Lobkowicz (ex K-Brewery): przejęcia browarów w Czechach
Collapse
X
-
-
No widzisz, ja z kolei mając nóż na gardle (bo nie inaczej) sięgnąłbym jednak chyba po Gambača. Może bym to przeżył, natomiast po PU pozostaje mi w żołądku tępy ból i uczucie, jakbym wypił płyn zaprawiony kredą lub czymś podobnym. Aby wykluczyć ewentualność wadliwego podania piwa w lokalu przeprowadziłem ten eksperyment kilkakrotnie i niestety zawsze dawał efekt jak powyżej. Może za bardzo jestem przyzwyczajony do Regenta, Poutnika czy Krakonoša
pozdrowienia... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
pozdrowienia... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Zajmijmy się póki co faktami.
LIF czyli Liberecky investicny fond owszem skupuje browary, ale nie stworzył jednej z nich firmy. Wszystkie dotychczasowe browary działają na podobnych zasadach jak dotychczas. Póki co płacą podatki tak jak małe browary.
K-Brewey działa już jakiś czas, do tej pory skutecznie reorganizował Svijany, o których mało kto z naszych forumowiczów parę lat temu słyszał. Podobnie jest z Rohozcem.
Tak się składa, że byłem w niektórych ich browarach. Teren Svijan bardzo jest ograniczony, ale dużo zainwestowano. Z Rohozcem idzie wolniej, ale trzeba przyznać, że mają bardzo dynamicznego młodego szefa. Byłem też przed przejęciem z Hlinsku. Browar technicznie był w bardzo dobrym stanie, szef browaru zaangażowany był bardzo mocno w projekcie Dobruszki i z tego co wiem nadal zarządza Rychtarem.
Teraz konkrety dotyczące poszczególnych browarów grupy:
1. Browar Cerna Hora- nowe inwestycje w sieć własnych restauracji i turystykę (własne muzeum, w planach hotel w otoczeniu tzv "Centum sladovna"), początek eksportu na rynek chiński, nowe piwa - jagodowe, innowacje - wprowadzenie samochłodzących tzw coolkegów, nagrody na targach w Czeskich Budziejowicach 2008 /Pivo Ceske republiki, trzy pierwsze miejsca i jedno drugie/. Podkreślają naturalny proces produkcji, żadne CKT czy HGB
2. Browar Hlinsko /kupiony jesienią 2008/ działa bez zmian, odnotował 3% spadek sprzedaży w porównaniu z 2007 r. Dwa pierwsze miejsca na wyżej wymienionych targach oraz "Nagroda Piwowarów Czeskich /Cena ceskych sladku/" - 2 miejsce.
3. Browar Jihlawa. Po przejęciu przez K-Brewery wrócono do procesu technologicznego z l. 80-tych oraz reorganizacji dotyczącej zarządzania. W praktyce oznaczało to poprawę jakości piwa - m.in wprowadzono na lokalny rynek beczkową kvasnicovą 11%, rozwinięto sieć regionalną. W produkcji piwa nie używa się konserwantów chemicznych.
4. Browar Klaster Hradiste. Tu sytuacja jest niejasna. Browar ma bardzo duży zabytkowy budynek /teren byłego pałacu-zamku, na koniec XIX w. browar należał do siedmiu największych w Czechach/. Na temat jego przyszłości do tej pory nikt się nie wypowiedział. Z drugiej ręki wiem, że niektórzy pracownicy przeszli do PMS Prerov.
5. Browar Maly Rohozec - w planach na rok 2009 jest wprowadzenie piwa malinowego. Zanotowano wzrost produkcji.
6. Browar Svijany, w styczniu b.r. w odróżnieniu od większości browarów odnotował miesięczny wzrost produkcji o 8% /w porównaniu do stycznie 2008). Browar zwiększa objętość otwartych kadzi fermentacyjnych oraz leżakowni.
7. Browar Protivin - zapowiedź modernizacji linii rozlewu butelek. Jedno wyróżnienie na targach i konkursach w Czechach /dla piwa bezalkoholwego/
8. Browar Uhersky Brod, podobna inwestycja jak w Protivinie /6 wyróżnień za 2008/
9. Vysoky Chlumec, brak nowych informacji po niedawnym przejęciu.
Podsumowując: z przejętych przez K-Brewery docierają raczej pozytywne informacje.
Wyjątkiem jest Klaster, którego sytuacja, a przede wszystkim przyszłość nie jest jasna.Comment
-
Comment
-
No właśnie, kupujemy "rynek", a potem stopniowo redukujemy marki; konsument już wtedy ma niewiele do powiedzenia. Oczywiście firma na H to przykład, na dziś mówi się raczej o tym, że kupią Staropramena, więc sprawa nie jest kwestią dnia dzisiejszego czy jutrzejszego...
pozdrowieniaComment
-
-
No tak, ale InBev , zapewne aby załatać finanse w USA, próbuje sprzedać swój czeski "oddział":
http://pivni.info/news/4201-inbev-ch...aropramen.html
A co powiecie na taki hipotetyczny scenariusz - A-B InBev sprzedaje Staropramena, ale nie wycofuje się z Czech tylko kupuje Budvara. Zakończyliby wreszcie wielowiekowy spór, bo obecnie podobno nie mogą kupić Budvara dlatego, że mają już Staropramnea. Pytanie czy to by wyszło na zdrowie Budvarowi, pewnie nie, z drugiej strony nie sądzę, żeby na złość mamie odmrozili sobie uszy i zarżnęli kurę znoszącą złote jaja.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-03-18, 15:19.Comment
-
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
A co powiecie na taki hipotetyczny scenariusz - A-B InBev sprzedaje Staropramena, ale nie wycofuje się z Czech tylko kupuje Budvara. Zakończyliby wreszcie wielowiekowy spór, bo obecnie podobno nie mogą kupić Budvara dlatego, że mają już Staropramnea. Pytanie czy to by wyszło na zdrowie Budvarowi, pewnie nie, z drugiej strony nie sądzę, żeby na złość mamie odmrozili sobie uszy i zarżnęli kurę znoszącą złote jaja.
Jedną z opcji może być wejście Carlsberga /ostatnio chyba nawet dowożą do Czech/ lub kupienie przez niezwiązaną dotąd z piwem jakąś czeską grupę kapitałową /takie K-Brewery bis/, za którą może stać kapitał rosyjski, bo tam jest dobry odbiór czeskiego piwa i już podchody przez Rosjan były robione.
Tymczasem Svijany są w swoim regionie /liberecky kraj/ na drugim miejscu.Comment
-
Jeżek
Wydaje się, że w przypadku Jeżka, tak jak wcześniej Svijan K-Brewery notuje sukces:
"Ježek teď zažívá boom
Že je krize? V jihlavském pivovaru se tomu mohou jen smát".
Więcej w monitoringu piwnych informacji w serwisie pivovary.info:
Comment
-
Pojawiły się informacje, że K-Brewery wchodzi do gry o kupno Staropramena. Szczerze im kibicuje, choć jestem realistą...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Pojawiły się informacje, że K-Brewery wchodzi do gry o kupno Staropramena. Szczerze im kibicuje, choć jestem realistą...Comment