Janów - wieści z browaru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
    Janowski browar ostatnio rusza z marketingiem.
    Oby nie okazało się, że o kilka lat za późno.
    Zmiana dotyczy w zasadzie wyłącznie kolorystyki logo. W dodatku z IMO ładnej na gorszą - zieloną.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
    dominuje kolor zielony i co mnie bardzo cieszy - elementy zbożowe a nie chmielowe (zgodnie ze stanem faktycznym składu piwa)
    A ten kolor zielony to niby skąd się wziął?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
    będzie to najlepsze na świecie szkło z Krosna
    No to raczej lekka przesada.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
    A samo piwo - podtrzymuję to co napisałem w ostatnim poście w temacie o Janowie - jest chmielowe a nie słodowe jak do wczesnej jesieni ub. r.; z dodatkowymi smaczkami woskowymi pochodzącymi z tzw. masy okocimskiej, którą wykładane są baseny fermentacyjne. Bardzo dobre, choć nie znakomite.
    Niestety zmiana jest mniemam na gorsze, bo do jesieni ub. r. janowskie piwo było wybitne. Swoją drogą ciekawe skąd oni tę masę okocimską biorą. W Okocimiu jej już długo nie produkują.
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-05-06, 15:18.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • kentaki
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 452

      #17
      Piłem dziś ten "nowy" JANÓW i stwierdzam, że to chyba jednak "stary", czyli klasyczna 14, choć w smaku jakby lżejsze. Generalnie piana ok trwała, jasna, kolorek stare złoto znany z 14. Piwo było trochą za bardzo schłodzone więc smak trocha zafałszowany ale piwko jest dobre, gładko wchodzi, z delikatną goryczka i nie było kwaśne jak często sie zdarzało w przypadku Janowa. Podsumowując myślę, że jest to jednak ten sam Janów 14, pomimo opisu na nalewaku jasne pełne. Grunt, że było świeże, a koszt 2 zł za kufel 0,5L to już bajka. Polecam.

      Comment

      • edkor
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.11
        • 31

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
        To ja może zbiorę do kupy i uszczegółowię zdawkowe informacje edkora.
        Janowski browar ostatnio rusza z marketingiem. Z tego co wiem na razie jego oznakami są:
        - zmiana loga - obrazek zamieszczony w 1. poście (nie jest to etykieta!) - np. w tych okienkach przy nalewakach
        - doprawdy przepiękny plakat reklamowy, który wisi w punktach sprzedaży i u mnie na ścianie ; nie mam cyfrówki to bym zamieścił zdjęcie; dominuje kolor zielony i co mnie bardzo cieszy - elementy zbożowe a nie chmielowe (zgodnie ze stanem faktycznym składu piwa); po prawej stronie napełniona szklanka (o której za chwilę); na górze napis Janów. Naturalnie złote., na dole Janów Jasne Pełne
        - nowe szklanki z nowym logo, które są dopiero zamówione - co mnie bardzo cieszy będzie to najlepsze na świecie szkło z Krosna (obecnie w Janowie punkty sprzedaży też leją do Krosna, tylko że jest to goła szklanka; kształt nowej będzie nieco inny, z bardziej rozszerzoną górną częścią)
        - długopisy z napisem Janów (szkoda że z niebieskim wkładem)
        O podstawkach nic mi nie wiadomo.

        A samo piwo - podtrzymuję to co napisałem w ostatnim poście w temacie o Janowie - jest chmielowe a nie słodowe jak do wczesnej jesieni ub. r.; z dodatkowymi smaczkami woskowymi pochodzącymi z tzw. masy okocimskiej, którą wykładane są baseny fermentacyjne. Bardzo dobre, choć nie znakomite.

        jest to etykieta

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Nowy Świat 27, Kufle i Kapsle Nowy Świat
          ART
          Widzę że KiKów napączkowało w Warszawie. Taki tam kawiarniany klimat z widokiem na często patrolowaną ulicę. Ciekawy czarnolustrzany sufit.

          Kranów piwnych 11. Piwa w dobrej formie.

          Ale co przykuło uwagę w szczególności - któż to na ten super pomysł wpadłbył?!...
          2024-04-24, 19:05
        • ART
          Nowy Browar Gdański, APA Gdańska
          ART
          Zdaje się całkiem niedawno zaczęli puszkować swoje piwa. Dwa lata temu tylko butelki z zawieszką można było kupić na wynos. A ten egzemplarz zakupiony wysyłkowo przez OMB.

          ekstr 11.5 / 4,7 alk.

          Bardzo dobrze pijalne jaśniuteńkie i lekkie w odbiorze piwo. Chmielenie...
          2025-01-05, 00:03
        • Ahumba
          2025.05.16-18 - Katowice, Lotny Festiwal Piwa (NOWY TERMIN)
          Ahumba
          Zapowiedź festiwalu na stronie. Na razie poza datą i miejscem jeszcze brak konkretów
          Start
          2025-05-23
          Koniec
          2025-05-25
          Adres
          Katowice, plac przy spodku
          2024-11-29, 11:57
        • Prusak
          Browary, z których piwo zdążyłeś wypić, zanim padły
          Prusak
          Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem sporządzić spis browarów, z których produkcją miałem okazję zapoznać się, kiedy jeszcze istniały. Pomyślałem, że w klasyfikacji odwiedzonych browarów nikt nie ma szans z @abernackim, hobbystycznie się nie udzielam, więc może tu mam jakieś...
          2024-02-07, 18:00
        • pebejot
          USA, Nowy Jork, 78N 11th st, Brooklyn Brewery
          pebejot
          Na Brooklynie, niedaleko Greenpointu znajduje się browar restauracyjny Brooklyn Brewery.
          Browar działa od 1987 roku i zlokalizowany jest w typowo amerykańskiej, ponurej przedmiejskiej dzielnicy z samobójczą urodą architektury.
          Do browaru najłatwiej dostać się metrem do stacji Nassau....
          2022-03-08, 14:02
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...