Desperados warzony w Żywcu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do innej wody, to masz chyba na myśli inaczej uzdatnioną kranówkę, bo przecież każdy koncernowy browar korzysta również z wodociągu. Nie ma takiego żródełka, które by zaspokoiło takie zużycie wody. O korzystaniu z własnych ujęć głębinowych to mogą mówić małe browary.
    A tu się mylisz. W Żywcu 2 ujęcia na Leśniance i 2 na Sole.

    Comment

    • toto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.12
      • 949

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
      A tu się mylisz. W Żywcu 2 ujęcia na Leśniance i 2 na Sole.
      Po pierwsze nie są to ujęcia głębinowe, tylko z rzeki (a raczej chyba z płytkich studni na tarasie rzeki) i z potoku (czyli z wód płynących). Po drugie taka Leśnianka jest miejscami zasypana różnym syfem, bo miejscowa ludność traktuje ją prawie jak wysypisko. Oczywiście wiem że jest to oczyszczane i uzdatniane, ale z pewnością nie można mówić ani o zaopatrzeniu browaru przez studnie głębinowe, ani o "krystalicznie czystej górskiej wodzie".

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
        ...a raczej chyba z płytkich studni na tarasie rzeki
        Rzeka ma terasy jeśli już.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • Żywiec
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.12
          • 1571

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
          Po pierwsze nie są to ujęcia głębinowe, tylko z rzeki (a raczej chyba z płytkich studni na tarasie rzeki) i z potoku (czyli z wód płynących). Po drugie taka Leśnianka jest miejscami zasypana różnym syfem, bo miejscowa ludność traktuje ją prawie jak wysypisko. Oczywiście wiem że jest to oczyszczane i uzdatniane, ale z pewnością nie można mówić ani o zaopatrzeniu browaru przez studnie głębinowe, ani o "krystalicznie czystej górskiej wodzie".
          Chodzi wyłącznie o to, że nie jest to kranówka. Poza tym czy ze studni głebinowej czy z rzeki i tak woda musi być uzdatniona a na samą warzelnię to trafia już praktycznie woda destylowana.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
            a na samą warzelnię to trafia już praktycznie woda destylowana.
            I to już jest patologia.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #66
              No nie obruszałbym się tak bardzo

              Woda w Pilznie, której właściwości bardzo przyczyniły się do powstania rewelacyjnego Pilznera, który następnie podbił świat, jest właśnie wyjątkowo miękka - niemal jak destylowana.
              A ogólnie, to wygodnie jest mieć na warzelni wodę możliwie miękką, bo też taką wodę bardzo łatwo można profilować mineralnie, dodając odpowienie dla warzonego stylu piwa sole.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                No nie obruszałbym się tak bardzo

                Woda w Pilznie, której właściwości bardzo przyczyniły się do powstania rewelacyjnego Pilznera, który następnie podbił świat, jest właśnie wyjątkowo miękka - niemal jak destylowana.
                A ogólnie, to wygodnie jest mieć na warzelni wodę możliwie miękką, bo też taką wodę bardzo łatwo można profilować mineralnie, dodając odpowienie dla warzonego stylu piwa sole.
                OK, ale ta miękka woda w Pilznie jest tam taka z natury, a nie dlatego, że została odmineralniona. IMO jest to o tyle patologia, że specyficzna woda z danego browaru powinna mieć wpływ na charakter piwa. A nie ma żadnego wpływu, bo wszędzie jest lub może być de facto taka sama. Więc gadanie o krystalicznie czystej górskiej wodzie nie ma żadnego sensu. Bowiem jeśli zassać do instalacji wodę z Wisły na wysokości Warszawy, to przy odpowiednim uzdatnianiu będziemy mieć identyczną wodę jak w Żywcu. To trochę tak jak z tą fabryką Bonaquy, która miała ujęcie wody z Tamizy.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #68
                  Chyba jednak trochę kopyr przesadzasz. Czy wg Ciebie jeśli browar ma kiepska wodę i np. trudno na niej jakiś gatunek piwa uwarzyć to powinien z niego rezygnować w imię jakiejś wydumanej „naturalności”? IMO równie dobrze można postulować powrót do maszyn parowych w browarach itp. Ja tam przeciw uzdatnianiu wody oraz ewentualnej korekcie jej składu nie mam nic na przeciw.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    OK, ale ta miękka woda w Pilznie jest tam taka z natury.
                    Woda potoku Leśnianki wypływającego z Malinowskiej Skały też jest miękka z natury. Malinowska jest granitowa nie wapienna - jest tam nawet duża jaskinia typu szczelinowego, bodajże największa w kraju. Być może ze względu na miękką wodę właśnie założono browar w tym, a nie innym miejscu.
                    Dawniej, gdy chemiczny skład naturalnych wód był tajemnicą, wybór miejsca i wybór rodzaju piwa do warzenia na danej wodzie był, choć mało świadomy, kluczowy - decydował o sukcesie albo porażce browaru.
                    Dzisiaj, gdy określenie składu wody nie jest problemem, browar nie musi się naginać w żaden sposób do wymogów dostępnej wody; "nagina" raczej wodę. I jest to problem co najwyżej nieco wyższych kosztów produkcji ponoszonych na instalację do i samo uzdatnianie wody.
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      ...jeśli browar ma kiepska wodę...
                      ...to nie powinien w reklamach twierdzić, że ma krystalicznie czystą, górską. To chyba każdy się zgodzi.
                      Ale jeśli taką górską ma, ale de facto jej nie używa (bo i tak ją destyluje) - to czy ma prawo o niej mówić? Według mnie nie, więc zgadzam się z kopyrem:
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Więc gadanie o krystalicznie czystej górskiej wodzie nie ma żadnego sensu.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dawniej, gdy chemiczny skład naturalnych wód był tajemnicą, wybór miejsca i wybór rodzaju piwa do warzenia na danej wodzie był, choć mało świadomy, kluczowy - decydował o sukcesie albo porażce browaru.
                        Jaki okres masz konkretnie na myśli? Wszystkie browary przemysłowe na terenach dzisiejszej Polski to lokalizacje najdalej z XIX w. Wtedy, mam wrażenie, skład wody, a przynajmniej jej twardość nie były już tajemnicą.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wtedy, mam wrażenie, skład wody, a przynajmniej jej twardość nie były już tajemnicą.
                          Wtedy właściciel osobiscie próbował wodę, jeżeli mu smakowała to w tym miejscu budowano browar. Tak mi sie to widzi.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • szefunio
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.01
                            • 481

