Piłem ostatnio różne piwa (napoje piwne) - obecnie w sklepach jest mnóstwo takich trunków - i zastanawiałem się, czy je oceniać czy nie, czy traktować je jak piwa czy jakieś drinki piwne, napoje piwne. Zauważyłem, że niektórzy forumowicze też mają z tym problem, tym bardziej, że na etykiecie widnieje słowo piwo. Czy jest jakaś oficjalna definicja piwa, jakieś zasady, które napój musi spełniać by mógł być nazwany piwem i tylko piwem. Czy jak jakiś producent do na przykład soku pomarańczowego dorzuci trochę brzeczki piwnej to może to nazywać już piwem? Zastanawiam się, czy producenci nie nadużywają i wykorzystują autorytetu piwa. Czy znacie jakieś konkretne akty prawne, formalne definicje dotyczące piwa i napojów piwopochodnych? Jak wygląda to w innych państwach?
Co to jest piwo?
Collapse
X
-
Piwo powinno się składać z wody, słodu i chmielu. Fermentacja na drożdżach a nie jakieś wynalazki na spirytusie .
Było na forum : http://www.browar.biz/forum/showthre...definicja+piwa
-
-
Masz rację, ale podajesz ogólne rozumienie pojęcia piwa. A ja znalazłem Dyrektywę Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 roku w sprawie harmonizacji struktur podatku akcyzowego od alkoholu i napojów alkoholowych (http://eulex.parp.gov.pl/eulexii/dok...nf_34385_12721), która podaje definicję piwa:
"Piwem jest każdy produkt odpowiadający kodowi CN 2203 lub jakikolwiek produkt zawierający mieszankę piwa z drinkiem niealkoholowym odpowiadającym kodowi CN 2206; w każdym przypadku [ilość] faktycznej zawartości alkoholu przekracza 0,5 % vol. Pozostaje jeszcze znaleźć rozumienie kodu CN 2206.
Comment
-
-
Pozostaje jeszcze znaleźć rozumienie kodu CN 2206
Comment
-
-
CN to oznaczenie kodu taryfowego (celnego) używanego w WE
CN 2203 - Piwo otrzymywane ze słodu
CN 2206 - Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Na stronie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...07:0009:PL:PDF znalazłem też taką wiadomość:
Noty wyjaśniające do HS do pozycji 2203 zawierają
wskazówkę, że do piwa dodawany może być
cukier, substancje barwiące, ditlenek węgla i inne
substancje. Z tego względu piwo objęte pozycją
2203 może być m.in. aromatyzowane.
Co to wszystko oznacza z formalnego punktu widzenia:
1. Piwo musi być napojem otrzymanym ze słodu
2. Musi zawierać min. 0,5 % alkoholu obj.
3. Może być mieszane z innymi napojami
4. Do piwa może być dodawany cukier, substancje barwiące, aromaty itp.
I to by było na tyle
Może warto by zadbać o jakiś polski odpowiednik niemieckiego Reinheitsgebot - nakazu czystości piwa tradycyjnego w odróżnieniu od napojów piwnych o smaku...
Comment
-
-
Nieprzeźroczysta ciecz zwieńczona pianą, zawierająca alfa-kwasy. A poza tym pełna dowolność jeśli patrzeć komu przyczepiają piwne etykiety...
EDIT - Przemyślałem rzecz i z alfa-kwasów się wycofuję...
A może widział ktoś bezbarwnego Heńka?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziNieprzeźroczysta ciecz zwieńczona pianą, zawierająca alfa-kwasy. A poza tym pełna dowolność jeśli patrzeć komu przyczepiają piwne etykiety...
EDIT - Przemyślałem rzecz i z alfa-kwasów się wycofuję...
A może widział ktoś bezbarwnego Heńka?
Comment
-
-
spokojnie, już opracowano bezbarwne "piwo"...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
W takim razie "piwo" to napój. Chyba możemy założyć, że posiada pianę (minimum 1 sekundę).
Czasami zawiera alkohol, barwę (różną), alfa kwasy (czasem nawet z chmielu), dwutlenek węgla (lub azot)... Czasami warzone jest na bazie słodu (chociaż z reguły jest produkowane.
Smak i zapach w zasadzie dowolne.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment