Dnes se v jednom komentáři u jména tomas objevil i zajímavý odkaz www.pivniobzor.cz. Tyto stránky ještě neznám, tak šup, copak to asi bude. Pivní obzor zdá se být docela solidním serverem plným poměrně čerstvých článků. Takže neváhejte a pokud už máte přečtené PI :), můžete pokračovat zde...
Dla mnie rewelacja. Marzyłoby mi się aby jako browar restauracyjny otworzyć taki stary browar. Wiem, że ze względu na koszty to się nie spełni, no chyba, że ktoś z browar.biz może zostanie kiedyś notowany na liście najbogatszych Polaków
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
1. Ech super filmik... Jednak jednej rzeczy nie rozumiem. Czemu do zacierania oni tyle razy tą wodę przelewają z jednego zbiornika do drugiego i w drugim podgrzewają tylko część? Czyżby tu chodziło o dekokacyjne zacieranie? Dziwi to podgrzewanie do 100 stopni.
2. A i zawsze na tego typu filmach z produkcji żywności podoba mi się wsypywanie całych worków składników... Tak na oko poprzez porównanie ilości chmielu jaką ja użyłem, a tą ile oni wsypali to jestem pod wrażeniem :-) (no chyba, że granulat jest tak bardzo skompresowany, a oni tam sypali szyszki przecież . Wtedy ilości raczej okej :-). Ktoś mający doświadczenie w chmieleniu szyszkami niech się wypowie).
3. Po warzeniu raczej się nie cackają jeśli chodzi o "nie napowietrzanie" brzeczki...
4. Jeśli chodzi o chłodzenie to jestem pod wrażeniem szybkości :-). Po tych rurach płynie piwo? Czy też piwo płynie rurami, a rury schładzane są wodą? Ten schemat instalacji w tym względzie trochę mylący...
5. Ciekawe ujęcie z tą świeczką -> widać że drożdże pracują. W domu się bałem nawet zaglądać do mojego wiadra coby piwa nie zakazić, a tutaj się nie patyczkują.
Nie byłem nigdy na wycieczce w nowoczesnym browarze i ciekawi mnie jak te etapy produkcji przebiegają obecnie w tych metalowych tankofermentorach :-).
To chyba tyle komentarzy... Mam nadzieję, że każdy punkt będzie można odnieść do konkretnego etapu produkcji :-)
ad 4: w rurach medium chłodzące, brzeczka po rurach "ocieka" chłodząc się i napowietrzając jednocześnie
( wcześniej, na poddaszu, piękna "taca chłodnicza" )
4. Przed tacą chłodniczą - kadź wirowa - odzielanie osadów gorących.
W rurach, jako medium chłodzące prawdopodobnie płynie tzw. solanka (słona woda).
5. Świeczka zgasła - nad otwartymi kadziami fermentacyjnymi (i w całym pomieszczeniu) jest mnóstwo dwutlenek węgla.
Pracując w takiej fermentowni trzeba zwracać uwagę, czy jest czym oddychać.
Oczywiście oprócz pilnowania prawidłowego przebiegu procesu fermentacji.
No nie!
Kadź wirową osadową, tzw. Whirlpool, wprowadzono do praktyki browarniczej dopiero w roku 1960 (Molson's Brewery, Kanada). Taka możliwość i potrzeba powstały dopiero wtedy, gdy zaczęto używać granulatu chmielowego zamiast szyszki.
Urządzenie przed tacą osadową to tzw odchmielacz.
Można go było ewentualnie załadować świeżą szyszką. Na szyszkach, nieświeżych (wygotowanych) i świeżych, jako złożu filtracyjnym, w dużej mierze zatrzymywał się osad gorący.
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-04-06, 10:42.
Powód: poprawiono cytowanie
A ja się zastanawiam dla kogo i w jakim celu nakręcili ten film?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Ciekaw jestem czy w tamtych czasach tak samo smakosze złocistego trunku piwo robione tą metodą nazywali koncerniakami (w porównaniu z metodami stosowanymi np. w czasach średniowiecznych)...
Parametry:
E: 14, 9 % wag.
A: 6,2& obj.
Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.
Comment