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chodzi wyłącznie o to, że nie jest to kranówka. Poza tym czy ze studni głebinowej czy z rzeki i tak woda musi być uzdatniona a na samą warzelnię to trafia już praktycznie woda destylowana.
                            Prawie każda kranówka pochodzi z rzeki. A co do uzdatniania, to małe browary eliminują z wody głębinowej zwykle jedynie nadmiar żelaza i manganu, a koncerny usuwają z kranówki prawie wszystkie składniki mineralne. Tego typu "uzdatnianie" stosują też producenci coli - do destylowanej wody dodają kostkę soli i już mają mineralną lub jak kto woli krystalicznie czystą.
                            Robię to co lubię - produkuję piwo.

                            Comment

                            • toto
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.12
                              • 949

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Woda potoku Leśnianki wypływającego z Malinowskiej Skały też jest miękka z natury. Malinowska jest granitowa nie wapienna - jest tam nawet duża jaskinia typu szczelinowego, bodajże największa w kraju. Być może ze względu na miękką wodę właśnie założono browar w tym, a nie innym miejscu.
                              Gwoli sprostowania: potok Leśnianka wypływa z obszaru zbudowanego z warstw godulskich (turon-santon, czyli niższa część kredy górnej) - serii piaskowcowej i piaskowcowo-łupkowej, faktycznie niemal bezwapnistej. Granitów w Karpatach poza Tatrami nie ma!! (chyba że jako małe okruchy w piaskowcach).
                              Po drodze jednak Leśnianka przepływa m.in. przez silnie węglanowe (wapienne) warstwy cieszyńskie i krośnieńskie.
                              Ale danych o twardości wody z Leśnianki nie mam.

                              Comment

                              • Czes
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.06
                                • 752

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
                                Gwoli sprostowania: potok Leśnianka wypływa z obszaru zbudowanego z warstw godulskich (turon-santon, czyli niższa część kredy górnej) - serii piaskowcowej i piaskowcowo-łupkowej, faktycznie niemal bezwapnistej. Granitów w Karpatach poza Tatrami nie ma!! (chyba że jako małe okruchy w piaskowcach).
                                Po drodze jednak Leśnianka przepływa m.in. przez silnie węglanowe (wapienne) warstwy cieszyńskie i krośnieńskie.
                                Ale danych o twardości wody z Leśnianki nie mam.
                                Dzięki toto za sprostowanie! Się zagalopowałem...
                                Pewnie dlatego, że z Jaskinią Malinowską mam szczególny związek: gdy bywałem na nartach w Szczyrku (a były to całe lata 70-te i większość 80-tych ubiegłego wieku), to zawsze wyjazd narciarski musiał być przypieczętowany nocną wyprawą do tej jaskini.
                                Przy mojej znajomości geologii, jaskinia jawi mi się jako spiżowo-granitowa
                                Eh, a jak smakowało wtedy piwo Żywieckie
                                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X