Właściwośći piwa - WAŻNE PYTANIE

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ewelinaa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.02
    • 16

    Właściwośći piwa - WAŻNE PYTANIE

    o tyle ważne, że odpowiedź w miare szybko jest potrzebna.

    Pisze projekt na zaliczenie o produkcji piwa. oczywiście wszystko opiera sie na szanownej książce: Technologia piwa i słodu. Kunze
    tylko ze akurat nie ma tam tego, co jest mi potrzebne.
    a potrzebna mi gęstość brzeczki (18-20%) i piwa (5,2 % zaw alkoholu) do przeliczenia hlitrow na kg.

    może ktoś przy ważeniu swojego wlasnego piwa kiedyś sprawdził, albo posiada taka wiedze z innego żródła. za informacje bylabym wdzieczna

    [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ewelinaa Wyświetlenie odpowiedzi

    może ktoś przy ważeniu swojego wlasnego piwa kiedyś sprawdził, albo posiada taka wiedze z innego żródła. za informacje bylabym wdzieczna
    Powiem szczerze że nie wiem o co Ci chodzi z tym wyliczeniem.
    A jeśli chodzi to nie ważę piwa, bo i po co-liczę na litry. Ewentualnie warzę piwo, ale o to Ci nie chodzi pewnie.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Ewelinaa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.02
      • 16

      #3
      chodzi o to, ze bilans masowy trzeba zrobic.
      a w bilansie musza sie zgadzac jednostki. nie mozesz sobie dodawac i odejmowac kilogramow od litrow. wiec ilosc brzeczki w litrach trzeba przeliczyc na kilogramy. i do tego niezbedna jest gestosc.

      [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

      Comment

      • moonjava
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.11
        • 109

        #4
        Brzeczka:

        ekstrakt - gęstość
        18 - 1.074
        19 - 1.079
        20 - 1.083

        Co do drugiej części pytania... piwo o zaw. 5,2 %alkoholu może mieć różną gęstość.
        Last edited by moonjava; 2008-04-22, 12:57.

        Comment

        • Ewelinaa
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.02
          • 16

          #5
          a tak przykladowo ?

          ( i zrodlo informacjijesli mozna )
          Last edited by Ewelinaa; 2008-04-22, 12:57.

          [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

          Comment

          • moonjava
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.11
            • 109

            #6
            No to najlepiej idź do działu "piwo", wybierz piwa o podobnej mocy i wyciągnij średnią dla ekstraktu. Będziesz miała dane przemysłowe z życia wzięte.

            Źródło to powszechnie znany wzór:

            Plato : ( 258.6 - ( [ Plato : 258.2 ] x 227.1 ) } + 1 = SG

            Comment

            • Ewelinaa
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.02
              • 16

              #7
              dziekuje slicznie

              [POCZUJ SMAK PRAWDZIWEGO DOMOWEGO PIWA]

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ewelinaa Wyświetlenie odpowiedzi
                dziekuje slicznie

                I nie zrób błędów ortograficznych w pracy, bo będzie pała

                Piwo warzymy.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • moonjava
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.11
                  • 109

                  #9
                  Jeżeli mowa o gęstości to jednak ważenie.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X