Chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, by zacząć akcję uświadamiająco-nakłanijącą małe sklepy w okolicy do sprowadzania innego piwa niż wszechobecne wiadomo co. Oczywiście najprościej chodzić od sklepu do sklepu i marudzić. Nawet kilka razy to robiłem, ale bez większego skutku. Dlatego pomyślałem, że byłoby zaciągnąć języka na forum jak wyglądają Wasze doświadczenia w tej sprawie, tzn chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób przekonaliście sklepikarzy do spróbowania czegoś innego - jakich argumentów użyliście itp. Nigdy nie pracowałem w marketingu i brakuje mi doświadczenia, chociaż podobno jestem wygadany - może udałoby mi się coś wskórać ku radości własnej a moze z czasem i reszty społeczeństwa, hehe... Wiem, że to robota dla marketingu danego browaru, ale wiem z rozmów z przedstawicielami dwóch browarów, że nawet próbowali wejść na lokalny rynek, ale ani sklepy, ani hurtownie nie chciały współpracować, twierdząc, że nikt takiego piwa nie zna, więc nie sprzedadzą go. Trzeba więc jako klient okazywać zainteresowanie i naciskać, no a potem to już sparawa browaru czy przydusi z drugiej strony...
Mam też taki pomysł, że jeśli znależliby się naśladowcy, to wyszłaby z tego większa akcja "wychowywania" sobie okolicznych sklepów. Można by stworzyć jakąś ogólnopolską (tj. browarbizową) ulotkę. Gdyby zawrzeć na niej najistotniejsze dane powodów tej akcji wpsieranej przez tak liczną "organizację", to może wywarłoby to jakiś minimalny chociażby efekt. Może znalazłaby się jakaś osoba dobra w pisaniu haseł rekalmowych? Przykłdy haseł n akoszulki już mamy. Myślę, że na jednej stronie ulotki mogłaby być mapka z polskimi browarami oraz oczywiście jakis tekst zachęcajacy. N adrugiej stronie możnaby podać sklepom ( i hurtowniom) adresy kontaktowe do browarów. Plik z wzorem takiej ulotki można by umieścić na forum i każdy chętny by mógł ją sobei wydrukować w domu, dodrukowując n adrugiej stronie adresy tych browarów, które go najbardziej interesują.
Jeśli pomysł nie spota się z zainteresowniem, to sobie sam taką ulotke w końcu wymyślę, ale liczę na to, że wspólnymi siłami uda się stworzyć coś lepszego i skuteczniejszego.
Mam też taki pomysł, że jeśli znależliby się naśladowcy, to wyszłaby z tego większa akcja "wychowywania" sobie okolicznych sklepów. Można by stworzyć jakąś ogólnopolską (tj. browarbizową) ulotkę. Gdyby zawrzeć na niej najistotniejsze dane powodów tej akcji wpsieranej przez tak liczną "organizację", to może wywarłoby to jakiś minimalny chociażby efekt. Może znalazłaby się jakaś osoba dobra w pisaniu haseł rekalmowych? Przykłdy haseł n akoszulki już mamy. Myślę, że na jednej stronie ulotki mogłaby być mapka z polskimi browarami oraz oczywiście jakis tekst zachęcajacy. N adrugiej stronie możnaby podać sklepom ( i hurtowniom) adresy kontaktowe do browarów. Plik z wzorem takiej ulotki można by umieścić na forum i każdy chętny by mógł ją sobei wydrukować w domu, dodrukowując n adrugiej stronie adresy tych browarów, które go najbardziej interesują.
Jeśli pomysł nie spota się z zainteresowniem, to sobie sam taką ulotke w końcu wymyślę, ale liczę na to, że wspólnymi siłami uda się stworzyć coś lepszego i skuteczniejszego.
Comment