Artykuł Andrzeja Sadownika: Światowy kryzys na rynku chmielu. Komentarze
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl -
No wydaje mi się, że to zbyt proste uzasadnienie, ja zakładam, że dane które przytoczył Czes dotyczą nie tylko Polski, ale rynku światowego. Po prostu koncerny zrezygnowały z mocnej goryczki, po to, żeby poszerzyć target. Zmniejszono goryczkę w klasycznych markach piwa, a do tego popularność zaczęły zdobywać piwa aromatyzowane, w których chmiel jest niekoniecznie potrzebny.Comment
-
No wydaje mi się, że to zbyt proste uzasadnienie, ja zakładam, że dane które przytoczył Czes dotyczą nie tylko Polski, ale rynku światowego. Po prostu koncerny zrezygnowały z mocnej goryczki, po to, żeby poszerzyć target. Zmniejszono goryczkę w klasycznych markach piwa, a do tego popularność zaczęły zdobywać piwa aromatyzowane, w których chmiel jest niekoniecznie potrzebny.
Gdy popytu nie było uprawy zmniejszono (pisze o tym Czes) i przyszły marne plony. Teraz jest naprawdę źle.
W roku 2006 i na początku 2007 proponowano granulaty z plonów 2007 i mówiono że jest źle. Teraz mamy szalejace ceny.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Wzrost cen chmielu jest odpowiedzialny za małe nachmielenie piw. Co prawda były prowadzone jakieś tam badania rynku odnoście preferencji nachmielania piw, które podobno wykazały, że nie lubimy mocno chmielonych piw. Tak więc po co przepłacać?"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Co do preferencji - o gustach się nie dyskutuje. Ja lubię piwa z wyraźną goryczką i aromatem chmielu.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Ja również uważam, że to co się dzieje z poziomem nachmielenia piw to tragedia. Na szczęście swoje mogę sobie nachmielić tak jak mi się podoba.
Wrzucę tu jeszcze kamyczek do naszego ogródka, otóż uważam, że niestety, ale małe i średnie browary idą tą drogą, co koncerny, a mianowicie zmniejszają nachmielenie swoich piw. Pokażcie mi polskie piwo, które jest mocno chmielone. Tylko błagam nie wymieniajcie Perły, bo się poturlam ze śmiechu. Taka np. Perła Chmielowa, to chmielowa jest już tylko w nazwie. Ciechan moim zdaniem też jest zbyt słabo chmielony. W Brackim też zmniejszono goryczkę. Nie idźcie tą drogą!Comment
-
Ja bym do tego dodał wypieranie odmian aromatycznych, przez wysokogoryczkowe. To spowodowało, że pomimo, że popyt na alfa kwasy nie spadał, to jednak spadał popyt na chmiel jako taki.
Ja również uważam, że to co się dzieje z poziomem nachmielenia piw to tragedia. Na szczęście swoje mogę sobie nachmielić tak jak mi się podoba.
Wrzucę tu jeszcze kamyczek do naszego ogródka, otóż uważam, że niestety, ale małe i średnie browary idą tą drogą, co koncerny, a mianowicie zmniejszają nachmielenie swoich piw. Pokażcie mi polskie piwo, które jest mocno chmielone. Tylko błagam nie wymieniajcie Perły, bo się poturlam ze śmiechu. Taka np. Perła Chmielowa, to chmielowa jest już tylko w nazwie. Ciechan moim zdaniem też jest zbyt słabo chmielony. W Brackim też zmniejszono goryczkę. Nie idźcie tą drogą!Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Co do mniejszej ilości chmielu w piwach - myślę, że jest to spowodowane między innymi popularnością "piw" aromatyzowanych, jak freeq, karmi czy redds, w których goryczki jest jak na lekarstwo, lub wogóle nie ma. Nie wiem co prawda jak jest z tym na świecie, ale przypuszczam, że podobnie.
pzdrPiwa i pacierza nie odmawiamComment
-
A za chmiel w piwie sklepowym, to myślisz, że kto płaci?
Co do mniejszej ilości chmielu w piwach - myślę, że jest to spowodowane między innymi popularnością "piw" aromatyzowanych, jak freeq, karmi czy redds, w których goryczki jest jak na lekarstwo, lub wogóle nie ma. Nie wiem co prawda jak jest z tym na świecie, ale przypuszczam, że podobnie.Comment
-
Coś tych kryzysów wszelakich ostatnio jest w nadmiarze. Od kwietnia ma też ponoć wzrosnąć akcyza na piwo i inne napoje alkoholowe. Najlepiej z kryzysem na rynku chmielu , to sobie pewnie poradzą Chiny, po prostu bez żadnej większej biurokracji zaczną go więcej produkować. A w UE rynek produkcji chmielu nie ma wiele wspólnego z "wolnym rynkiem", nie każdy może uprawiać chmiel i nie na każdym terenie. Eksperymentalnie sam chciałem kilka lat temu zacząć uprawiać chmiel, okazało się, że nie mogę, bo chmiel można uprawiać tylko w wyznaczonych przez biurokrację województwach, a jak się ma pole gdzieś indziej, to uprawy są zakazane. Tak to wygląda "wolny rynek" w wydaniu UE.Comment
-
I co? I nic! Przynajmniej nic zauważalnego dla piwowarów domowych.
