Lobkowicz (ex K-Brewery): przejęcia browarów w Czechach
Collapse
X
-
Jeszcze nie zakończona sprawa Primatora. Z tym Staropramenem to raczej plotka, sami zresztą stwierdzili, że to bezsens żeby zainwestować taką sumę. Byłoby to wbrew dotychczasowym działaniom K-Brewery, które koncentruje się się na małych browarach.
Ich dotychczasowe zapowiedzi mają póki co poparcie w działaniach. Ewentualny zakup tak dużego producenta, spowodować musi zmianę w dotychczasowej "filozofii" całego przedsięwzięcia.Comment
-
Pojawiły się informacje, że K-Brewery wchodzi do gry o kupno Staropramena. Szczerze im kibicuje, choć jestem realistą...Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
No i pojawia się okazja by kupić co prawda nie Budvara ale jego sąsiada. Okazuje się, że Budějovický měšťanský pivovar jest na sprzedaż. Ich piwa (1795, Samson) nadal można kupić w niektórych naszych sklepach i lokalach. Z artykułu wynika, że bezpośredni konkurent, państwowy Budvar nie jest zainteresowany przejęciem rywala.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Comment
-
Kilka nowych informacji:
1. Doszło do konfliktu między Jiří Fuskiem, dyrektorem browaru Czerna Hora i zarówno prezydentem Czeskiego Związku Małych i Niezależnych Browarów a K-Brewey. Okozauje się, że rodzina ma 3 głosy w radzie zarządu, K-Brewery tylko 2. Fusek zakazać miał wstęp na teren browaru współudziałowcom z K-Brewery (obie strony mają po 50% udziałów).
W konflikcie może chodzić o to, że kosztem browaru Fuska próbuje się wzmocnić pozostałe zakłady K-Brewery
2. Odświeżono stronę browaru Klaszter http://www.pivovarklaster.cz/ gdzie 100% ma K-Brewery. Ponadto wprowadzono kvasnicowe piwo /beczki/.
Docent zauważył, że na stronie K-Brewery www.kbrewery.cz nie ma Svijan i Rohozca
Otóż sytuacja w tych browarach wygląda tak, że K-Brewery ma tam po 45% udziałów, natomiast LIF - 55%.
browary, w których 100% udziałów ma K-Brewery:
Janáček, Uherský Brod, Platan Protivín, Ježek Jihlava, Klášter Hradiště, Rychtář, Hlinsko, Lobkowicz, Vys. Chlumec. I one widnieją na oficjalnej stronie K-Brewery.
3. Na temat przejęcia Staropramena i kwestiach związanych z Nachodem na razie ciszaComment
-
Oficjalna strona K-brewery zapowiada modernizację browaru i słodowni w Protivinie /Platan/, której celem ma być podwyższenie jakości warzenia piwa metodami tradycyjnymi.
Zmienić się ma wizerunek etykiet. Zapowiedziano nową kampanię reklamową.Comment
-
Wprowadzono nowe etykiety browaru w Węgierskim Brodzie (Uherský Brod).
Te stare wyglądały moim zdaniem o wiele lepiej i oryginalniej, są jeszcze do zobaczenia na:
Comment
-
LIF został też chyba w końcu właścicielem Primatora - jeśli było to sorry, nie śledziłem aż tak uważnie sprawy kupna browaru w Nachodzie, wiem tylko że długo się to ciągnęło.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
W Protivinie już wprowadzili nową szatę graficzną etykiet. Dziesiątka nazywa się Schwarzenberg, na cześć dawnych właścicieli.
W sprawie Nachodu doszło do odwołania w sądzie, sprawa nie jest jeszcze przesądzona i jest w toku. O LIF /Liberecky investicni fond/ i jego powiązania pisałem także we wcześniejszych postach.Comment
-
Po długiej przerwie nowa wiadomość od K-Brewery.
Budzi dość mieszane uczucia.
K-Brewery planuje wejść z nowym piwem na rynek ogólnoczeski. Będzie to leżak Lobkowicz.
Produkowany w sposób tradycyjny /bez HGB, tankofermentatorów/. Z tego co wiem już wybierane są firmy odpowiedzialne za nowy wizerunek piwa itp. Hasłem reklamowym ma być "Szlachcic między piwami" To są plusy.
Minus, to to, że piwo to warzone ma być na lobkowiczowym Vysokim Chlumcu ale w Protivinie /Platan/.Comment
-
Lobkowicz Premium już dostępne:
W związku z produkcją tego piwa w browarze w Protivinie, zawieszono tam warzenie ichniejszej dwunastki
Dawny browar Lobkowicz ma już nową stronę internetową i funkcjonuje pod nazwą
Pivovar Vysoký Chlumec
Jego produkcja na rynek czeski ogranicza do dwóch gatunków - Demona i Vevody.
Prawdopodobnie jest ich więcej, ale eksportowane jest poza Czechy, głównie do Niemiec.Comment
-
Przejęcie kolejnego browaru
Na początku roku K-Brewery przejęło browar Czerna Hora (z produkcją ponad 160 tys. hektolitrów piwa). Jest to dość dziwne, ponieważ do niedawna były właściciel pakietu większościowego Jirzi Fusek był w konflikcie pozostałym akcjonariuszem - właśnie K-Brewery. Fusek to prezydent Czeskiego Związku Małych i Niezawisłych Browarów /ostatnio instytucja ta nie przejawia większej działalności/, działał również w podobnych stowarzyszeniach ogólnoeuropejskich.
Fusek postawił na nogi browar i doprowadził do jego rozwoju poprzez działalność turystyczno-gastronomiczno-hotelarską. Czerna Hora stała się jednym z najbardziej rozpoznawanych i wysoko ocenianych browarów morawskich.
Jako powód odejścia Fusek podał swój wiek /skończył 65 lat/ i chęć pomocy swoim dzieciom w prowadzenia biznesu /związanego z działalnością hotelarsko-gastronomiczną/.
Inżynier Fusek z browaru odchodzi na przełomie stycznia i lutego. Moim zadaniem szkoda, gdyż jest to obok Stanislava Bernarda, największy wizjoner czeskiego browarnictwa, który umiejętnie łączył działalność piwowarską z szeroko rozumianą turystyką i kulturą.
Browar w Czernej Horze wprowadził na rynek szereg nowych gatunków /Kvasar, Black Hill czy ostatnio jagodowa Modra Luna i pszeniczny Velen/.Comment