Chodziło mi oto, że browar w Neuzelle w czasach NRD był państwowy (nosił nazwę Brauerei Neuzelle) i gdy został sprywatyzowany w 1992 roku nowy właściciel żeby mu się piwo lepiej sprzedawało przywrócił bardziej chwytliwą nazwę Klosterbrauerei Neuzelle.
Współpraca browaru Fortuna z klasztorem w Tyńcu
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
To prawda browar w Szczyrzycu był państwowy w latach 1951-1993, ale trzeba pamiętać również o tym, że w latach 90. XX wieku cystersi go odzyskali i w latach 1993-1996 produkowali piwo samodzielnie jako Browar Gryf. Niestety zabrakło im funduszy na modernizację zakładu no i w 1998 roku zamknęli interes.
Ciekawostką jest, że szczyrzyccy cystersi w latach 90. XX wieku produkowali piwo marki Harnaś.Comment
-
Chodziło mi oto, że browar w Neuzelle w czasach NRD był państwowy (nosił nazwę Brauerei Neuzelle) i gdy został sprywatyzowany w 1992 roku nowy właściciel żeby mu się piwo lepiej sprzedawało przywrócił bardziej chwytliwą nazwę Klosterbrauerei Neuzelle.
Czyli jednak uważasz, że właścicielem prawdziwego browaru klasztornego musi byś klasztor, i to nieprzerwanie od lat. Ponawiam pytanie, czy w 100%, czy może mieć mniej udziałów, jak może mniej, to ile?Comment
-
Chodziło mi oto, że browar w Neuzelle w czasach NRD był państwowy (nosił nazwę Brauerei Neuzelle) i gdy został sprywatyzowany w 1992 roku nowy właściciel żeby mu się piwo lepiej sprzedawało przywrócił bardziej chwytliwą nazwę Klosterbrauerei Neuzelle.Comment
-
Proszę sobie przypomnieć niedawne spacyfikowanie przez J.E. bpa Skworca proboszcza, który ośmielił się zachęcić parafian do rozwoju produkcji lokalnej śliwowicy...
Tyniec również jest parafią.
- sprzeciw biskupa (bąknął o tym nieśmiało opat w jednym z wywiadów prasowych - to uniemożliwiło uruchomienie mikrobrowaru - sprawa poszukiwania aparatury była już mocno zaawansowana a próbne partie na bazie starych receptur wyproukowane w klasztorze trapistów w Belgii -niestety, nie wiem, którym).
- traktowanie małych browarów przez państwo (o ile pamietam, to "Gryf" padł po podwyższeniu obciążeń małych browarów a z tego, co mówił mi śp. o.Henryk, klasztor przez kilka lat spłacał jeszcze zobowiązania po eksperymencie piwnym) -mnisi obawiali się finansowej "wtopy" - Szczyrzyc jest biednym klasztorem.
Jak to dobrze, że Devlish ma jasne pojęcie o moim mglistym pojęciu, bo ja mam tylko mgliste o mglistym...
Akurat wszystkie moje informacje pochodzą albo z opublikowanych w prasie wypowiedzi przedstawicieli klaszorów albo ze "źródeł monastycznych" - stąd wiem, o czym piszę...Ostatnia zmiana dokonana przez m_q; 2008-06-06, 12:06.Comment
-
Tylko co z tego?
Będę wdzięczny za nieprzekręcanie mojego nicka w przyszłości."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
"Podobno zaginęły" - widocznie o.Eugeniusz, opat szczyrzycki kłamał w wywiadach o odnalezieniu receptury w archiwum a o.Henryk smaży się w piekle za to, co mi opowiadał o dostarczonej do klasztoru z Belgii próbnej partii? Straszni kłamcy z tych cystersów...
Dlatego napisałem o trzech czynnikach:
1) Sprzeciwie hierarchii
2) Niechęci zakonników do działań tego typu którzy demokratycznie mogą otrącić wszelkieplany energicznego opata (jeśli ten ma jakieś plany)
3) Złych doświadczeniach tego konkretnego klasztoru.
IMHO czynniki 1) i 2) spowodują, że w Polsce żaden browar klasztorny nie powstanie i tyle...
Faktycznie - pozajączkowało mi się - browar padł w 1997 a akcyzę podwyższono z początkiem 2000.
