Po raz kolejny napiszę coś, co już wiele razy pisałem - kwestii opakowań szklanych w polskim przemyśle browarniczym na trzeźwo nie rozbierzesz.
Typy butelek
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2009-01-02, 19:44.
-
-
Wyluzuj proszę, wiem że sprawa zwrotności butelek jest emocjonująca, ale to nie jest odpowiedni temat.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Butelki z krótkim czy długim kołnierzem
Wiem, że może to być żenujące pytanie ale zaryzykuję.
Który kołnierz jest krotki a który długi?
Jak wpływa na kapslowanie butelki? Z przeczytanych przeze mnie postów wynika że Greta niezbyt sobie z tym radzi.
Czy kołnierz wpływa na żywotność szkła? Pytania te prowadzą do tego" Których butelek nie warto zachowywać?
Oho! I się wydało, że zaczynam raczkować po domowym browarze
Comment
-
-
Mnie się lepiej kapslowało butelki z krótkim kołnierzem ale gdy moja Greta była sprawna. Po prostu moment użycia największej siły pojawia się gdy ramiona kapslownicy są w optymalnym położeniu. Teraz gdy Greta ma już wyślizgane zaciski lepiej kapslowanie znoszą butelki z długim kołnierzem, które są chyba mocniejsze i się tak łatwo nie kruszą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziKtóry kołnierz jest krotki a który długi?
Butelki z długim kołnierzem to przede wszystkim: NRW, Euro i Stein (czyli popularny "bączek").
Z krótkim kołnierzem to np. butelka ŻGB.
Mi Gretą o wiele łatwiej kapsluje się butelki z grubym kołnierzem. Te z krótkim nie idą za pierwszym razem - muszę obrócić lekko głowicę i jeszcze raz zacisnąć.
Właśnie dlatego powoli eliminuję butelki z krótkim kołnierzem z piwnicy.Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-10-08, 13:22.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziDzięki, kilka postów i temat jak dla mnie wyczerpany
Jeszcze tylko jeden ps - w wypadku skruszenia kołnierza czy szyjki piwo z uszkodzonej butelki przecedzacie, wypijacie czy wylewacie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
Butelki z długim kołnierzem to przede wszystkim: NRW,
Comment
-
Comment