Data ważności piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

Z tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
      Z tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.
      Gdyby tam były drożdże, to by mogło być zdatne do przechowywania jeszcze dłużej. Ale zgadzam się, że dla długości przechowywania piwa kluczowe znaczenie mają warunki, czyli chłodne i ciemne miejsce. Przy ustalaniu terminu przydatności producent musi wziąć pod uwagę, że nie wszędzie warunki przechowywania będą wzorcowe, więc musi być margines bezpieczeństwa. IMO przy przechowywaniu <10°C termin przydatności można wydłużyć o 100%. Praktycznie przy każdym produkcie.
      blog.kopyra.com

Comment

• piokl13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.06
        • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Gdyby tam były drożdże, to by mogło być zdatne do przechowywania jeszcze dłużej. ...
        Już o tym pisałem w innym wątku, ale sie powtórzę. Wszystkie piwa niefiltrowane z jakimi miałem do czynienia w Polsce (m.in. żywe,brok,edi,gab,gościszewo) czy Czechach (np. kvasar z Setnic czy Frantisek z Harachowa) miały bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. Od kilku dni do kilku tygodni.

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
          Już o tym pisałem w innym wątku, ale sie powtórzę. Wszystkie piwa niefiltrowane z jakimi miałem do czynienia w Polsce (m.in. żywe,brok,edi,gab,gościszewo) czy Czechach (np. kvasar z Setnic czy Frantisek z Harachowa) miały bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. Od kilku dni do kilku tygodni.
          Piokl13, a myślisz że ja sobie ten 2016 rok przydatności Cuvee Keizer z sufitu wziąłem, czy choćby La Trappe do 2010 lub 2012r. Piwo refermentowane w butelce (z żywymi drożdżami) może być przechowywane dłużej niż piwo bez tych drożdży. Sytuacja ulega zmianie jeśli drożdże są martwe, np. w wyniku pasteryzacji.
          blog.kopyra.com

Comment

• piokl13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.06
            • 946

Piokl13, a myślisz że ja sobie ten 2016 rok przydatności Cuvee Keizer z sufitu wziąłem, czy choćby La Trappe do 2010 lub 2012r. Piwo refermentowane w butelce (z żywymi drożdżami) może być przechowywane dłużej niż piwo bez tych drożdży. Sytuacja ulega zmianie jeśli drożdże są martwe, np. w wyniku pasteryzacji.
            Sam piłem takie belgijskie piwa, więc trudno bym ci nie wierzył
            Ale te o których ja piszę, też maja żywe drożdże. A termin ważności krótszy niż odpowiednie piwo filtrowane niepasteryzowane.
            Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma. Jest dostępne prawdziwe żywe niefiltrowane w beczce, ale ma krótki termin ważności.
            Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 13:52.

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma.
              Dobra, jak nie kijem go, to pałką. To wytłumacz mi łaskawie, dlaczego wytrzymałoby krócej? Jestem tego bardzo ciekaw.
              blog.kopyra.com

Comment

• piokl13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.06
                • 946

Dobra, jak nie kijem go, to pałką. To wytłumacz mi łaskawie, dlaczego wytrzymałoby krócej? Jestem tego bardzo ciekaw.
                Czy muszę to wiedzieć? Nie jestem fachowcem. Taki po prostu jest znany mi fakt tzn. podawanie przez browary krótkiego terminu trwałości piw niefiltrowanych.
                Jak amber zaczynał lać niefiltrowane piwo kilka lat temu, to robił to do małych 10L kegów w piątek, aby piwo na 100&#37; zeszło w weekend i się nie zepsuło. Dodatkowo wybrał piwo z dużą zawartością alkoholu, aby było trwalsze.
                Podejrzewam, że wpływa na fakt, iż piwo "zanieczyszcza sie" podczas rozlewu czy to do butelek czy beczek.
                Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 15:35.

Comment

• MuadDib
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.11
                  • 172

No cóż, sporo ciekawych info, wielkie dzięki za nie . Niestety nie mam warunków by dłużej piwo przechowywać, muszę wierzyć na słowo. Kiedyś miałem "okazję" wypić Żywe, które złapało trochę ciepełka i ie chcę powtarzać
                  Ciekaw też jestem ostatecznych wyników dyskusji i ostatecznych wniosków Kopyra i Pikola

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

Czy muszę to wiedzieć? Nie jestem fachowcem.
                    Poniższe słowa sugerują coś innego:

Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma.
                    Jeśli "nieprawda", udowodnij to, zamiast robić unik. "Podawanie przez browary krótkiego terminu trwałości piw niefiltrowanych" to żaden dowód do wysuwania tak kategorycznych stwierdzeń, a co najwyżej poszlaka, której zresztą zaprzecza długi termin spożycia refermentowanych belgów oraz piw domowych.

Gdzieś tu jest pies pogrzebany, pytanie tylko, gdzie.

Comment

• naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

Za, wracaj do tematu, a nie buszujesz gdzie popadnie
                      Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Jeszcze za wcześnie

Comment

• naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

Ok- nigdy nie jest za pozno
                          Popieram domowe browary!

Zamykam browar.

Comment

• naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

Pozwolisz, ze Cie zacytuje, coby wrzucic swoje trzy grosze do dyskusji...

Gdyby tam były drożdże, to by mogło być zdatne do przechowywania jeszcze dłużej.
                            Sama obecnosc zywych drozdzy nie zagwarnatuje Ci tego, ze piwo bedziesz mogl pic, gdzies tam, po jakims czasie...
                            Piwo zywe wymaga szczegolnego obchodzenia sie z nim, szczegolnie na etapie rozlewu.

Po co tak duza uwage przywiazujesz do rozlewu piwa w swoim browarze?

Nie wystarczy zrobic piwo zywe, z zywymi drozdzami. Trzeba je jeszcze wlac do sterylnych butelek, sterylna instalacja. Prawda jest taka, ze ta sztuka nie udaje sie jeszcze wszystkim
                            Popieram domowe browary!

Zamykam browar.

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie wystarczy zrobic piwo zywe, z zywymi drozdzami. Trzeba je jeszcze wlac do sterylnych butelek, sterylna instalacja. Prawda jest taka, ze ta sztuka nie udaje sie jeszcze wszystkim
                              No i musi zarefermentować w tej butelce aby drożdże zjadły tlen z butelki i oddzieliły piwo od powietrza warstwą CO2, wtedy może stać.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                No i musi zarefermentować w tej butelce aby drożdże zjadły tlen z butelki i oddzieliły piwo od powietrza warstwą CO2, wtedy może stać.
                                Tak, tak. Nigdy nie zdarzylo Ci sie pic piwa sklepowego, z "niespodzianka" na dnie?
                                Popieram domowe browary!

Zamykam browar.

Comment

Przetwarzanie...
                                X