Nie lękajmy się i naszebo to nie nasz problem.Na pewno damy radę.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Kto ma możliwość, niech sobie zasadzi roślinkę. Przecież to rośnie jak chwast. Gdyby nie to, że w zeszłym roku źle konserwowałem, szyszki z jednej rośliny starczyłyby mi na cały sezon, a uwarzyłem 610 litrów.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Świetne opracowanie Czesa! Otwiera oczy na coś więcej, niż wieko domowego fermentora.
A komentując inne komentarze dodam, że wydaje mi się, że zmniejszanie ilości chmielu w piwach koncernowych jest wynikiem obserwacji upodobań kilentów, a nie celowych oszczędności. Wszak chmiel przez długie lata był stosunkowo tanim "dodatkiem" do piwa. Gdyby więc produkcja piw mocniej chmielonych przynosiła większą ich sprzedaż - udział chmielu w piwie wzrastałby, a przynajmniej nie spadał. Było jednak odwrotnie i to przy niskich cenach surowca.
Odniosę się na własnym przykładzie: kiedyś, całkiem niedawno jeszcze, chmieliłem "na potęgę". Chmiel - jego goryczka oraz smak - często zabijał posmaki słodowe. No i w końcu sam doszedłem do wniosku, że wolę jednak piwa bardziej stonowane chmielowo. Nachmielam głównie dla goryczki (10-15 g granulatu, 10% a-k, na 20 litrów piwa). Odrobina dla smaku (bo moim zdaniem zbyt przytłacza posmaki słodowe) i dla aromatu tyle samo, co dla goryczki. W sumie piwa wychodzą tylko NIECO bardziej nachmielone od popularnych marek typu Żywiec, a czasami zupełnie podobnie. Wszak piwo robi się nie tylko z chmielu...
Dla piwowarów domowych kryzys chmielowy nie będzie miał większego znaczenia. Te dwa lata na odbudowanie populacji chmielu na świecie - spokojnie przetrwamy!
PS. Mam dwa wory szyszek Marynki i Lubelskiego z własnego zbioru 2007. Oddam za darmo, bo szyszek nie używam.Comment
-
A komentując inne komentarze dodam, że wydaje mi się, że zmniejszanie ilości chmielu w piwach koncernowych jest wynikiem obserwacji upodobań kilentów, a nie celowych oszczędności. Wszak chmiel przez długie lata był stosunkowo tanim "dodatkiem" do piwa. Gdyby więc produkcja piw mocniej chmielonych przynosiła większą ich sprzedaż - udział chmielu w piwie wzrastałby, a przynajmniej nie spadał. Było jednak odwrotnie i to przy niskich cenach surowca.
Piwo solidnie chmielone "nie leży" jednak młodemu pokoleniu konsumentów wychowanemu na gazowanych, słodkich colach, sprite'ach, itp.
Również 50 %-y segment kobiecy, ten do zdobycia dla marketingowców, na ogół goryczki unika. Istnieje na to racjonalne wytłumaczenie, które z upodobaniem kolportuję:
"W przyrodzie występuje wiele silnych trucizn, które są bardzo gorzkie w smaku (alkaloidy jak np strychnina, brucyna, kolchicyna). Kobiety, jako z punktu widzenia biologii cennniejsza część gatunku ludzkiego, instynktownie, atawistycznie unikają wszystkiego, co wybitnie gorzkie".
OczywiścieO!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Profesor Dołowy właśnie tak nam to tłumaczył na biofizyceWniosek z tego taki, że ja nie przeżyłbym w lesie, bo lubię i tonik i bardzo mocno chmielone piwa
Z tego co sam obserwuję, mimo wszystko sporo moich znajomych stara się szukać i pić piwa, które jednak mają tą goryczkę. Jest to o tyle ułatwione, że przy SGGW stosunkowo łatwo można nabyć różne "niszowe" piwa. Natomiast nie wątpię, że w większej skali jest właśnie tak jak napisał Wielki_B, niestety.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 17:20 -
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Chyba nowość na rynku.
Ekstr. 12,5%
Alk. 5%
Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Znany przemysłowy (acz niezależny browar)w saksońskim Zwickau wykorzystuję falę nostalgii za Trabantem.
https://www.mauritius-brauerei.de/bi...bi-bier-deluxe
11,3% ekstr.
5% alk.
15 IBU
Chmiel: Perle, Herkules
Aromat - na początek trochę...-
Channel: Niemcy
-
-
Hazy IPA z alko 4.7%
Chmiele: Eldorado, Sabro Cryo, Talus, Idaho 7 Cryo i CryoPOP.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - krążki.
Gaz - średni.
Barwa - lekko zamglony, jaśniejszy żółto-pomarańczowy.
Aromat - cytrusy...-
Channel: Anglia
2024-08-11, 23:38 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment