Czy czeskie koncerniaki są lepsze od polskich?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elmacho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.08
    • 27

Nie mówię, że ultranowoczesny znaczy taki jak w Żywcu. Kadzie mogą być jakie chcesz.

JEDYNE co przeczy mojej tezie to jest czynnik ludzki. Czyli wtedy na każdym z etapów przychodziłby jakiś kolo maczał palcem w kadzi i mówił: "o teraz możemy to pchać do następnego etapu". Lub - "nie, jeszcze 2h". Wtedy - to tak.

Z drugiej strony można wyliczyć sobie ten czas na podstawie składników i warunków panujących w otoczeniu. ZASYMULOWAĆ można prawie wszystko

Comment

• elmacho
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.08
      • 27

Chyba, że chodzi Ci o samą ŚWIADOMOŚĆ, że robił to człowiek a nie komputer: wtedy to tak.
      To jest ważny czynnik wbrew pozorom. Tak samo jakbyś się dowiedział, że jadłeś przed chwilą jajka szarańczy - mógłbyś zwymiotować po zjedzeniu tego przysmaku.

Comment

• delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elmacho Wyświetlenie odpowiedzi
        Tak samo jakbyś się dowiedział, że jadłeś przed chwilą jajka szarańczy - mógłbyś zwymiotować po zjedzeniu tego przysmaku.
        Jakoś nie chwytam tej metafory
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          Niezupełnie. Tankofermentatory w takim układzie mogą robić po prostu za zbiorniki do leżakowania piwa.
          Można też wstawić tam łóżka i zrobić hotel, ale nie o tym mowa - mam nadzięję, że tę metaforę schwytasz

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

... JEDYNE co przeczy mojej tezie to jest czynnik ludzki....
            To wszystko, o czym piszesz, świadczy o twojej głębokiej nieznajomości tematu.

Komputer tobie wymiesza zacier drewnianą szuflą? Zrobi tobie przypadkowo dojrzały słód? Ogrzeje kocioł ogniem z drewna? Zaleje beczkę pod czop i będzie dolewał codziennie, aby nie było ubytków?

Obawiam się, że jestem zwykłym nieukiem, który przeczytał jedną ksiażkę i w przekonaniu o własnej świetności opowida durnoty. A dla mnie jesteś gorszy niż wicepierdoła.

Jak masz jakiś problem, możemy się strzelać. Dośc mam już takich przemądrzałych durniów.

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak masz jakiś problem, możemy się strzelać.
              Może strzel sobie kufelek na uspokojenie

Comment

• elmacho
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.08
                • 27

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Może strzel sobie kufelek na uspokojenie
                Czekaj, czekaj, daj mu się wygadać.
                Nie wie na kogo trafił, z przyjemnością dam satysfakcję temu (sympatycznemu być może) półinteligentowi.

Kierowniku - kompjutery sterują elektrowniami jądrowymi a to chyba TROSZECZKĘ bardziej skomplikowana rzecz.

I po co Ci to było??

PS: od książek IQ nie rośnie, zapamiętaj to.

Comment

• kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

Czekaj, czekaj, daj mu się wygadać.
                  Nie wie na kogo trafił, z przyjemnością dam satysfakcję temu (sympatycznemu być może) półinteligentowi.

Kierowniku - kompjutery sterują elektrowniami jądrowymi a to chyba TROSZECZKĘ bardziej skomplikowana rzecz.

I po co Ci to było??

PS: od książek IQ nie rośnie, zapamiętaj to.
                  Kolego, jak na razie to Ty się ośmieszasz, bo wychodzi na to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
                  blog.kopyra.com

Comment

• elmacho
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.08
                    • 27

"Komputer nie wymiesza zacieru drewnianą szuflą"

Miałem to komentować Twoim zdaniem?

Comment

• Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

Technologia warzenia piwa kilkaset lat temu przed epoka industralizaji wygladala kompletnie inaczej. Wydaje mi sie ze nikt z obecnych forumowiczow niewypilby takiego piwa z zachwytem i iskierka w oku
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil Wyświetlenie odpowiedzi
                        Który polski koncerniak będzie zostawiał ładne krążki tej piany na ściance szklanki?
                        Czy krążki z portera żywiecko/cieszyńskiego Cię usatysfakcjonują?
                        Attached Files
                        5470 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                          Technologia warzenia piwa kilkaset lat temu przed epoka industralizaji wygladala kompletnie inaczej. Wydaje mi sie ze nikt z obecnych forumowiczow niewypilby takiego piwa z zachwytem i iskierka w oku
                          Tu się nie zgodzę absolutnie - takie przeświadczenie to efekt propagandy Pilsnera Urqella. "Kiedyś piwa były ciemne i mętne, no po prostu błeeee.... i powstał cud Pilsner i wszyscy go naśladują". Jako piwowar domowy powinieneś wiedzieć, że jest to kompletna bzdura. Ciemne i męnte jest pyszne i czestokroć lepsze niż klarowne i jasne. Piwa domowe są robione i smakuja tak jak piwa przed kilkoma wiekami. I to cały przekrój tych piw - od genialnych po kwasiżury.

Co do technologii, kluczowe jest stwierdzenie, piwo takie jak 500 lat temu. I tutaj zdecydowanie rację ma Krzysiu. Jeśli jednak mamy na myśli wyśmienite piwo, to już jak najbardziej da się ten efekt uzyskać w browarze sterowanym komputerem, tu rację miałby elmacho. A że przekazał to w formie w jakiej przekazał, obrażając współdyskutantów, to mu furory na forum nie wróżę.
                          blog.kopyra.com

Comment

• elmacho
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.08
                            • 27

Ja zostałem obrażony wcześniej a - nie należe do chrześcijan, którzy nadstawiają drugi policzek.

Marzę o tem, żeby zostac przekonany przez Was ale jakoś nie przeczytałem argumentu oprócz "nie znasz się".

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Ja zostałem obrażony wcześniej a - nie należe do chrześcijan, którzy nadstawiają drugi policzek.
                              Twój wybór.

Marzę o tem, żeby zostac przekonany przez Was ale jakoś nie przeczytałem argumentu oprócz "nie znasz się".
                              Problem jest taki, że chyba nikomu się nie chce. Mnie w każdym razie.
                              blog.kopyra.com

Comment

• Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tu się nie zgodzę absolutnie - takie przeświadczenie to efekt propagandy Pilsnera Urqella. "Kiedyś piwa były ciemne i mętne, no po prostu błeeee.... i powstał cud Pilsner i wszyscy go naśladują". Jako piwowar domowy powinieneś wiedzieć, że jest to kompletna bzdura. Ciemne i męnte jest pyszne i czestokroć lepsze niż klarowne i jasne. Piwa domowe są robione i smakuja tak jak piwa przed kilkoma wiekami. I to cały przekrój tych piw - od genialnych po kwasiżury.
                                No tak to wyjasnij mi jak slodujesz slod w domowych warunkach, jesli tak to jakiego jeczmienia, czy wrecz pszenicy uzywasz? Do tego czy uzywasz dzikich drozdzy? Co z gatunkami chmielu?
                                Last edited by Makaron; 2008-05-25, 11:18.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

Przetwarzanie...
                                X