Typy butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco Wyświetlenie odpowiedzi
    Ale takiemu molochowi jak Grupa Żywiec nie wpadło widocznie do głowy żeby się tym zainteresować. Lepiej topić kasę na promowanie bezsmakowych piw typu Warka czy Żywiec pokazując ich wiekową tradycję i naturalne składniki.
    I całe szczęście, że nie wpadło, bo mogłoby sporo trudności narobić małym browarom. Prawda jest jednak taka, że mali mają alibi, bo GŻ też namiętnie używa Ambera, i nie jest to incydentalny przypadek Specjala, ja widziałem już wielokrotnie w takiej butelce Tatrę i parę razy warkę.
    blog.kopyra.com

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

I co świadczy tylko o tym, że jest posucha na rynku butelek. Teraz niech tylko browary wytłumaczą "inteligentym inaczej" sklepowym, by brały wszystkie butelki (zwrotne) jak leci bez zająknięcia. Ostatnio miałem scenę w sklepie, w którym są bączki Ambera, bo pani miała wątpliwości czy może skupić butelki bez etykiet. Na szczęście koleżanak na zapleczu była bardziej pojętna, że liczy się typ butelki a nie etykieta na niej. A jeszcze nie tak dawno w innym sklepie, 500 metrów od opisywanego, nie chceili mi przyjać żywieckiej butelki bo miała etykietę z piwa, którego nie mają (chodziło o oryginalny Heban) . Ponieważ klej mocno trzymał, to nie oderwałem jej na miejscu,a le po godiznie specjjalnie przyszedłem z wymytą czystą butelką, zaznaczając, że jest to ta sama butelka - i o dziwo nie było problemu ze skupem...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        A jeszcze nie tak dawno w innym sklepie, 500 metrów od opisywanego, nie chceili mi przyjać żywieckiej butelki bo miała etykietę z piwa, którego nie mają (chodziło o oryginalny Heban) . Ponieważ klej mocno trzymał, to nie oderwałem jej na miejscu,a le po godiznie specjjalnie przyszedłem z wymytą czystą butelką, zaznaczając, że jest to ta sama butelka - i o dziwo nie było problemu ze skupem...
        A to, już jest bardzo ciekawe, bo... (nadszyszkownik Cicho nie żyje ) nigdy nie widziałem Hebana w ŻGB. Owszem laik mógłby się pomylić, ale to zdecydowanie była inna butelka. I zdecydowanie była ona bezzwrotna.
        blog.kopyra.com

Comment

• Totus
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.11
          • 326

Ja hebana swojego czasu w NRW kupowałem w albercie...
          Zapraszam do Browaru Sielanka.

Comment

• szefunio
            • 2007.01
            • 481

Butelka używana przez Van Pura to Polish Premium, wprowadzana w 2001 lub 2002 roku przez Brau Union. A co do np. Grupy Żywiec, to swego czasu wysłała oficjalne pismo do Stowarzyszenia Regionalnych Browarow zakazujace uzywania ich butelki. W odpowiedzi Stowarzyszenie zrobilo to samo, wysylajac do Zywca butelke Amber z etykieta Zywca i sprawa ucichla.
            Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              A to, już jest bardzo ciekawe, bo... (nadszyszkownik Cicho nie żyje ) nigdy nie widziałem Hebana w ŻGB. Owszem laik mógłby się pomylić, ale to zdecydowanie była inna butelka. I zdecydowanie była ona bezzwrotna.
              A może ona była i amberowska? W każdym bądź razie zdecydowanie zwrotna, bo przecież w ciągu godziny sprzedałem ją w tym samym sklepie, który robił problemy z powodu tylko etykiety, a pani mi przyznała rację że jest to taka sama butelka, jak inne zwrotne, które oddawałem - "ale jesli ją przyjmie, to będzie musiała zapłacić za nią z własnej kieszeni". Na pewno też nie była to okocimska czy też KP-owska.

