Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco
Wyświetlenie odpowiedzi
Typy butelek
Collapse
X
-
-
-
I co świadczy tylko o tym, że jest posucha na rynku butelek. Teraz niech tylko browary wytłumaczą "inteligentym inaczej" sklepowym, by brały wszystkie butelki (zwrotne) jak leci bez zająknięcia. Ostatnio miałem scenę w sklepie, w którym są bączki Ambera, bo pani miała wątpliwości czy może skupić butelki bez etykiet. Na szczęście koleżanak na zapleczu była bardziej pojętna, że liczy się typ butelki a nie etykieta na niej. A jeszcze nie tak dawno w innym sklepie, 500 metrów od opisywanego, nie chceili mi przyjać żywieckiej butelki bo miała etykietę z piwa, którego nie mają (chodziło o oryginalny Heban) . Ponieważ klej mocno trzymał, to nie oderwałem jej na miejscu,a le po godiznie specjjalnie przyszedłem z wymytą czystą butelką, zaznaczając, że jest to ta sama butelka - i o dziwo nie było problemu ze skupem...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziA jeszcze nie tak dawno w innym sklepie, 500 metrów od opisywanego, nie chceili mi przyjać żywieckiej butelki bo miała etykietę z piwa, którego nie mają (chodziło o oryginalny Heban) . Ponieważ klej mocno trzymał, to nie oderwałem jej na miejscu,a le po godiznie specjjalnie przyszedłem z wymytą czystą butelką, zaznaczając, że jest to ta sama butelka - i o dziwo nie było problemu ze skupem...
Comment
-
-
-
Butelka używana przez Van Pura to Polish Premium, wprowadzana w 2001 lub 2002 roku przez Brau Union. A co do np. Grupy Żywiec, to swego czasu wysłała oficjalne pismo do Stowarzyszenia Regionalnych Browarow zakazujace uzywania ich butelki. W odpowiedzi Stowarzyszenie zrobilo to samo, wysylajac do Zywca butelke Amber z etykieta Zywca i sprawa ucichla.Robię to co lubię - produkuję piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA to, już jest bardzo ciekawe, bo... (nadszyszkownik Cicho nie żyje ) nigdy nie widziałem Hebana w ŻGB. Owszem laik mógłby się pomylić, ale to zdecydowanie była inna butelka. I zdecydowanie była ona bezzwrotna.
Totus - no to chyba ten Heban był już czeski. Do tej pory można go w takiej butelce kupić.Last edited by Pendragon; 2008-04-09, 22:20.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziButelka używana przez Van Pura to Polish Premium, wprowadzana w 2001 lub 2002 roku przez Brau Union. A co do np. Grupy Żywiec, to swego czasu wysłała oficjalne pismo do Stowarzyszenia Regionalnych Browarow zakazujace uzywania ich butelki. W odpowiedzi Stowarzyszenie zrobilo to samo, wysylajac do Zywca butelke Amber z etykieta Zywca i sprawa ucichla.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA to, już jest bardzo ciekawe, bo... (nadszyszkownik Cicho nie żyje ) nigdy nie widziałem Hebana w ŻGB. Owszem laik mógłby się pomylić, ale to zdecydowanie była inna butelka. I zdecydowanie była ona bezzwrotna.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PendragonA może ona była i amberowska? (...)Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedziChyba nie dowiem się jaką nazwę nosi ten typ butelkiRobię to co lubię - produkuję piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziTo jest butelka Picnic 0,33 z reguły bezzwrotna.
czy mały Boss Porter to ta sama butelka?
robiłem ostatnio trochę większe zakupy w Intermarche i wychodzi na to, że doliczono mi kaucję po 40gr za tę butelkę?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radom Wyświetlenie odpowiedzi... wychodzi na to, że doliczono mi kaucję po 40gr za tę butelkę?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziTak, ja też słyszałem nazwę "piknik" na ten typ butelek. Nie są tak do końca niezwrotne. Jako zwrotne w cenie 0,40 zł używa ich browar Witnica i Kiper ( na piwa dla Kauflandu)"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziTrochę mnie dziwi, że ktoś może tych butelek (Picnic 330ml) używać jako zwrotnych. W związku z tym, że są zrobione z cieńszego szkła, będą szybciej się tłukły przy ponownym napełnianiu.
Z ciekawostek z browaru Witnica, to np. Boss Porter jest w zwrotnym Amberze, a Koźlak w bezzwrotnym. Jednak z hurtowni oba piwa dostaję w kartonach jako butelki bezzwrotne. Jednakże z racji, że zwrotny Amber jest zwrotny w wielu małych browarach, więc u mnie w sklepie również.
Po raz kolejny napiszę coś, co już wiele razy pisałem - kwestii opakowań szklanych w polskim przemyśle browarniczym na trzeźwo nie rozbierzesz.
Comment
-
Comment