Beczka 50L

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oleksiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 3

    Beczka 50L

    Witam wszystkich.
    Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda załatwienie takiej 50L beczki żywca albo lecha. Najbardziej interesuje mnie cena takiej beczki, kaucje oraz sprzęt potrzebny do niej.

    Myślimy ze znajomymi umieścić taką u jednego z nas i jestem ciekaw czy takie coś jest wykonalne Czy takie piwo ma jakąś krótką datę ważności czy można z tej beczki korzystać kilka raz w tygodniu i czy smak dalej będzie dobry powiedzmy do 1,5 miesiąca od otwarcia ?

    A jeśli chodzi o ceny to jeżeli te piwa które wymieniłem będą drogie (tak całość w okolicy 300 zł) to jaką beczkę 50 L możecie polecić Będę wdzięczny jeśli ktoś pomoże ;]
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    #2
    żywiec , lech napisz gdzie mieszkasz , bo moze w twojej okolicy jest jakiś mały ciekawy browar ,któty wypożyczy ci nalewak na imprezę
    ale 1,5 miesiąca to nawet heniek by nie wytrzymal
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Oleksiak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 3

      #3
      Mieszkam to ja w Krzeszowicach takie zadupie koło krakowa (30km), a z tym wytrzymywaniem to nie kapuje :P Można jaśniej ?

      Ps. dobra kapuje henka W takim razie ile takie piwo beczkowane może wytrzymać ? A w sprawie wypożyczenia to ja mam zamiar to sobie "sączyć" z kumplami no powiedzmy ten miesiąc niech już będzie - da się tak ;]
      Last edited by Oleksiak; 2008-05-17, 20:07.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Jak chcesz sączyć miesiąc, kup kilka krat butelkowego. Beczkowe ci po paru dniach od otwarcia się zepsuje, chyba że nie wiem czegoś o osiągnięciach technologicznych wielkiej trójki
        Last edited by żąleną; 2008-05-17, 20:14.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Z tymi kilkoma dniami to przesada.
          Osoba o wyczulonym smaku faktycznie po kilku dniach wyczuje różnicę,
          ale piwo w nasycone CO2 z butli tak szybko sie nie popsuje.
          sadzę, że do 2 tyg da sie je wypić bez odruchów zwrotnych.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Oleksiak
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.05
            • 3

            #6
            A to ja miałem nadzieję że to dłużej będzie trzymać jakość A z tymi kratami to prosta sprawa: kilka krat zajmuje więcej miejsca niż butla no i o wiele więcej kosztuje - prawda

            To może takie pytanko: jak różnią się cenowo butle 30 i 50 L ? Bo wiecie...normalnie to jak chce się kupić 100L piwa to lepiej kupić 2x50 niż 3x33 :P bo taniej wychodzi. Z butlami też tak jest że jak się kupuje większe to jest taniej? No.. bardzo taniej ? Czy raczej da się przeżyć to różnicę cenową ?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              #7
              ale skrzynki możesz kupowac w miarę spożycia
              a co do cen to zadzwoń do jakiejś hurtowni i dowiedz się wszystkiego
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                Z tymi kilkoma dniami to przesada.
                Osoba o wyczulonym smaku faktycznie po kilku dniach wyczuje różnicę,
                ale piwo w nasycone CO2 z butli tak szybko sie nie popsuje.
                sadzę, że do 2 tyg da sie je wypić bez odruchów zwrotnych.
                Dzięki za sprostowanie.

                Mimo wszystko obawiam się, Oleksiak, że taniej od butelek wam taka impreza nie wyjdzie, chyba żebyście wzięli się w garść i te 50 l. obalili po bożemu w parę dni. Osprzęt do kega kosztuje parę stów. Są mniejsze beczki działające na zasadzie grawitacyjnej - kranik u dołu - ale taką musicie machnąć na raz, bo następnego dnia piwo będzie wygazowane i zwietrzałe.

                Widzę dla was jedno rozwiązanie - musicie zacząć warzyć sami Ponalewacie sobie do beczułek kilkulitrowych i będziecie je osuszać w swoim tempie.

                Comment

                • giudice
                  Gość
                  • 2005.07
                  • 231

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Oleksiak Wyświetlenie odpowiedzi
                  A to ja miałem nadzieję że to dłużej będzie trzymać jakość A z tymi kratami to prosta sprawa: kilka krat zajmuje więcej miejsca niż butla no i o wiele więcej kosztuje - prawda

                  Z tym więcej kosztuje to nie do końca tak jest.
                  Jeśli idzie o np. Grupę Żywiec, to taniej wyjdzie Ci kupić 3 skrzynki (60 butelek zwrotnych) niż kega 30 l (np. z kaucją za beczkę).
                  W obu przypadkach mowa o zawartości opakowań.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X