Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio
Wyświetlenie odpowiedzi
Desperados warzony w Żywcu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziA tu się mylisz. W Żywcu 2 ujęcia na Leśniance i 2 na Sole.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi...a raczej chyba z płytkich studni na tarasie rzeki"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedziPo pierwsze nie są to ujęcia głębinowe, tylko z rzeki (a raczej chyba z płytkich studni na tarasie rzeki) i z potoku (czyli z wód płynących). Po drugie taka Leśnianka jest miejscami zasypana różnym syfem, bo miejscowa ludność traktuje ją prawie jak wysypisko. Oczywiście wiem że jest to oczyszczane i uzdatniane, ale z pewnością nie można mówić ani o zaopatrzeniu browaru przez studnie głębinowe, ani o "krystalicznie czystej górskiej wodzie".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzia na samą warzelnię to trafia już praktycznie woda destylowana.
Comment
-
-
No nie obruszałbym się tak bardzo
Woda w Pilznie, której właściwości bardzo przyczyniły się do powstania rewelacyjnego Pilznera, który następnie podbił świat, jest właśnie wyjątkowo miękka - niemal jak destylowana.
A ogólnie, to wygodnie jest mieć na warzelni wodę możliwie miękką, bo też taką wodę bardzo łatwo można profilować mineralnie, dodając odpowienie dla warzonego stylu piwa sole.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziNo nie obruszałbym się tak bardzo
Woda w Pilznie, której właściwości bardzo przyczyniły się do powstania rewelacyjnego Pilznera, który następnie podbił świat, jest właśnie wyjątkowo miękka - niemal jak destylowana.
A ogólnie, to wygodnie jest mieć na warzelni wodę możliwie miękką, bo też taką wodę bardzo łatwo można profilować mineralnie, dodając odpowienie dla warzonego stylu piwa sole.
Comment
-
-
Chyba jednak trochę kopyr przesadzasz. Czy wg Ciebie jeśli browar ma kiepska wodę i np. trudno na niej jakiś gatunek piwa uwarzyć to powinien z niego rezygnować w imię jakiejś wydumanej „naturalności”? IMO równie dobrze można postulować powrót do maszyn parowych w browarach itp. Ja tam przeciw uzdatnianiu wody oraz ewentualnej korekcie jej składu nie mam nic na przeciw."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziOK, ale ta miękka woda w Pilznie jest tam taka z natury.
Dawniej, gdy chemiczny skład naturalnych wód był tajemnicą, wybór miejsca i wybór rodzaju piwa do warzenia na danej wodzie był, choć mało świadomy, kluczowy - decydował o sukcesie albo porażce browaru.
Dzisiaj, gdy określenie składu wody nie jest problemem, browar nie musi się naginać w żaden sposób do wymogów dostępnej wody; "nagina" raczej wodę. I jest to problem co najwyżej nieco wyższych kosztów produkcji ponoszonych na instalację do i samo uzdatnianie wody.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi...jeśli browar ma kiepska wodę...
Ale jeśli taką górską ma, ale de facto jej nie używa (bo i tak ją destyluje) - to czy ma prawo o niej mówić? Według mnie nie, więc zgadzam się z kopyrem:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWięc gadanie o krystalicznie czystej górskiej wodzie nie ma żadnego sensu.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziDawniej, gdy chemiczny skład naturalnych wód był tajemnicą, wybór miejsca i wybór rodzaju piwa do warzenia na danej wodzie był, choć mało świadomy, kluczowy - decydował o sukcesie albo porażce browaru."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziWtedy, mam wrażenie, skład wody, a przynajmniej jej twardość nie były już tajemnicą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziChodzi wyłącznie o to, że nie jest to kranówka. Poza tym czy ze studni głebinowej czy z rzeki i tak woda musi być uzdatniona a na samą warzelnię to trafia już praktycznie woda destylowana.Robię to co lubię - produkuję piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziWoda potoku Leśnianki wypływającego z Malinowskiej Skały też jest miękka z natury. Malinowska jest granitowa nie wapienna - jest tam nawet duża jaskinia typu szczelinowego, bodajże największa w kraju. Być może ze względu na miękką wodę właśnie założono browar w tym, a nie innym miejscu.
Po drodze jednak Leśnianka przepływa m.in. przez silnie węglanowe (wapienne) warstwy cieszyńskie i krośnieńskie.
Ale danych o twardości wody z Leśnianki nie mam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedziGwoli sprostowania: potok Leśnianka wypływa z obszaru zbudowanego z warstw godulskich (turon-santon, czyli niższa część kredy górnej) - serii piaskowcowej i piaskowcowo-łupkowej, faktycznie niemal bezwapnistej. Granitów w Karpatach poza Tatrami nie ma!! (chyba że jako małe okruchy w piaskowcach).
Po drodze jednak Leśnianka przepływa m.in. przez silnie węglanowe (wapienne) warstwy cieszyńskie i krośnieńskie.
Ale danych o twardości wody z Leśnianki nie mam.
Pewnie dlatego, że z Jaskinią Malinowską mam szczególny związek: gdy bywałem na nartach w Szczyrku (a były to całe lata 70-te i większość 80-tych ubiegłego wieku), to zawsze wyjazd narciarski musiał być przypieczętowany nocną wyprawą do tej jaskini.
Przy mojej znajomości geologii, jaskinia jawi mi się jako spiżowo-granitowa
Eh, a jak smakowało wtedy piwo ŻywieckieO!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
Comment