Desperados warzony w Żywcu
Collapse
X
-
. Oczywiście wiem że jest to oczyszczane i uzdatniane, ale z pewnością nie można mówić ani o zaopatrzeniu browaru przez studnie głębinowe, ani o "krystalicznie czystej górskiej wodzie".
Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Po pierwsze nie są to ujęcia głębinowe, tylko z rzeki (a raczej chyba z płytkich studni na tarasie rzeki) i z potoku (czyli z wód płynących). Po drugie taka Leśnianka jest miejscami zasypana różnym syfem, bo miejscowa ludność traktuje ją prawie jak wysypisko. Oczywiście wiem że jest to oczyszczane i uzdatniane, ale z pewnością nie można mówić ani o zaopatrzeniu browaru przez studnie głębinowe, ani o "krystalicznie czystej górskiej wodzie".
Comment
-
Comment
-
No nie obruszałbym się tak bardzo
Woda w Pilznie, której właściwości bardzo przyczyniły się do powstania rewelacyjnego Pilznera, który następnie podbił świat, jest właśnie wyjątkowo miękka - niemal jak destylowana.
A ogólnie, to wygodnie jest mieć na warzelni wodę możliwie miękką, bo też taką wodę bardzo łatwo można profilować mineralnie, dodając odpowienie dla warzonego stylu piwa sole.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
No nie obruszałbym się tak bardzo
Woda w Pilznie, której właściwości bardzo przyczyniły się do powstania rewelacyjnego Pilznera, który następnie podbił świat, jest właśnie wyjątkowo miękka - niemal jak destylowana.
A ogólnie, to wygodnie jest mieć na warzelni wodę możliwie miękką, bo też taką wodę bardzo łatwo można profilować mineralnie, dodając odpowienie dla warzonego stylu piwa sole.Comment
-
Chyba jednak trochę kopyr przesadzasz. Czy wg Ciebie jeśli browar ma kiepska wodę i np. trudno na niej jakiś gatunek piwa uwarzyć to powinien z niego rezygnować w imię jakiejś wydumanej „naturalności”? IMO równie dobrze można postulować powrót do maszyn parowych w browarach itp. Ja tam przeciw uzdatnianiu wody oraz ewentualnej korekcie jej składu nie mam nic na przeciw."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Dawniej, gdy chemiczny skład naturalnych wód był tajemnicą, wybór miejsca i wybór rodzaju piwa do warzenia na danej wodzie był, choć mało świadomy, kluczowy - decydował o sukcesie albo porażce browaru.
Dzisiaj, gdy określenie składu wody nie jest problemem, browar nie musi się naginać w żaden sposób do wymogów dostępnej wody; "nagina" raczej wodę. I jest to problem co najwyżej nieco wyższych kosztów produkcji ponoszonych na instalację do i samo uzdatnianie wody.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
...to nie powinien w reklamach twierdzić, że ma krystalicznie czystą, górską. To chyba każdy się zgodzi.
Ale jeśli taką górską ma, ale de facto jej nie używa (bo i tak ją destyluje) - to czy ma prawo o niej mówić? Według mnie nie, więc zgadzam się z kopyrem:
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Jaki okres masz konkretnie na myśli? Wszystkie browary przemysłowe na terenach dzisiejszej Polski to lokalizacje najdalej z XIX w. Wtedy, mam wrażenie, skład wody, a przynajmniej jej twardość nie były już tajemnicą."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Prawie każda kranówka pochodzi z rzeki. A co do uzdatniania, to małe browary eliminują z wody głębinowej zwykle jedynie nadmiar żelaza i manganu, a koncerny usuwają z kranówki prawie wszystkie składniki mineralne. Tego typu "uzdatnianie" stosują też producenci coli - do destylowanej wody dodają kostkę soli i już mają mineralną lub jak kto woli krystalicznie czystą.Robię to co lubię - produkuję piwo.Comment
-
Woda potoku Leśnianki wypływającego z Malinowskiej Skały też jest miękka z natury. Malinowska jest granitowa nie wapienna - jest tam nawet duża jaskinia typu szczelinowego, bodajże największa w kraju. Być może ze względu na miękką wodę właśnie założono browar w tym, a nie innym miejscu.
Po drodze jednak Leśnianka przepływa m.in. przez silnie węglanowe (wapienne) warstwy cieszyńskie i krośnieńskie.
Ale danych o twardości wody z Leśnianki nie mam.Comment
-
Gwoli sprostowania: potok Leśnianka wypływa z obszaru zbudowanego z warstw godulskich (turon-santon, czyli niższa część kredy górnej) - serii piaskowcowej i piaskowcowo-łupkowej, faktycznie niemal bezwapnistej. Granitów w Karpatach poza Tatrami nie ma!! (chyba że jako małe okruchy w piaskowcach).
Po drodze jednak Leśnianka przepływa m.in. przez silnie węglanowe (wapienne) warstwy cieszyńskie i krośnieńskie.
Ale danych o twardości wody z Leśnianki nie mam.
Pewnie dlatego, że z Jaskinią Malinowską mam szczególny związek: gdy bywałem na nartach w Szczyrku (a były to całe lata 70-te i większość 80-tych ubiegłego wieku), to zawsze wyjazd narciarski musiał być przypieczętowany nocną wyprawą do tej jaskini.
Przy mojej znajomości geologii, jaskinia jawi mi się jako spiżowo-granitowa
Eh, a jak smakowało wtedy piwo ŻywieckieO!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
Related Topics
Collapse
-
O tym piwie kiedyś było tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/47269-b%C3%BCrgerbr%C3%A4u-bayreuth-schinner-winterbier
Jednak obecnie Schinner nie jest warzony w Bayreuth (Górna Frankonia) ale w Neuhaus an der Pegnitz (Środkowa Frankonia) w Kaiser...-
Channel: Niemcy
-
-
Od 10.08.2020 z zacną ekipą w postaci Promila i Docenta wybraliśmy się na kilka dni Podlasie, m.in. do Hajnówki. Można by powiedzieć - NARESZCIE! Bo niesamowicie sympatyczny człowiek jakim jest właściciel i piwowar browaru Markowego czyli Marek Dziubonos, zapraszał nas już wielokrotnie....
-
Channel: Browary polskie
2020-09-06, 01:16 -
-
-
-
Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg.
Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...-
Channel: Islandia
2024-09-26, 19:28 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment