Czy czeskie koncerniaki są lepsze od polskich?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elmacho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.08
    • 27

    #31
    Nie mówię, że ultranowoczesny znaczy taki jak w Żywcu. Kadzie mogą być jakie chcesz.

    JEDYNE co przeczy mojej tezie to jest czynnik ludzki. Czyli wtedy na każdym z etapów przychodziłby jakiś kolo maczał palcem w kadzi i mówił: "o teraz możemy to pchać do następnego etapu". Lub - "nie, jeszcze 2h". Wtedy - to tak.

    Z drugiej strony można wyliczyć sobie ten czas na podstawie składników i warunków panujących w otoczeniu. ZASYMULOWAĆ można prawie wszystko

    Comment

    • elmacho
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.08
      • 27

      #32
      Chyba, że chodzi Ci o samą ŚWIADOMOŚĆ, że robił to człowiek a nie komputer: wtedy to tak.
      To jest ważny czynnik wbrew pozorom. Tak samo jakbyś się dowiedział, że jadłeś przed chwilą jajka szarańczy - mógłbyś zwymiotować po zjedzeniu tego przysmaku.

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elmacho
        Tak samo jakbyś się dowiedział, że jadłeś przed chwilą jajka szarańczy - mógłbyś zwymiotować po zjedzeniu tego przysmaku.
        Jakoś nie chwytam tej metafory
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
          Niezupełnie. Tankofermentatory w takim układzie mogą robić po prostu za zbiorniki do leżakowania piwa.
          Można też wstawić tam łóżka i zrobić hotel, ale nie o tym mowa - mam nadzięję, że tę metaforę schwytasz

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elmacho
            ... JEDYNE co przeczy mojej tezie to jest czynnik ludzki....
            To wszystko, o czym piszesz, świadczy o twojej głębokiej nieznajomości tematu.

            Komputer tobie wymiesza zacier drewnianą szuflą? Zrobi tobie przypadkowo dojrzały słód? Ogrzeje kocioł ogniem z drewna? Zaleje beczkę pod czop i będzie dolewał codziennie, aby nie było ubytków?

            Obawiam się, że jestem zwykłym nieukiem, który przeczytał jedną ksiażkę i w przekonaniu o własnej świetności opowida durnoty. A dla mnie jesteś gorszy niż wicepierdoła.

            Jak masz jakiś problem, możemy się strzelać. Dośc mam już takich przemądrzałych durniów.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Jak masz jakiś problem, możemy się strzelać.
              Może strzel sobie kufelek na uspokojenie

              Comment

              • elmacho
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.08
                • 27

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                Może strzel sobie kufelek na uspokojenie
                Czekaj, czekaj, daj mu się wygadać.
                Nie wie na kogo trafił, z przyjemnością dam satysfakcję temu (sympatycznemu być może) półinteligentowi.

                Kierowniku - kompjutery sterują elektrowniami jądrowymi a to chyba TROSZECZKĘ bardziej skomplikowana rzecz.

                I po co Ci to było??

                PS: od książek IQ nie rośnie, zapamiętaj to.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elmacho
                  Czekaj, czekaj, daj mu się wygadać.
                  Nie wie na kogo trafił, z przyjemnością dam satysfakcję temu (sympatycznemu być może) półinteligentowi.

                  Kierowniku - kompjutery sterują elektrowniami jądrowymi a to chyba TROSZECZKĘ bardziej skomplikowana rzecz.

                  I po co Ci to było??

                  PS: od książek IQ nie rośnie, zapamiętaj to.
                  Kolego, jak na razie to Ty się ośmieszasz, bo wychodzi na to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • elmacho
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.08
                    • 27

                    #39
                    "Komputer nie wymiesza zacieru drewnianą szuflą"

                    Miałem to komentować Twoim zdaniem?

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #40
                      Technologia warzenia piwa kilkaset lat temu przed epoka industralizaji wygladala kompletnie inaczej. Wydaje mi sie ze nikt z obecnych forumowiczow niewypilby takiego piwa z zachwytem i iskierka w oku
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5035

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil
                        Który polski koncerniak będzie zostawiał ładne krążki tej piany na ściance szklanki?
                        Czy krążki z portera żywiecko/cieszyńskiego Cię usatysfakcjonują?
                        Attached Files
                        5470 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                          Technologia warzenia piwa kilkaset lat temu przed epoka industralizaji wygladala kompletnie inaczej. Wydaje mi sie ze nikt z obecnych forumowiczow niewypilby takiego piwa z zachwytem i iskierka w oku
                          Tu się nie zgodzę absolutnie - takie przeświadczenie to efekt propagandy Pilsnera Urqella. "Kiedyś piwa były ciemne i mętne, no po prostu błeeee.... i powstał cud Pilsner i wszyscy go naśladują". Jako piwowar domowy powinieneś wiedzieć, że jest to kompletna bzdura. Ciemne i męnte jest pyszne i czestokroć lepsze niż klarowne i jasne. Piwa domowe są robione i smakuja tak jak piwa przed kilkoma wiekami. I to cały przekrój tych piw - od genialnych po kwasiżury.

                          Co do technologii, kluczowe jest stwierdzenie, piwo takie jak 500 lat temu. I tutaj zdecydowanie rację ma Krzysiu. Jeśli jednak mamy na myśli wyśmienite piwo, to już jak najbardziej da się ten efekt uzyskać w browarze sterowanym komputerem, tu rację miałby elmacho. A że przekazał to w formie w jakiej przekazał, obrażając współdyskutantów, to mu furory na forum nie wróżę.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • elmacho
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.08
                            • 27

                            #43
                            Ja zostałem obrażony wcześniej a - nie należe do chrześcijan, którzy nadstawiają drugi policzek.

                            Marzę o tem, żeby zostac przekonany przez Was ale jakoś nie przeczytałem argumentu oprócz "nie znasz się".

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elmacho
                              Ja zostałem obrażony wcześniej a - nie należe do chrześcijan, którzy nadstawiają drugi policzek.
                              Twój wybór.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elmacho
                              Marzę o tem, żeby zostac przekonany przez Was ale jakoś nie przeczytałem argumentu oprócz "nie znasz się".
                              Problem jest taki, że chyba nikomu się nie chce. Mnie w każdym razie.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                Tu się nie zgodzę absolutnie - takie przeświadczenie to efekt propagandy Pilsnera Urqella. "Kiedyś piwa były ciemne i mętne, no po prostu błeeee.... i powstał cud Pilsner i wszyscy go naśladują". Jako piwowar domowy powinieneś wiedzieć, że jest to kompletna bzdura. Ciemne i męnte jest pyszne i czestokroć lepsze niż klarowne i jasne. Piwa domowe są robione i smakuja tak jak piwa przed kilkoma wiekami. I to cały przekrój tych piw - od genialnych po kwasiżury.
                                No tak to wyjasnij mi jak slodujesz slod w domowych warunkach, jesli tak to jakiego jeczmienia, czy wrecz pszenicy uzywasz? Do tego czy uzywasz dzikich drozdzy? Co z gatunkami chmielu?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2008-05-25, 11:18.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • AaLeX
                                  Nova Paka, Český Ležák Original
                                  AaLeX
                                  Nowość w polskim Aldi. Alkokol 5,4%, skład: woda, słód, chmiel. Spełnia zatem niemiecką normę. Napis "tylko w Aldi" sugeruje, że jest to piwo warzone dla tego marketu. Zapach chmielowy, barwa bursztynowa, piana niezła, na początku bardzo obfita. Smak bardzo ciekawy, ziołowa goryczka...
                                  2024-08-27, 13:46
                                • Prusak
                                  Estonia, Tallinn, Peetri 5, Põhjala Brewery & Tap Room
                                  Prusak
                                  Sam browar ma oczywiście swoją markę, więc nie ma potrzeby rekomendować wizyty u źróda. Widać wyraźnie, że interes rozkręcił się na całego. Zarówno w pubie, umiejscowionym na piętrze poprzemysłowego budynku, jak i w mniejszej sali na dole, pełno, przed budynkiem kilka stolików....
                                  2024-05-09, 14:31
                                • AaLeX
                                  Frankfurter Brauhaus, Eber Pils
                                  AaLeX
                                  Jest to piwo, warzone dla marketu Penny w Saksonii. Kupione w Görlitz. Czy występuje w innych landach? Tego nie wiem. W NRW jest np. niedostępne. Piwo kosztuje bagatela 39ct za butelkę 0,5l. Alkohol 4,9%. Barwa złota, piana całkiem niezła, zapach słodowo-chmielowy. W smaku delikatne, wpierw...
                                  2024-01-16, 07:58
                                • AaLeX
                                  Braniewo, Kanclerz
                                  AaLeX
                                  Piwo do nabycia w Dino. Cena 2,99zł za puszkę. Alkohol 5%, kod LG, pełen skład podany: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Barwa złota, piana niezła, gęsta. Lacing dobry, kufel oblepiony. Zapach kartonowo-słodowy. Smak słodowo-goryczkowy. Całkiem niezłe....
                                  2024-01-08, 13:30
                                • dadek
                                  Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                                  dadek
                                  Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                                  2023-11-09, 20:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...