Artykuł Tomka Kopyry: Piwo w gastronomii - lane a może... rozlane? Komentarze
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl -
Comment
-
Wtrące, takie swoje 3 grosze. Jakość piwa z browarów lokalnych. Piłem już rożne. Niektore bardzo mi smakowały, niektóre dało sie wypić, ale były też takie, że do ust tego się wziaść nie dało, nawet gdy ( mówiąc potocznie) byłem na dużej bani i kubki smakowe były już znieczulone. Przez tych kilka sytuacji kiedy się naciąłem z dużą ostrożnością podchodzę do wyrobów z browarów lokalnych.
Może więc browary lokalne powinny się nakierować na poważnego klienta a nie tylko na tzw. menela, który przełknie wszystko byle tanie i z procentem.Comment
-
Wtrące, takie swoje 3 grosze. Jakość piwa z browarów lokalnych. Piłem już rożne. Niektore bardzo mi smakowały, niektóre dało sie wypić, ale były też takie, że do ust tego się wziaść nie dało, nawet gdy ( mówiąc potocznie) byłem na dużej bani i kubki smakowe były już znieczulone. Przez tych kilka sytuacji kiedy się naciąłem z dużą ostrożnością podchodzę do wyrobów z browarów lokalnych.
Może więc browary lokalne powinny się nakierować na poważnego klienta a nie tylko na tzw. menela, który przełknie wszystko byle tanie i z procentem.Comment
-
niestety kopyr ma racje, choc zdazaja sie wyjatki... przytocze jeden (choc bardziej dotyczacy inicjatywy prywatnej niz browarow regionalnych). otoz w krakowie, na ul. sw. marka funkcjonuje sobie pub gdzie bez problemu mozna skosztowac piw lanych:
1. velkopopovicky kozel tmavy
2. radegast svetly
3. pilznensky prazdroj (urquell), ale oryginalny
4. czasami jest ostravar
i zamiennie jeszcze pare innych.
gosc prowadzacy knajpe sam przywozi kegi z czech i deklaruje, ze za chinskiego boga nie podpisze umowy na wylacznsoc z zadnym z wielkiej 3 w polsce.
dodam, ze piwo jest pyszne, dobrze podane, nie zdazylo mi sie nieswieze...
jak widac mozna...V 6 vecer u Cerneho VolaComment
-
Historia stara bo kilkuletnia.
Jedno to piwo z okolic Nowego Sącza - Siołkowa - i było to butelkowane.
Drugie to Jager i to prawdopodobnie z browaru Tymbark.
Może teraz się to pozmieniało ale pare lat temu nie do wypicia.
W poprzednim poście pisałem, teraz powtórze - to nie znaczy, że uważam wszystkie lokalne za kiepskie ( bo napewno większość z nich jest bardzo smaczna), ale podchodzę do nich z ostrożnością.Ostatnia zmiana dokonana przez rafi_4444; 2008-04-08, 07:28.Comment
-
Faktem jest, że i Czarnków trafiał się nie do wypicia, o czym w kilku innych miejscach na forum było pisane. Zarówno z beczki jak i z butelki.Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2008-04-08, 11:29."Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie wiem skąd Pan Kopyr ma te info , że w Czechach można sobie golnąć nawet 2 piwa !?
Ja pod koniec lat 70tych i 80tych pracowałem w CS i już tedy nie było takiej procedury !
Owszem, można było wypić jakieś bezalkoholowe lub piwo tzw lekkie na 4 lub 8 procent i to było wszystko !
Obecnie, zasady picia czy wypicia, są bardziej zaostrzone niż u nas - nula,nula (O,O) !Comment
-
W Polsce jeśli chodzi o piwo lane to największym mankamentem jest nikły wybór. W Bydgoszczy wybór jest ograniczony głównie do Żywca/Warki i Okocima, co wielkim polem do popisu nie jest. Z tego względu na piwo lane decyduje się znacznie rzadziej niż na butelkowe, jedynie w jednym lokalu mogę sobie zamówić Irlandzkie Mocne albo Żywe, ale co to jest jeden lokal na całe centrum??
W polskich lokalach gastronomicznych denerwuje mnie jeszcze jedno zjawisko: podawanie piwa w plastikowych kubkach, jak na festynie. Obsługa zazwyczaj zapytana o powód wprowadzenia tego cuda odpowiada, że nie ma komu myć szkła itp, ale cena piwa w plastiku i obok w innym ogródku w szkle nie różni się nawet o grosz.
Na koniec wspomnę o cenie piwa lanego w kurortach i atrakcyjnych, letnich miejscowościach. Rok temu w Ustce na promenadzie 0,5 litrowy Żywiec kosztował 8 zł! Dla mnie to rozbój w biały dzień, ale widać że i po takiej bandyckiej stawce można znaleźć nabywców.Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2009-08-19, 17:20.Comment
-
-
Coś mi sie wydaje, że wybrzydzasz! A to na uboczu, a to ze kelnerów nie ma, a to, że klientela nie taka, ehh. Wolę takie lokale, niż knajpy, które szumnie nazywa się pubami i za piwo trzeba u nich zapłacić 6/7złComment
-
Comment