Dla mnie rewelacja. Marzyłoby mi się aby jako browar restauracyjny otworzyć taki stary browar. Wiem, że ze względu na koszty to się nie spełni, no chyba, że ktoś z browar.biz może zostanie kiedyś notowany na liście najbogatszych Polaków
Ech kiedyś warzenie piwa to była magia - filmik
Collapse
X
-
Ech kiedyś warzenie piwa to była magia - filmik
Dla mnie rewelacja. Marzyłoby mi się aby jako browar restauracyjny otworzyć taki stary browar. Wiem, że ze względu na koszty to się nie spełni, no chyba, że ktoś z browar.biz może zostanie kiedyś notowany na liście najbogatszych PolakówTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Tagi: brak
-
-
Kilka komentarzy dotyczących filmu:
1. Ech super filmik... Jednak jednej rzeczy nie rozumiem. Czemu do zacierania oni tyle razy tą wodę przelewają z jednego zbiornika do drugiego i w drugim podgrzewają tylko część? Czyżby tu chodziło o dekokacyjne zacieranie? Dziwi to podgrzewanie do 100 stopni.
2. A i zawsze na tego typu filmach z produkcji żywności podoba mi się wsypywanie całych worków składników... Tak na oko poprzez porównanie ilości chmielu jaką ja użyłem, a tą ile oni wsypali to jestem pod wrażeniem :-) (no chyba, że granulat jest tak bardzo skompresowany, a oni tam sypali szyszki przecież . Wtedy ilości raczej okej :-). Ktoś mający doświadczenie w chmieleniu szyszkami niech się wypowie).
3. Po warzeniu raczej się nie cackają jeśli chodzi o "nie napowietrzanie" brzeczki...
4. Jeśli chodzi o chłodzenie to jestem pod wrażeniem szybkości :-). Po tych rurach płynie piwo? Czy też piwo płynie rurami, a rury schładzane są wodą? Ten schemat instalacji w tym względzie trochę mylący...
5. Ciekawe ujęcie z tą świeczką -> widać że drożdże pracują. W domu się bałem nawet zaglądać do mojego wiadra coby piwa nie zakazić, a tutaj się nie patyczkują.
Nie byłem nigdy na wycieczce w nowoczesnym browarze i ciekawi mnie jak te etapy produkcji przebiegają obecnie w tych metalowych tankofermentorach :-).
To chyba tyle komentarzy... Mam nadzieję, że każdy punkt będzie można odnieść do konkretnego etapu produkcji :-)Zapraszam do Browaru Sielanka.
-
-
1. To była podwójna dekokcja
2. Szyszki są bardzo lekkie
Comment
-
-
4. Przed tacą chłodniczą - kadź wirowa - odzielanie osadów gorących.
W rurach, jako medium chłodzące prawdopodobnie płynie tzw. solanka (słona woda).
5. Świeczka zgasła - nad otwartymi kadziami fermentacyjnymi (i w całym pomieszczeniu) jest mnóstwo dwutlenek węgla.
Pracując w takiej fermentowni trzeba zwracać uwagę, czy jest czym oddychać.
Oczywiście oprócz pilnowania prawidłowego przebiegu procesu fermentacji.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedzi4. Przed tacą chłodniczą - kadź wirowa - odzielanie osadów gorących.
Kadź wirową osadową, tzw. Whirlpool, wprowadzono do praktyki browarniczej dopiero w roku 1960 (Molson's Brewery, Kanada). Taka możliwość i potrzeba powstały dopiero wtedy, gdy zaczęto używać granulatu chmielowego zamiast szyszki.
Urządzenie przed tacą osadową to tzw odchmielacz.
Można go było ewentualnie załadować świeżą szyszką. Na szyszkach, nieświeżych (wygotowanych) i świeżych, jako złożu filtracyjnym, w dużej mierze zatrzymywał się osad gorący.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi... to tzw odchmielacz.
... w dużej mierze zatrzymywał się osad gorący.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
A ja się zastanawiam dla kogo i w jakim celu nakręcili ten film?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Czy ktoś wie, czy gdzieś to video jest jeszcze dostępne ?
Na podanej stronie wcięło.
Comment
-
Comment