Totus - no to chyba ten Heban był już czeski. Do tej pory można go w takiej butelce kupić.
              Last edited by Pendragon; 2008-04-09, 22:20.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• remfire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                A przy okazji zapytam jak taką nazwać ?
                Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

Ostatnio widziałem w takich butelkach (ale brązowych) witnickiego Portera
                Chyba nie dowiem się jaką nazwę nosi ten typ butelki

Comment

• dadek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍺🍺
                  • 2005.09
                  • 4702

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
                  Butelka używana przez Van Pura to Polish Premium, wprowadzana w 2001 lub 2002 roku przez Brau Union. A co do np. Grupy Żywiec, to swego czasu wysłała oficjalne pismo do Stowarzyszenia Regionalnych Browarow zakazujace uzywania ich butelki. W odpowiedzi Stowarzyszenie zrobilo to samo, wysylajac do Zywca butelke Amber z etykieta Zywca i sprawa ucichla.
                  Tak, pamiętam wielką akcję reklamową "Królewskiego" ze śp. Browaru Warszawskiego gdy wprowadzano ten typ butelki jako "najsmuklejszą i najwyższą w Polsce" nawiązując do Kolumny Zygmunta III Wazy na Pl. Zamkowym (browar sponsorował jej renowację). Brau Union wprowadził ją też w Browarze Szczecin i Bydgoszcz. A ostatnim browarem który przeszedł na ten typ był zabrzański po nie tak dawnym przejęciu przez Van Pur.Co ciekawe Szczecin używa tych butelek do dziś choć stał się częścią Calsberga-Okocimia mającego przecież własny typ (Okocim, Sierpc).

Comment

• Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    A może ona była i amberowska? (...)
                    Był taki krótki okres (z pół roku może), że butelki po Hebanie były zwrotne i właśnie były to ŻGB. Przedtem i potem był w bezzwrotnych (dość podobnych z wyglądu, ale cienkościennych), jednak nigdy nie był w amberowskich.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• szefunio
                      • 2007.01
                      • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chyba nie dowiem się jaką nazwę nosi ten typ butelki
                      To jest butelka Picnic 0,33 z reguły bezzwrotna.

Comment

• radom
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.10
                        • 15

To jest butelka Picnic 0,33 z reguły bezzwrotna.
                        przepraszam, że odgrzewam kotleta
                        czy mały Boss Porter to ta sama butelka?

robiłem ostatnio trochę większe zakupy w Intermarche i wychodzi na to, że doliczono mi kaucję po 40gr za tę butelkę?

Comment

• dzidek1960
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1548

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radom Wyświetlenie odpowiedzi
                          ... wychodzi na to, że doliczono mi kaucję po 40gr za tę butelkę?
                          Gdybyś trochę uważniej czytał temat to byś sobie już odpowiedział
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tak, ja też słyszałem nazwę "piknik" na ten typ butelek. Nie są tak do końca niezwrotne. Jako zwrotne w cenie 0,40 zł używa ich browar Witnica i Kiper ( na piwa dla Kauflandu)
                          "Ma jednak kraj polski napój warzony
                          z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                          piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                          do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                          mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                          wybornym smakiem"
                          Jan Długosz, Historie Piwne
                          Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• radom
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.10
                            • 15

rzeczywiście, ale gafa

dziękuję i pozdrawiam

Comment

• szefunio
                              • 2007.01
                              • 481

Trochę mnie dziwi, że ktoś może tych butelek (Picnic 330ml) używać jako zwrotnych. W związku z tym, że są zrobione z cieńszego szkła, będą szybciej się tłukły przy ponownym napełnianiu.

Comment

• kopyr
                                • 2004.06
                                • 9475

Trochę mnie dziwi, że ktoś może tych butelek (Picnic 330ml) używać jako zwrotnych. W związku z tym, że są zrobione z cieńszego szkła, będą szybciej się tłukły przy ponownym napełnianiu.
                                Popatrz na to w ten sposób - większość, dodam przygniatająca większość, ludzi butelek nie oddaje. A zwłaszcza takich wynalazkowych. Podejrzewam, że w Intermarche, w których się to piwo pojawia w takich butelkach, bez paragonu ani rusz. Wniosek piwo jest tańsze o 40 groszy, a browarowi na jedno wychodzi i tak podejrzewam musi dokupować butelki, bo za mało mu wraca.
                                Z ciekawostek z browaru Witnica, to np. Boss Porter jest w zwrotnym Amberze, a Koźlak w bezzwrotnym. Jednak z hurtowni oba piwa dostaję w kartonach jako butelki bezzwrotne. Jednakże z racji, że zwrotny Amber jest zwrotny w wielu małych browarach, więc u mnie w sklepie również.
                                Po raz kolejny napiszę coś, co już wiele razy pisałem - kwestii opakowań szklanych w polskim przemyśle browarniczym na trzeźwo nie rozbierzesz.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X