Błagałem o nie przytaczanie przykładu Stelli czyli "belgijskiego Heńka"... No Kopyr, nie spodziewałem się tego, ale widzę, że przestawiłeś się i bronisz bardzo grząskiego rumowiska na tym forum... Być może w podobnym stylu ktoś właśnie teraz na belgijskim forum internetowym broni tezy, że najbardziej reprezentatywnym jakościowo polskim produktem piwnym jest Tyskie, Żywiec czy Okocim, których browary stanowią, jak podaje Wikipedia 95% produkcji piwa w Polsce... Ciekawe jak byś takiemu oponentowi odpowiedział...
Artykuł Tomka Kopyry: Caution! High Voltage! / Uwaga na wysoki woltaż! - Komentarze
Collapse
X
-
Błagałem o nie przytaczanie przykładu Stelli czyli "belgijskiego Heńka"... No Kopyr, nie spodziewałem się tego, ale widzę, że przestawiłeś się i bronisz bardzo grząskiego rumowiska na tym forum... Być może w podobnym stylu ktoś właśnie teraz na belgijskim forum internetowym broni tezy, że najbardziej reprezentatywnym jakościowo polskim produktem piwnym jest Tyskie, Żywiec czy Okocim, których browary stanowią, jak podaje Wikipedia 95% produkcji piwa w Polsce... Ciekawe jak byś takiemu oponentowi odpowiedział...Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
faktycznie były to dane produkcji - bez eksportu. łącznie z eksportem pilsik jeszcze bardziej dystansuje mocarzy.
przepraszam że się uczepiłem Ciebie Dyzman i Belgii jako takiej, ale uważam że trzymasz się nietrafionego argumentu.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-07-14, 22:38.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
faktycznie były to dane produkcji - bez eksportu. łącznie z eksportem pilsik jeszcze bardziej dystansuje mocarzy.Po prostu, ciężko mi uwierzyć w statystyki wg których w calej Belgii, kraju mającym w swym "dorobku" najwięcej gatunków piwa na świecie, warzy się go tylko 10 x więcej niż w kieleckim browarze o nazwie "Belgia"... No ale cóż, nie będę szukał żadnych statystyk na obalenie tej tezy, gdyż nawet już mi się nie chce na ten temat gadać. Nie będę już brnął też w spory etymologiczne, choć wiem z autopsji, że w krajach zachodniej Europy jako lager potocznie określa się po prostu zwykłe piwo, nie-specjalne, jakie akurat dana knajpa ma na kranie i obojętnie z jakiej fermentacji "pochodzi". Nie wiem też dlaczego zeszliśmy na sposób warzenia jeeli rozmawialiśmy o zawartości alkoholu. Przecież nawet jeśli ta statystyka jest prawdziwa, to co to udowadnia?! Że te pilsy mają około 5% alkoholu? Wiadomo, że górna fermentacja w masowej produkcji jest rzadko stosowana. Ale co ma do tego zawartość alkoholu?
Ostatnia zmiana dokonana przez dyzman; 2008-07-15, 12:14."Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin FranklinComment
-
Nie wiem jak w Belgii ale w Holandii cięzko w jednym sklepie kupić te piwa, które oferuje Belgium's Best. Trzeba sie naszukać specjalistycznych sklepów. W Amsterdamie knajp z dobrym piwem belgijskim czy holenderskim nie ma aż tak wiele (w centrum mniej niz 20) na ogólna liczbę knajp - setki. Najpopularniejsze piwo to Amstel czy Dommelsch.
Właśnie przegladnąłem przewodnik po amsterdamskich knajpach - tych najlepszych.
Najczęściej serwowane są tam piwa:
Grolsch Premium Pilsener (5%)
Witte Ros (5%)
Murphy's Stout (4.2%)
De Koninck (5%)
Heineken Pils (5%)
Jupiler Pils (5%)
Blanche de Namur (4.5%)
Brand Pils (5%)
Wieckse Witte (5%)
Amstel Pils (5%)
Brand UP (5%)
De Ryck Special (4.2%)
Speciale Palm (5%)
Vřlen Witvoetje (5%)
Vos (5%)
Leeuw Pils (5%)
Leeuw Wit (5%)
Venloosch Alt (5%)
Mocne piwa typu Dubbel, Tripel i inne są w mniejszości. Ażeby dostać półlitrowego Grolscha trzeba poprosić, bo normalnie naleją 0,3 albo jeszcze mniej.
Dane ze strony: http://www.europeanbeerguide.net/amspubs1.htmMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Uwagę na większą zawartość alkoholu zwracam już od dawna. Kieruję się głównie nią przy zakupie piw - dlatego m.in wolę sobie kupić Żywca niż Ciechana (przywróćcie chociaż swojego Leżaka). Piwo ma dla mnie być przyjemnym napitkiem, gaszącym pragnienie, a nie mózgotrzepem, po wypiciu którego zaczyna już szumieć. W porze zimowej częściej piajm portery czy koźlaki ale w lato szukam jak najsłabszych piw (pomijając b/a i cienizny robione dla marketów).
I wreszcie mam takie, Konstancin swoim Zdrojowym zrobił bardzo dobrą rzecz, obok niego jest jeszcze grybowski Pilsweisser ze swoją 10-tką ale jak dla mnie nieosiągalny.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ciechan to akurat nieprawidłowo podaje zawartość alkoholu (na starych zasadach, czyli max), bo nie jest możliwe uzyskanie 6,2% alk. przy 12,1°Blg...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Tym bardziej wydaje mi się to absurdalne. Wystarczy prześledzić jakie piwa importuje choćby "Belgium's best". Zaraz mi ktoś powie, że to specjalnie dla Polaków wybiera się piwa z wysoką zawartością alkoholu, które w Belgii stanowią niszę..Po prostu, ciężko mi uwierzyć w statystyki wg których w calej Belgii, kraju mającym w swym "dorobku" najwięcej gatunków piwa na świecie, warzy się go tylko 10 x więcej niż w kieleckim browarze o nazwie "Belgia"...
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
Related Topics
Collapse
-
Świat nie jest czarno-biały. Świat ekonomii także. Czy i w świecie piwa, pomiędzy biegunami producent-konsument jest jeszcze ktoś usytuowany? Zapraszam do kolejnego felietonu Tomka Kopyry!
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=136
Zapraszam...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Hoho, to już piąty! Tomek Kopyra w buńczucznym jak zwykle tonie
zastanawia się czy niepasteryzacja piwa to nie przypadkiem ślepy zaułek dla małych browarów nierestauracyjnych (dużo negowania w jednym zdaniu, wybaczcie).
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artyku...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W drugim z kolei felietonów Tomek Kopyra spogląda na kulejącą nie tylko pod piwnym względem - gastronomię.
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=134
Zapraszam do komentowania!
Piwoszy nie muszę zbytnio zachęcać, bo już...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
W dziewiątym felietonie nieco spostrzeżeń o pewnej piwnej krainie...
Artykuł znajduje się tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=150
Zapraszam do czytania i komentowania!...-
Channel: Piwo - Gdzie
-
-
Po chwili przerwy Kopyr powraca z nowym felietonem. Na początek waga lekka tużpowakacyjna - podsumowanie mitów krążących o piwie
Artykuł znajduje się do poczytania tu:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=161
Komentarze jak najbardziej chętnie widziane!...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment