Artykuł Andrzeja Sadownika: Światowy kryzys na rynku chmielu. Komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23954

    Artykuł Andrzeja Sadownika: Światowy kryzys na rynku chmielu. Komentarze

    O tym, że ceny surowców piwowarskich szybują w górę wiemy nie od dziś. Jakie są jednak przyczyny tak intensywnego pięcia się na kolejne szczyty cen chmielu? Dr Andrzej Sadownik z SGGW w Warszawie, autorytet wśród piwowarów (nie tylko) domowych (wśród Forumowiczów znany pod nickiem Czes) opowiada nam o powodach niepokojących ruchów cenowych na światowym rynku chmielu:



    zapraszam do komentowania
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Czy unia dopłaca coś do upraw chmielu?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Chyba pójdę za radą Czesa i zrobię zapas granulatu na czarną godzinę. Sądząc po tym, jak świetnie spisuje się lubelski z 2004 roku, który bynajmniej nie leży nawet w lodówce, zbieractwo rokuje
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Artykuł niezwykle ciekawy i... przerażający. Powiem szczerze, że wzbudził u mnie kołatanie serca i nie wiem czy nie ulegnę panice i nie wybiorę się na zakupy. Z jednej strony wierzę w niewidzialną rękę rynku, która powinna doprowadzić sytuację do normy, z drugiej brzmi to apokaliptycznie.

        Ciekawi mnie jedna sprawa, skoro taki deficyt chmielu ma wystąpić w USA, czy nie będzie to impulsem, dla rynku, żeby nasadzić właśnie te odmiany aromatyczne zmyślą o tych małych browarach. W końcu jeśli będą one znacznie droższe niż te wysokogoryczkowe, to ktoś się powinien na to skusić. Widzę tu pewne analogie z orkiszem, zboże, którego nie opłacało się uprawiać, nagle wróciło do łask.

        A może czas powrócić do innych związków dających goryczkę w piwie: jałowca, wrzosu czy igieł sosnowych (czy świerkowych już nie pamiętam).

        Szokujące jest dla mnie też stwierdzenie, że przeciętne nachmielenie zmniejszyło się o 38%. Ale trudno było się tego nie spodziewać próbując naszych "najlepszych" koncernówek, podobnie zresztą z importowanymi.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #5
          Słyszałem, że pewnien minibrowar zakupuje w Lublinie chmiel po 400zł/kg (chodzi o granulat).
          Czy rzeczywiście takie są ceny?
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Zawsze pozostaje żółć zwierzęca do goryczkowania hehe
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Zawsze pozostaje żółć zwierzęca do goryczkowania hehe
              ... lub żółć co pomniejszych forumowiczów
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Zawsze pozostaje żółć zwierzęca do goryczkowania hehe
                A zamiast słodu cukru-to je piwko domowe.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Albo po prostu w piwach przemyslowych trend spadku goryczy dalej sie nasili i w koncu pewnego dnia, piwo bedzie bez chmielu, albo z bardzo malymi ilosciami. A my sie do tego w przeciagu kolejnych 10 lat przyzwyczaimy.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                    Albo po prostu w piwach przemyslowych trend spadku goryczy dalej sie nasili i w koncu pewnego dnia, piwo bedzie bez chmielu, albo z bardzo malymi ilosciami. A my sie do tego w przeciagu kolejnych 10 lat przyzwyczaimy.
                    eee raczej nie. Chyba, że koncerny tak zadecydują i będzie to celowe.

                    Niech no tylko rolniki zniuchają, że jest taka cena chmielu i zaczną sadzić.

                    Tylko, że zanim zaczną krzaki obficie rodzić, minie kilka lat.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niech no tylko rolniki zniuchają, że jest taka cena chmielu i zaczną sadzić.

                      Tylko, że zanim zaczną krzaki obficie rodzić, minie kilka lat.
                      No i znowu za kilka lat bedzie spora nadwyzka... i wszystko od poczatku
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                        No i znowu za kilka lat bedzie spora nadwyzka... i wszystko od poczatku

                        Dlatego na początku się pytałem czy łunia coś dopłaca do tej produkcji. To by tłumaczyło rozregulowanie rynku.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                          Albo po prostu w piwach przemyslowych trend spadku goryczy dalej sie nasili i w koncu pewnego dnia, piwo bedzie bez chmielu, albo z bardzo malymi ilosciami. A my sie do tego w przeciagu kolejnych 10 lat przyzwyczaimy.
                          Ja tam się nie przyzwyczaję. A przeciętny konsument już się przyzwyczaja, jak widać po przytoczonych liczbach. Może zresztą po części ten spadek goryczki odpowiada za wzrost spożycia. Nie od dziś wiadomo, że do smaku gorzkiego trzeba dorosnąć, a społeczeństwo mamy coraz bardziej infantylne.

                          PS: A może za 10 lat zamiast uświadamiać konsumenta, że piwa nie robi się z chmielu, tylko ze słodu, będziemy musieli uświadamiać, że do prawdziwego piwa używa się chmielu, a nie czegoś innego.
                          Last edited by kopyr; 2008-03-17, 11:06. Powód: PS:
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            eee raczej nie. Chyba, że koncerny tak zadecydują i będzie to celowe.
                            Tia, a ten dotychczasowy spadek w chmieleniu piw to niby tak jakos przez przypadek no nie?
                            P.S. W UE o ile mnie pamięć nie myli dopłaty do uprawy chmielu są na poziomie ok. 470 euro do ha. W Polsce zdaje sie 55% tej kwoty.
                            Last edited by delvish; 2008-03-17, 11:12.
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

                            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              #15
                              Ceny wzrosły i to dużo.

                              Rok temu cena 1 kg alfa kwasów wynosiła około 140 Euro. W tej chwili należy się podziewać ceny 750 Euro za 1kg alfa kwasów (a moze i więcej). Miałem w ręku ofertę za ponad 900 Euro za kg alfa.
                              Prawda jest taka chmielu niema i wzrost cen chmielu będzie gwałtowny. Osobiście ubserwowałem w styczniu wzrost cen chmielu o około 30% tygodniowo.
                              Należy się zatem liczyć ze wzrostem cen piwa w browarach.

                              Można mieć tylko nadzieję, że w roku 2008 chmiel będzie bogaty w alfa kwasy i ceny spadną.

                              Puki co Bierhalle zakupiło chmiel i będziemy chmielić jak dotychczas.
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X