Nie wiem jak Devlish, ale delvish pojęcia nie ma w zasadzie wcale. Niemniej jednak zgadza się z tezą, która była wałkowana na forum w wątku „szczyrzyckim”, tj. że prowadzenie przez zakony browarów to działalność, z ich punktu widzenia, zupełnie poboczna..
"Ora et labora" zdeaktualizowało się? Chyba tak, bo niechęć do "labora" (poza działalnością naukową i kulturalno-oświatową) zdaje się być powszechna w polskich zakonach opartych o Regułę. A jeśli chodzi o "bieżące cele i problemy ruchu monastycznego" to przykład krajów zachodnich dowodzi, że z powołaniami nie mają kłopotów zgromadzenia surowe i tradycyjne, w których mnisi pracują również fizycznie a pozostałe stopniowo "zwijają się" i zasilają rynek nieruchomości...
Proszę o wybaczenie - następnym razem sprawdzę 3 razy, czy nie ma literówki.Comment
-
Między „ora et labora”, a zakładaniem i prowadzeniem przez zakonników browaru, fabryki ketchupu, majonezu, czy montowni telewizorów widzę sporą różnicę i to właśnie w tej różnicy tkwią powody, dla których nieprędko doczekamy się w Polsce browaru klasztornego.
bo niechęć do "labora" (poza działalnością naukową i kulturalno-oświatową) zdaje się być powszechna w polskich zakonach opartych o Regułę. A jeśli chodzi o "bieżące cele i problemy ruchu monastycznego" to przykład krajów zachodnich dowodzi, że z powołaniami nie mają kłopotów zgromadzenia surowe i tradycyjne, w których mnisi pracują również fizycznie a pozostałe stopniowo "zwijają się" i zasilają rynek nieruchomości..."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Zgódźmy się zatem, że niezależnie od przyczyn, BROWARU KLASZTORNEGO W POLSZCZE NIE BĘDZIE i pax nobiscum.Comment
-
Dobrze byłoby się dowiedzieć jaka to receptura na którą powołują się braciszkowie:
Piwo wyprodukowane wg receptury nadzorowanej przez Opactwo Benedyktynów w Tyńcu
Ciekawi mnie również czy faktycznie browar w Miłosławiu waży wg tynieckiej receptury, wydaje mi się, że nie, więc czy to nie jest oszustwo?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ciekawi mnie również czy faktycznie browar w Miłosławiu waży na tynieckiej wadze, wydaje mi się, że nie, więc czy to nie jest oszustwo?Comment
-
Dobrze byłoby się dowiedzieć jaka to receptura na którą powołują się braciszkowie:
Piwo wyprodukowane wg receptury nadzorowanej przez Opactwo Benedyktynów w Tyńcu
Ciekawi mnie również czy faktycznie browar w Miłosławiu waży wg tynieckiej receptury, wydaje mi się, że nie, więc czy to nie jest oszustwo?Comment
-
Jednak chyba nie jest to powód abyś sobie nabijał post za postem? Mistrzem ciętej riposty nie jesteś dlatego z łaski swojej przestań się wreszcie czepiać wszystkiego i wszystkich bo to już zaczyna byc nudne. W jaki temat nie wlezę - Arcy ze swoimi mądrościami, strach otworzyć puszkę szprotek otrzymanych na pikniku kaszubskim bo jeszcze w nich znajdę Arcy'ego w sosie pomidorowym, albo jeszcze gorzej, w oleju.....
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ależ mylisz się, to świetny powód! Raz, że mogę sobie nabić posta. Dwa, Ty na niego odpowiesz, więc mam okazję do repliki. Z tego robią się już trzy posty, nie wnoszące nic do tematu. Trzy, mam szansę trafić do Przechmielin, a dawno tam nie byłem.Comment
Related Topics
Collapse
-
W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-14, 12:03 -
-
5,6% alk.
Dodatek kawy (Brazylia - Santos) - 0,1% - parzona na zimno
Aromat - dominuje kawa, są palone słody
Piana - wysoka, umiarkowanie trwała z dłuższą koronką
Barwa - ciemny brąz, właściwie klarowna
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - początkowo...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Chyba nowość na rynku.
Ekstr. 12,5%
Alk. 5%
Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Ekstrakt 21*, alko 9.0%.
Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
– leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.
Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
Lacing...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-16, 19:33 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment