Z tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.
Data ważności piwa?
Collapse
X
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziZ tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziGdyby tam były drożdże, to by mogło być zdatne do przechowywania jeszcze dłużej. ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziJuż o tym pisałem w innym wątku, ale sie powtórzę. Wszystkie piwa niefiltrowane z jakimi miałem do czynienia w Polsce (m.in. żywe,brok,edi,gab,gościszewo) czy Czechach (np. kvasar z Setnic czy Frantisek z Harachowa) miały bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. Od kilku dni do kilku tygodni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPiokl13, a myślisz że ja sobie ten 2016 rok przydatności Cuvee Keizer z sufitu wziąłem, czy choćby La Trappe do 2010 lub 2012r. Piwo refermentowane w butelce (z żywymi drożdżami) może być przechowywane dłużej niż piwo bez tych drożdży. Sytuacja ulega zmianie jeśli drożdże są martwe, np. w wyniku pasteryzacji.
Ale te o których ja piszę, też maja żywe drożdże. A termin ważności krótszy niż odpowiednie piwo filtrowane niepasteryzowane.
Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma. Jest dostępne prawdziwe żywe niefiltrowane w beczce, ale ma krótki termin ważności.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 13:52.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziNapisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDobra, jak nie kijem go, to pałką. To wytłumacz mi łaskawie, dlaczego wytrzymałoby krócej? Jestem tego bardzo ciekaw.
Jak amber zaczynał lać niefiltrowane piwo kilka lat temu, to robił to do małych 10L kegów w piątek, aby piwo na 100% zeszło w weekend i się nie zepsuło. Dodatkowo wybrał piwo z dużą zawartością alkoholu, aby było trwalsze.
Podejrzewam, że wpływa na fakt, iż piwo "zanieczyszcza sie" podczas rozlewu czy to do butelek czy beczek.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 15:35.
Comment
-
-
No cóż, sporo ciekawych info, wielkie dzięki za nie . Niestety nie mam warunków by dłużej piwo przechowywać, muszę wierzyć na słowo. Kiedyś miałem "okazję" wypić Żywe, które złapało trochę ciepełka i ie chcę powtarzać
Ciekaw też jestem ostatecznych wyników dyskusji i ostatecznych wniosków Kopyra i Pikola
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziCzy muszę to wiedzieć? Nie jestem fachowcem.
Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma.
Gdzieś tu jest pies pogrzebany, pytanie tylko, gdzie.
Comment
-
-
Za, wracaj do tematu, a nie buszujesz gdzie popadniePopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Ok- nigdy nie jest za poznoPopieram domowe browary!
Zamykam browar.
Comment
-
-
Pozwolisz, ze Cie zacytuje, coby wrzucic swoje trzy grosze do dyskusji...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziGdyby tam były drożdże, to by mogło być zdatne do przechowywania jeszcze dłużej.
Piwo zywe wymaga szczegolnego obchodzenia sie z nim, szczegolnie na etapie rozlewu.
Po co tak duza uwage przywiazujesz do rozlewu piwa w swoim browarze?
Nie wystarczy zrobic piwo zywe, z zywymi drozdzami. Trzeba je jeszcze wlac do sterylnych butelek, sterylna instalacja. Prawda jest taka, ze ta sztuka nie udaje sie jeszcze wszystkimPopieram domowe browary!
Zamykam browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedziNie wystarczy zrobic piwo zywe, z zywymi drozdzami. Trzeba je jeszcze wlac do sterylnych butelek, sterylna instalacja. Prawda jest taka, ze ta sztuka nie udaje sie jeszcze wszystkimMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo i musi zarefermentować w tej butelce aby drożdże zjadły tlen z butelki i oddzieliły piwo od powietrza warstwą CO2, wtedy może stać.Popieram domowe browary!
Zamykam browar.
Comment
-
Comment