginalnej wodzie sprowadzanej z Czech (bardzo miękkiej). Czyli ten Tysquell (he he, ciekawa nazwa ) wcale nie powinien tak bardzo odbiegać od oryginału. Ja specjalnie testowałem na raz kupionego w Czechach i w Polsce, jakoś specjalnie sie nie różniły.
Jak dla mnie owszem odbiega, jeśli porównać oryginał z Pilzna i kopię z Tychów.Last edited by delvish; 2008-02-12, 20:59."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziDlaczego? Przecież Tysquell jest lepszy od Pilsnera. Kiperzy koncernu tak orzekli w 2006 r.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziCo jak co, ale wody to oni na pewno cysternami nie wożą
Ponieważ hasła reklamowe niejednokrotnie podkreślają wpływ wody z własnego ujęcia na niepowtarzalny smak warzonego piwa, zapytałem przewodnika, oprowadzającego po Browarze Żywieckim, czy do produkcji piwa Warka używają wody o parametrach choćby zbliżonych do oryginalnych, wareckich. Odpowiedź brzmiała: " A po co? Przecież nasza woda jest lepsza!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedziJestem laikiem w temacie warzenia piwa, a naukę chemii zakończyłem wiele lat temu na poziomie szkoły średniej. Wyobrażam sobie jednak, że przy technologii dwudziestego pierwszego wieku, można drobiazgowo zbadać skład wody i uzyskać podobny skład chemiczny w zupełnie innym miejscu.
Ponieważ hasła reklamowe niejednokrotnie podkreślają wpływ wody z własnego ujęcia na niepowtarzalny smak warzonego piwa, zapytałem przewodnika, oprowadzającego po Browarze Żywieckim, czy do produkcji piwa Warka używają wody o parametrach choćby zbliżonych do oryginalnych, wareckich. Odpowiedź brzmiała: " A po co? Przecież nasza woda jest lepsza!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedziObawiam się, że transport wody cysternami też nie wchodzi w grę, bo podczas transportu woda byłaby poddawana różnym warunkom termicznym, wytrącałyby się z niej osady, miałaby kontakt ze ścianami cysterny, pompami i Bóg wie czym jeszcze, więc nie byłaby to już ta sama woda.
W tym kontekście ponoszenie nakładów na wożenie wody byłoby absurdem.
Comment
-
-
Koncern dba o to, żeby piwo smakowało tak samo wszędzie. Po prostu równają do najgorszego i jest OK. Piłem ostatnio oryginał i zachwycony smakiem nie byłem. To już nie to samo co kiedyś, chociaż różnice w stosunku do tyskiej wersji można było uchwycić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto...Oczywiście można uzyskać zadany skład chemiczny wody w innym miejscu, ale zdaniem znajomych chemików taka zabawa na masową skalę kosztuje naprawdę sporo i nie wierzę by ktoś się w to w browarach bawił...
Comment
-
Comment