Artykuł Tomka Kopyry: Warz wyśmienite piwo albo... giń! Komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
    Powinno być gros.
    Racja.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
      Bezdyskysyjnym. Na smak piwa fermentowanego tradycyjnie składa się ok. 800 różnych substancji. W przypadku procesu prowadzonego w tankofermentorach jest ich ok 10x mniej.

      Niekoniecznie. Małych browarów warzących takie smakołyki jak np. jasne piwa ze Staropolskiego wcale nam nie potrzeba.

      Takie prawo już jest (ustawa o akcyzie).

      Ale ossochozi? Możesz nieco jaśniej?

      Tak się zastanawiam... a może wiekszość tych substancji podczas fermentacji w otwartych kadziach sie ulotniło w tankofermentorze zostałoby choć trochę więcej...

      Mając na uwadze zdolności Kolegi do wyczuwania piwa pochodzącego z tankofermentorów to na, które browary powinnismy "uważać"...
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
        Bezdyskysyjnym. Na smak piwa fermentowanego tradycyjnie składa się ok. 800 różnych substancji. W przypadku procesu prowadzonego w tankofermentorach jest ich ok 10x mniej.
        I to jest bardzo ciekawa teoria. Do tej pory wydawało mi się, że drożdże nie odróżniają baniaka zamkniętego od otwartego, ale okazuje się, że nie są takie głupie. Wprawdzie na zdrowy rozum powinno być odwrotnie (z zamkniętego baniaka produkty fermentacji ulatniają się w stopniu ograniczonym), ale drożdzę mają w dupie zdrowy rozsądek i robią na odwrót.

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
          Mając na uwadze zdolności Kolegi do wyczuwania piwa pochodzącego z tankofermentorów to na, które browary powinnismy "uważać"...
          A skąd pomysł, że trzeba "uważać"? Technologia jest drogą do uzyskania celu, a nie celem samym w sobie.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            I to jest bardzo ciekawa teoria. Do tej pory wydawało mi się, że drożdże nie odróżniają baniaka zamkniętego od otwartego, ale okazuje się, że nie są takie głupie. Wprawdzie na zdrowy rozum powinno być odwrotnie (z zamkniętego baniaka produkty fermentacji ulatniają się w stopniu ograniczonym), ale drożdzę mają w dupie zdrowy rozsądek i robią na odwrót.
            A czy mógłbyś sprecyzować gdzie owe wzmiankowane drożdże mają dupę ?
            Poza tym oczywiście, że z drugiej strony niż pysk.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
              A czy mógłbyś sprecyzować gdzie owe wzmiankowane drożdże mają dupę ?
              Poza tym oczywiście, że z drugiej strony niż pysk.
              Odnoszę wrażenie, że dyskusja zaraz zacznie schodzić na manowce

              Co do tradycyjności warzenia: tu można dyskutować bardzo długo, bo definicji nie ma. Pytanie, czy używanie słodu bez dodatków niesłodowanych jest produkcją tradycyjną, czy po prostu normalną? Jak dla mnie to drugie.
              Jeśli chodzi o otwarte kadzie: można bezpiecznie robić piwo w takowych, jeśli warunki wokół kadzi są odpowiednie. Jeśli jest pleśń to... co tu dużo gadać

              Piwo samo w sobie jest takim produktem, że jeśli wychodzi dobre, to oznacza, że wszelkie kanony zostały zachowane, jak sami dobrze wiemy, jest to produkt nader łatwo psujący się. Wg mnie śmiało można by zdjąć wszelakie tego typu normy - po prostu jak browar ich nie spełnia, to ma kiepskie piwo i prędzej czy później idzie z torbami.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                A skąd pomysł, że trzeba "uważać"? Technologia jest drogą do uzyskania celu, a nie celem samym w sobie.
                To "uważać" miało dać Koledze szansę na ostrzeżenie nas przed piwem z tankfermentorów jako przed piwem gorszym w odniesieniu do: "Technologia jest drogą do uzyskania celu, a nie celem samym w sobie"...
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                  A czy mógłbyś sprecyzować gdzie owe wzmiankowane drożdże mają dupę ?
                  Poza tym oczywiście, że z drugiej strony niż pysk.
                  No i sam sobie odpowiedziałeś. Gdzieś muszą mieć pysk z oczami, skoro odróżniają tankofermentory od kadzi otwartych

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    W większości przypadków bez problemu.
                    A czy pewny jestes ,ze smaki ktore rozpoznajesz sa TYLKO I WYŁĄCZNIE uzyskane ze wzgledu na fermentacje w kadziach otwartych? Jaki wspolny charaker maja piwa fermentowane ta metoda?
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X