Data ważności piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • topaz28
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.02
    • 9

Data ważności piwa?

Czy zwracacie uwagę na datę ważności piwa - wiecie które piwo ma jaki okres przydatności od daty produkcji?
  • MuadDib
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 172

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika topaz28 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy zwracacie uwagę na datę ważności piwa - wiecie które piwo ma jaki okres przydatności od daty produkcji?
    tylko na niepasteryzowanych, ale to bywa zwodnicze, jeśli niektóre z nich załapią gdzieś trochę ciepła to kwaśnieją bez względu na datę

Comment

• Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Topaz28 Wyświetlenie odpowiedzi
      wiecie które piwo ma jaki okres przydatności od daty produkcji?
      Na butelkach/puszkach nie stwierdziłem, aby podawano datę produkcji, zawsze podają datę przydatności. Niepasteryzowane to około 5 tygodni, czasem krócej, pasteryzowane - kilka miesięcy, np. 6, do 8. I faktycznie, w dobrych sklepach niepasteryzowane trzymają w lodówce, to bardzo ważne.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2008-02-22, 18:27. Powód: poprawiłem cytowanie :)
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• Sherman
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.09
        • 305

Przy porterach też można olać datę przydatności i potrzymać je jeszcze kilka miesięcy lub lat, na pewno na tym nie stracą a najczęściej zyskują na smaku.

Comment

• Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9098

dyrektor trzyma dla mnie w chłodni mazurskiego pilsa ze śp Juranda.
          Data przydatności minęła we wrześniu 2006 r. Piłem je w zeszłym roku, w tym też już jedno wypiłem i jest całkiem niezłe.
          Resztę skrzynki mam dostać za rok
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• szefunio
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.01
            • 481

Piwa niepasteryzowane mają datę ważności od 2 tygodni w przypadku filtra na ziemię okrzemkową, do 5 tygodni jeżeli dodamy filtrację świecową.
            Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• piwowar2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.11
              • 588

Znam jeszcze piwa, ktore po 2 tygodniach padaja - ale przed padnieciem maja fenomenalny smak, wiec nie ma problemu je w okresie wypic.

Comment

• supersklep
                • 2005.01
                • 982

Często piwa zagraniczne mają dokładnie rok terminu przydatności oczywiście są to piwa pasteryzowane .W Polsce mają około 6 miesięcy i teraz zastanawia mnie to czym się różni nasz Heineken który ma 6 m-cy przydatności od jakiegoś holenderskiego co ma rok terminu ,przecież spece od Heńka chwalą się że wszędzie na świecie mogą zrobić takiego samego Heinekena ? Czy to chodzi o nasze przepisy sanepidu ?
                Ostatnia zmiana dokonana przez supersklep; 2008-02-24, 09:01.

Comment

• topaz28
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.02
                  • 9

Idąc za przykładem Heinekena i kwestią sanepidu - to pytanie o piwa importowane - np. taki desperados, ktory ma jednak 12 miesięcy. I wreszcie z czego wynika różnica pomiedzy długością terminu ważności Freeqa a Reddsa? Redds ma więcej chemii?

Comment

• alapi2000
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.05
                    • 25

niestety nabijana data przydatnosci wynika z naszych przepisów i tego nie da sie obejsc, nawet jesli po tym czasie piwo jest jeszcze "zdatne do spozycia"
                    Ostatnia zmiana dokonana przez alapi2000; 2008-02-28, 08:28.

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alapi2000 Wyświetlenie odpowiedzi
                      niestety nabijana data przydatnosci wynika z naszych przepisów i tego nie da sie obejsc, nawet jesli po tym czasie piwo jest jeszcze "zdatne do spozycia"
                      Spoko, tylko dlaczego raz wynosi ona 3 miesiące, a innym razem 6 czy 9 miesięcy? Skąd się biorą te różnice?
                      blog.kopyra.com

Comment

• alapi2000
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.05
                        • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Spoko, tylko dlaczego raz wynosi ona 3 miesiące, a innym razem 6 czy 9 miesięcy? Skąd się biorą te różnice?
                        z tego co sie orientuje 3 miesiace są na piwo niepasteryzowane, ale nie dam sobie nic uciac, czy nie ma jeszcze jakis dodatkowych ograniczeń.

Comment

• MuadDib
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.11
                          • 172

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alapi2000 Wyświetlenie odpowiedzi
                          z tego co sie orientuje 3 miesiace są na piwo niepasteryzowane, ale nie dam sobie nic uciac, czy nie ma jeszcze jakis dodatkowych ograniczeń.
                          Nie chciałbym pić Żywego, które ma 3 miesiące

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MuadDib Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie chciałbym pić Żywego, które ma 3 miesiące
                            To weź zrób eksperyment. Kup Żywe ze świeżej dostawy i wstaw do lodówki, albo piwniczki - jestem przekonany, ze po 3 miesiącach nic mu nie będzie. Nie dajmy się zwariować temu co jest napisane na etykiecie.
                            blog.kopyra.com

Comment

• supersklep
                              • 2005.01
                              • 982

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              To weź zrób eksperyment. Kup Żywe ze świeżej dostawy i wstaw do lodówki, albo piwniczki - jestem przekonany, ze po 3 miesiącach nic mu nie będzie. Nie dajmy się zwariować temu co jest napisane na etykiecie.

Zgadza się piłem takie Żywe które było magazynowane w tak grubych murach że była temperatura piwnicy i po 3 m-cach nie było różnicy w smaku

Comment

Przetwarzanie...
                              X