Artykuł Andrzeja Sadownika: Światowy kryzys na rynku chmielu. Komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
    Profesor Dołowy właśnie tak nam to tłumaczył na biofizyce Wniosek z tego taki, że ja nie przeżyłbym w lesie, bo lubię i tonik i bardzo mocno chmielone piwa
    Ja myślę, że inteligentny człowiek nie musi polegać, na takich atawistycznych instynktach.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • a1410
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.08
      • 613

      #32
      Do wypowiedzi Czesa dodał bym tylko, że bilans chmielowy obciążają dodatkowo przemysły kosmetyczny i farmaceutyczny, które od kilku lat wykazują wzrastające zainteresowanie chmielem.
      A co do apelu skierowanego do browarów o warzenie piw bardziej chmielonych, to jest to przysłowiowe wołanie na puszczy, bo dla tego ułamka procenta konsumentów, którzy docenią prawdziwe, dobrze nachmielone piwo, żadnemu browarowi nie opłaci się zrobienie nawet jednej warki takiego produktu, bo go po prostu nie sprzeda. A przy dzisiejszych warunkach rynkowych liczy się przede wszystkim cena, więc gdy udział chmielu w cenie butelki wzrósł do 5-7 groszy, to browary będą raczej obniżać jego dawki lub stosować produkty zastępcze...

      Comment

      • MuadDib
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 172

        #33
        Jak tylko się wyprowadzę od teściów i zacznę warzyć piwo, będzie trzeba pomyśleć o posadzeniu chmielu przed domem. Szczęśliwe będę mieszkał na parterze, więc mam szansę doglądać roślinkę

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Po mojej niedawnej wizycie u plantatora mogę stwierdzić, że kryzys chyba się skończył.
          Szanowny Pan raczył podzielić się ze mną garścią informacji. Otóż z niewiadomych powodów (hodowla chmielnika to minimum 3 lata i spory koszt) w tym roku ceny są nieporównywalne do zeszłorocznych. Podobno w zeszłym roku pod koniec sezonu skupowano chmiel po 200zł/kg w hurcie(!!!!!)! W tym roku 30zł/kg, to dobra cena dla plantatorów.
          Ciekawostka - marynka i lubelski skupowane są zwykle w tych samych cenach (zdarza się że marynka jest kilka procent droższa).

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #35
            Ja calyczas place 7 funtow za paczke 113g i nie widac by chcialy staniec . Moze plantatorzy sprzedaja taniej, ale posrednicy poki co jeszcze nie odpuszczja swoich narzutow.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
              Moze plantatorzy sprzedaja taniej, ale posrednicy poki co jeszcze nie odpuszczja swoich narzutow.

              Za komuny mówiło się na nich spekulanci. Na nich zwalało się cała winę, że nic nie było na półkach. Duch w narodzie nie ginie
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X