Być może nadchodzi rewolucja i klasyczne kegi odejdą do lamusa. Nadchodzą plastikowe jednorazowe kegi. Jest już jeden mały browar, który rozważa sprzedaż piwa w czymś takim.
Opis np. tutaj:
Ja już nawet te kegi widziałam i w rekach trzymałam,puste oczywiście .
Fajna rzecz,ale problemem może być ich cena,ok.50 zl za sztukę.
Pięć dych za jednorazowe opakowanie to trochę dużo.
Widziałem to to w zaprzyjaźnionym browarze Niestety będzie to kolejny śmieć skoro ma być jednorazowe I ta perspektywa nastawia mnie negatywnie do tego wynalazku.
Bez jaj - jednorazowe, czyli do czasu, aż się zepsuje. Kegi się naprawia do bólu, a tego śmiecia nie.
Tak ciężko jest pomyśleć?
Ponieważ jest to system opakowań jednorazowych, procedura napełniania jest mocno uproszczona – czyszczenie i kontrola czystości nie są potrzebne tak jak w wypadku beczek metalowych. (...) Nie występują także powrotne transporty z pustymi beczkami.
Pierwotnym zamysłem firmy, która dystrybuuje kegi tego typu w Polsce, było dostarczenie opakowania do eksportu piwa. W takim przypadku odpada problem zwrotu kega.
Bez przesady, 30 ojro przy wyposażeniu całej knajpy to naprawdę jest pikuś. Porządne krzesło więcej kosztuje, a imprtowanego piwa żulbudy raczej nie polewają.
Poza tym dostawca tekiego piwa może też te głowice wypożyczać lub kredytować.
co do kegów może to byc rewolucyjny pomysl na skale swiatową .
nawet udało mi sie znaleźć już kilka firm zajmujących sie produkcja kegów mianowicie sa ta kegi o nazwach :
- KEYKEG
- KHS
- ECOKEG
- COOLKEG
cieżko jedynie dojść do jakiś kalkulacji cenowych odnośnie każdego z kegów. 30 euro za głowice nie wydaje mi sie ceną zbyt dużą, biorąc pod uwagę ze są one wielokrotnego użytku.
jakby ktoś doszukał sie kalkulacji to prosiłbym o info
Comment