Nie wiem czy ktoś już o tym napisał ale od niedawna browar w Warce zaczął warzyć licencyjnie piwo Heineken.
Piwo Heineken z Warki
Collapse
X
-
jak je odróżnić od żywieckiego?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl -
Comment
-
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Comment
-
Nie chcę się wypowiadać za Kopyra, ale mnie na przykład totalnie nie obchodzi skąd pochodzi polski heineken. W życiu przełknąłem tylko jeden łyk tego wyrobu i nie zamierzam już więcej popełniać tego błędu.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
-
W takim żeby je kupić jako Heineken warecki, spróbować, ocenić.
W takim też celu, jak np kupowałem i ocenialem Królewskie z Bydgoszczy i Warki gdzie mimo tej samej marki jak dla mnie piwa były inne, a najlepsze było bydgoskie (nawet lepsze od śp warszawskiego).
Wody z Żywca do Warki nie przywiozą więc róznice napewno będą. Interesuja mnie jakie.
Z punktu widzenia kolekcjonerskiego obawiam się, że etykiety bedą niezmienione, a informacja o miejscu warzenia bedzie zawarta w stemplu/datowniku etc.
Interesuje mnie konkretnie ta informacja.
Ciekawi mnie też czy w Warce bedzie produkcja piwa puszkowego, butelkowego, beczkowe czy wszystkich razem.
Ciekawi mnie czy rozpoczęcie produkcji jest związane z lepszą (tańsza dystrybucją), wiadomo, podróz nad morze bedzie mniej kosztować z Warki niż z Żywca.
Interesuje mnie też czy przez to Warka zwiększa moce produkcyjne czy będzie warzyć Heinekena kosztem innych piwa. jesli zwiększyć, to o ile hl?
Interesuje mnie też to czy produkcja Heinekena w Żywcu bedzie na tym samym poziomie.
Czy zaspokoiłem Kopyr Twoją ciekawość?
Mam nadzieję, że Żywiec zaspokoi mojąGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Tak, dzięki. Pytanie było trochę trollaste, ale odpowiedź jak najbardziej sensowna. Przekonałeś mnie, mimo, że nie będę próbował tego piwa.
Comment
-
Heniek dynamicznie się rozwija na polskim rynku i zapotrzebowanie na niego stale rośnie. To brand nr 1 w grupie piw warzonych na licencji. Dodatkowo dochodzi do tego logistyka i oszczędności na transporcie. Myśle, że to są powody dla których Warka rozpoczęła jego produkcję. Poza tym trzeba mieć alternatywę np. dla piwa mocnego jakim jest Strong. Polacy coraz niechętniej sięgają po tego typu wynalazki i ta tendencja chyba się utrzyma.
Wbrem pozorom rozpoczęcie produkcji tego piwa poza Holandią nie jest sprawą prostą. Potencjalny producent musi sprostać wielu wymaganiom jakościowym i technologicznym. Nad tym procesem piecze sprawuje elitarna grupa technolgów z Holandii (HTS). Heineken w odróżnieniu od innych piw jest fermentowany i leżakowany w poziomych tankach.
Sprawdzę w jakie opakowania będzie rozlewany warecki Heniek. Napewno do 6-paku 0,3 ltr.Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Related Topics
Collapse
-
El Águila to kiedyś był madrycki browar o ciekawej architekturze, a dziś obiekt stanowi niesamowitą, "loftową" bibliotekę, z zachowanymi elementami browarnianymi:
https://librarybuildings.info/spain/...leguina-madrid
Potem przejął to Heineken,...-
Channel: Hiszpania
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Lager z hiszpańskimi korzeniami - alko 4.4%
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%84a-cruzcampo
Piana - sporo na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
...-
Channel: Anglia
2023-12-20, 17:49 -
-
Znany wszystkim lager tym razem z Wysp Brytyjskich.
Alko 5%
Piana - więcej na początku a potem cienka warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - jasne złoto.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość ze specyficzną owocowością plus lekka rozpuszczalnikowa...-
Channel: Anglia
-
-
Lekki lagerek z 4.0% alko.
Piana - spora na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - złota słomka.
Aromat - lekka zbożowość.
Smak - lekko słodkawe, zbożowość, lekka owocowość lagerowa, mała goryczka.
...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment