Piwo w jeden dzień ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    No to mój błąd, byłem przekonany że to fermentacja trwa godzinę, a leżakowanie klasycznie, z tydzień. Faktycznie miałem na myśli Głubczyce.

    Comment

    • sheriffxx
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.04
      • 41

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
      Dojrzewanie w przepływie na immobilizowanych drożdżach - taką właśnie instalację f-my AlfaLaval ma browar w nieodległych od Świdnicy Głubczycach.
      Witam.

      Czy to oznacza, że piwo z browaru w Głubczycach jest produkowane w jeden dzień ?
      Czy ten browar zamierza konkurować z koncerniakami o rynek ?
      Może jest tak, że koncerniaki też są produkowane w tej samej technologii co w Głubczycach i my konsumenci nawet o tym nie wiemy

      P.S. Ja noszę bokserki

      Pozdrawiam.
      Pif paf !!!
      www.plexidas.com
      www.plexidas.pl

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #18
        Wierze w to, ze czym szybciej piwa koncernowe przeskocza na nowoczesne technologi tym szybciej wytworzy sie luka na rynku piw warzonych tradycyjnie .

        A tak na marginesie. Jak zdefiniowac piwo warzonege tradycyjnie? Brytyjczycy maja swoje Real Ale, a u nas?
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
          ...Czy to oznacza, że piwo z browaru w Głubczycach jest produkowane w jeden dzień ?...
          Wynika z wypowiedzi Czesa, że tak.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
          ...Czy ten browar zamierza konkurować z koncerniakami o rynek ?...
          Raczej nie. Browar dostał tę technologię w ramach eksperymentu jakieś 20 lat temu.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
          ...Może jest tak, że koncerniaki też są produkowane w tej samej technologii co w Głubczycach i my konsumenci nawet o tym nie wiemy...
          Nie są. Słyszałem tylko o drugim takim browarze w Finlandii.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx Wyświetlenie odpowiedzi
            Może jest tak, że koncerniaki też są produkowane w tej samej technologii co w Głubczycach i my konsumenci nawet o tym nie wiemy
            Pani przewodnik w Muzeum w Żywcu chwaliła się, że oni robią piwo w 21 dni. Mówiła to z dumą, bo "dawniej piwo trzeba było robić 3 miesiące.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Pani przewodnik w Muzeum w Żywcu chwaliła się, że oni robią piwo w 21 dni. Mówiła to z dumą, bo "dawniej piwo trzeba było robić 3 miesiące.
              Chyba z dowiezieniem do sklepu.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
                ...Czy to oznacza, że piwo z browaru w Głubczycach jest produkowane w jeden dzień ?...
                Nie znaczy.
                Samo wyprodukowanie brzeczki na warzelni to niemal pół dnia.
                Następnie "dolna", niskotemperaturowa fermentacja - przynajmniej tydzień.
                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-04-02, 19:31. Powód: poprawione cytowanie
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                Przetwarzanie...
                X