Z tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.
Data ważności piwa?
Collapse
X
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku! -
Z tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.Comment
-
Już o tym pisałem w innym wątku, ale sie powtórzę. Wszystkie piwa niefiltrowane z jakimi miałem do czynienia w Polsce (m.in. żywe,brok,edi,gab,gościszewo) czy Czechach (np. kvasar z Setnic czy Frantisek z Harachowa) miały bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. Od kilku dni do kilku tygodni.Comment
-
Już o tym pisałem w innym wątku, ale sie powtórzę. Wszystkie piwa niefiltrowane z jakimi miałem do czynienia w Polsce (m.in. żywe,brok,edi,gab,gościszewo) czy Czechach (np. kvasar z Setnic czy Frantisek z Harachowa) miały bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. Od kilku dni do kilku tygodni.Comment
-
Piokl13, a myślisz że ja sobie ten 2016 rok przydatności Cuvee Keizer z sufitu wziąłem, czy choćby La Trappe do 2010 lub 2012r. Piwo refermentowane w butelce (z żywymi drożdżami) może być przechowywane dłużej niż piwo bez tych drożdży. Sytuacja ulega zmianie jeśli drożdże są martwe, np. w wyniku pasteryzacji.
Ale te o których ja piszę, też maja żywe drożdże. A termin ważności krótszy niż odpowiednie piwo filtrowane niepasteryzowane.
Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma. Jest dostępne prawdziwe żywe niefiltrowane w beczce, ale ma krótki termin ważności.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 13:52.Comment
-
To wytłumacz mi łaskawie, dlaczego wytrzymałoby krócej? Jestem tego bardzo ciekaw.
Comment
-
Jak amber zaczynał lać niefiltrowane piwo kilka lat temu, to robił to do małych 10L kegów w piątek, aby piwo na 100% zeszło w weekend i się nie zepsuło. Dodatkowo wybrał piwo z dużą zawartością alkoholu, aby było trwalsze.
Podejrzewam, że wpływa na fakt, iż piwo "zanieczyszcza sie" podczas rozlewu czy to do butelek czy beczek.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 15:35.Comment
-
No cóż, sporo ciekawych info, wielkie dzięki za nie. Niestety nie mam warunków by dłużej piwo przechowywać, muszę wierzyć na słowo. Kiedyś miałem "okazję" wypić Żywe, które złapało trochę ciepełka i ie chcę powtarzać
Ciekaw też jestem ostatecznych wyników dyskusji i ostatecznych wniosków Kopyra i PikolaComment
-
Poniższe słowa sugerują coś innego:
Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma.
Gdzieś tu jest pies pogrzebany, pytanie tylko, gdzie.Comment
-
Za, wracaj do tematu, a nie buszujesz gdzie popadniePopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Ok- nigdy nie jest za poznoPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Pozwolisz, ze Cie zacytuje, coby wrzucic swoje trzy grosze do dyskusji...
Piwo zywe wymaga szczegolnego obchodzenia sie z nim, szczegolnie na etapie rozlewu.
Po co tak duza uwage przywiazujesz do rozlewu piwa w swoim browarze?
Nie wystarczy zrobic piwo zywe, z zywymi drozdzami. Trzeba je jeszcze wlac do sterylnych butelek, sterylna instalacja. Prawda jest taka, ze ta sztuka nie udaje sie jeszcze wszystkimPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
No i musi zarefermentować w tej butelce aby drożdże zjadły tlen z butelki i oddzieliły piwo od powietrza warstwą CO2, wtedy może stać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
Related Topics
Collapse
-
Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
E: 12%
A: 4, 6%
Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-20, 18:15 -
-
Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.
Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...-
Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
-
-
Alk. 5,6. Rozlane 01.12, przydatność 3 dni. Pozyskane przez sklep Maxurskiej Manufaktury, przyjechało kurierem.
piwo Jurand przez lata było symbolem wakacyjnych wypraw, pite z beczki w warszawskim Hubertusie umilało spotkania sekcji warszawskiej. Tak kiedys istniała sekcja i spotkania, ciekawe...-
Channel: Piwo - konkretnie
2021-12-02, 18:02 -
-
Witam wszystkich,
wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...2 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment