Co to jest piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    Co to jest piwo?

    Piłem ostatnio różne piwa (napoje piwne) - obecnie w sklepach jest mnóstwo takich trunków - i zastanawiałem się, czy je oceniać czy nie, czy traktować je jak piwa czy jakieś drinki piwne, napoje piwne. Zauważyłem, że niektórzy forumowicze też mają z tym problem, tym bardziej, że na etykiecie widnieje słowo piwo. Czy jest jakaś oficjalna definicja piwa, jakieś zasady, które napój musi spełniać by mógł być nazwany piwem i tylko piwem. Czy jak jakiś producent do na przykład soku pomarańczowego dorzuci trochę brzeczki piwnej to może to nazywać już piwem? Zastanawiam się, czy producenci nie nadużywają i wykorzystują autorytetu piwa. Czy znacie jakieś konkretne akty prawne, formalne definicje dotyczące piwa i napojów piwopochodnych? Jak wygląda to w innych państwach?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Piwo powinno się składać z wody, słodu i chmielu. Fermentacja na drożdżach a nie jakieś wynalazki na spirytusie .

    Było na forum : http://www.browar.biz/forum/showthre...definicja+piwa

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

      #3
      Masz rację, ale podajesz ogólne rozumienie pojęcia piwa. A ja znalazłem Dyrektywę Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 roku w sprawie harmonizacji struktur podatku akcyzowego od alkoholu i napojów alkoholowych (http://eulex.parp.gov.pl/eulexii/dok...nf_34385_12721), która podaje definicję piwa:
      "Piwem jest każdy produkt odpowiadający kodowi CN 2203 lub jakikolwiek produkt zawierający mieszankę piwa z drinkiem niealkoholowym odpowiadającym kodowi CN 2206; w każdym przypadku [ilość] faktycznej zawartości alkoholu przekracza 0,5 % vol. Pozostaje jeszcze znaleźć rozumienie kodu CN 2206.

      Comment

      • hoobson
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.04
        • 45

        #4
        Pozostaje jeszcze znaleźć rozumienie kodu CN 2206
        Za stroną ec.europa.eu: Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          CN to oznaczenie kodu taryfowego (celnego) używanego w WE

          CN 2203 - Piwo otrzymywane ze słodu
          CN 2206 - Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

            #6
            Na stronie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...07:0009:PL:PDF znalazłem też taką wiadomość:

            Noty wyjaśniające do HS do pozycji 2203 zawierają
            wskazówkę, że do piwa dodawany może być
            cukier, substancje barwiące, ditlenek węgla i inne
            substancje. Z tego względu piwo objęte pozycją
            2203 może być m.in. aromatyzowane.

            Co to wszystko oznacza z formalnego punktu widzenia:

            1. Piwo musi być napojem otrzymanym ze słodu
            2. Musi zawierać min. 0,5 % alkoholu obj.
            3. Może być mieszane z innymi napojami
            4. Do piwa może być dodawany cukier, substancje barwiące, aromaty itp.

            I to by było na tyle
            Może warto by zadbać o jakiś polski odpowiednik niemieckiego Reinheitsgebot - nakazu czystości piwa tradycyjnego w odróżnieniu od napojów piwnych o smaku...

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Nieprzeźroczysta ciecz zwieńczona pianą, zawierająca alfa-kwasy. A poza tym pełna dowolność jeśli patrzeć komu przyczepiają piwne etykiety...

              EDIT - Przemyślałem rzecz i z alfa-kwasów się wycofuję...
              A może widział ktoś bezbarwnego Heńka?
              Last edited by Seta; 2008-06-23, 23:02. Powód: po kilku...

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Nieprzeźroczysta ciecz zwieńczona pianą, zawierająca alfa-kwasy. A poza tym pełna dowolność jeśli patrzeć komu przyczepiają piwne etykiety...

                EDIT - Przemyślałem rzecz i z alfa-kwasów się wycofuję...
                A może widział ktoś bezbarwnego Heńka?
                Bezbarwny to nie to samo, co nieprzezroczysty. Większość piw jest przezroczysta
                blog.kopyra.com

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #9
                  spokojnie, już opracowano bezbarwne "piwo"...
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    W takim razie "piwo" to napój. Chyba możemy założyć, że posiada pianę (minimum 1 sekundę).
                    Czasami zawiera alkohol, barwę (różną), alfa kwasy (czasem nawet z chmielu), dwutlenek węgla (lub azot)... Czasami warzone jest na bazie słodu (chociaż z reguły jest produkowane.
                    Smak i zapach w zasadzie dowolne.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X