Typy butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Samoglow
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.07
    • 606

Po raz kolejny napiszę coś, co już wiele razy pisałem - kwestii opakowań szklanych w polskim przemyśle browarniczym na trzeźwo nie rozbierzesz.
    Święte słowa! Tak było, jest i, jak podejrzewam, będzie nadal. Tak samo z tym Intermarche cholernym, w którym pewnego razu tak się wyżyłem na sprzedawcy, że mi aż ulżyło. (Nawet nie sądziłem, że potrafię się tak wkurzyć i wrzeszczeć o taką błahostkę). Przyniosłem 3 (jeszcze wtedy) bączki po Porterze BOSSa, a ten debil powiedział, że nie przyjmie bez paragonu. Nie skutkowało mówienie, że jest to jedyny sklep w Trójmieście, gdzie tego Portera można kupić. Wkurzyłem się i wywaliłem przy nim te butelki do śmietnika, aby musiał je stamtąd wyciągać, jeśli chce. Z późniejszym Porterem w Picnicach było tak samo. To są złodzieje do potęgi n-tej!. Najpierw liczyli mi 20 gr. kaucji za BOSSa, a teraz chcą 40 i mimo, że tylko oni to sprzedają, żądają tego głupiego świstka. Gównozjady i tyle!
    Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2009-01-02, 19:44.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23985

Wyluzuj proszę, wiem że sprawa zwrotności butelek jest emocjonująca, ale to nie jest odpowiedni temat.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Samoglow
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.07
        • 606

Przepraszam, wspomnienia wróciły i znów mnie poniosło

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Butelki z krótkim czy długim kołnierzem

Wiem, że może to być żenujące pytanie ale zaryzykuję.

Który kołnierz jest krotki a który długi?
          Jak wpływa na kapslowanie butelki? Z przeczytanych przeze mnie postów wynika że Greta niezbyt sobie z tym radzi.
          Czy kołnierz wpływa na żywotność szkła? Pytania te prowadzą do tego" Których butelek nie warto zachowywać?

Oho! I się wydało, że zaczynam raczkować po domowym browarze

Comment

• bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

Mnie się lepiej kapslowało butelki z krótkim kołnierzem ale gdy moja Greta była sprawna. Po prostu moment użycia największej siły pojawia się gdy ramiona kapslownicy są w optymalnym położeniu. Teraz gdy Greta ma już wyślizgane zaciski lepiej kapslowanie znoszą butelki z długim kołnierzem, które są chyba mocniejsze i się tak łatwo nie kruszą.

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
              Który kołnierz jest krotki a który długi?
              Był już poświęcony temu zagadnieniu temat, ale są w nim nieprawidłowe linki.

Butelki z długim kołnierzem to przede wszystkim: NRW, Euro i Stein (czyli popularny "bączek").

Z krótkim kołnierzem to np. butelka ŻGB.

Mi Gretą o wiele łatwiej kapsluje się butelki z grubym kołnierzem. Te z krótkim nie idą za pierwszym razem - muszę obrócić lekko głowicę i jeszcze raz zacisnąć.
              Właśnie dlatego powoli eliminuję butelki z krótkim kołnierzem z piwnicy.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-10-08, 13:22.

Comment

• mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

Kapsluję Gretą oba typy butelek przez 40 warek.
                Nie mam problemów. 2 razy obciąłem szyjkę butelki z wąskim kołnierzem.

Comment

• bumbastic
                  • 2008.08
                  • 135

Ja mam zakapslowanych dopiero 17 warek i przy okazji kapslowania ostatniej uciąłem szyjki w 4-ech butelkach. Może są lepsze i gorsze produkcje Grety i jedne się wolniej, a drugie szybciej zużywają??

Comment

• bumbastic
                    • 2008.08
                    • 135

Ooo, stałem się Seniorem

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Dzięki, kilka postów i temat jak dla mnie wyczerpany

Jeszcze tylko jeden ps - w wypadku skruszenia kołnierza czy szyjki piwo z uszkodzonej butelki przecedzacie, wypijacie czy wylewacie?

Comment

• mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dzięki, kilka postów i temat jak dla mnie wyczerpany

Jeszcze tylko jeden ps - w wypadku skruszenia kołnierza czy szyjki piwo z uszkodzonej butelki przecedzacie, wypijacie czy wylewacie?
                        Przelewam do drugiej butelki i kapsluję.

Comment

• bumbastic
                          • 2008.08
                          • 135

Robię dokładnie tak samo.

Comment

• k_k_s
                            • 2005.02
                            • 193

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi

Butelki z długim kołnierzem to przede wszystkim: NRW,
                            Czy w takim układzie i butelka od Ambera i od Cernej Hory i Paulanera to wszytko NRW? Trzeba powiedzieć, że wszystko jest mocno kłopotliwe, bo Amber jest bezzwrotny a Paulanerowskiej w Czechach się nie zwróci i odwrotnie.

Comment

• mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

Butelka NRW Paulanera jest ciut niższa i chyba wykonana z cieńszego szkła.

Inne butelki NRW są chyba takie same bez względu czy zwrotne czy bezzwrotne.

Comment

• k_k_s
                                • 2005.02
                                • 193

A czy w Polsce ktoś przyjmuje butelki "niemieckie" (Paulaner) czy wyrzucać na stłuczkę?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez k_k_s; 2010-03-25, 14:49.

Comment

Przetwarzanie...
                                X