Artykuł Tomka Kopyry: Caution! High Voltage! / Uwaga na wysoki woltaż! - Komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyzman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.01
    • 108

    Eh, Art z całym szacunkiem, czytasz to co piszę, czy tylko wybiórczo rzucasz okiem? Gdzie pokazałeś mi "nieubłaganą statystykę" , z której wynika, że większość piw produkowanych w Belgii nie ma wysokiego woltażu? Czy wg Ciebie "mocne" jest osobnym gatunkiem piwa? Może w Polsce tak się to pojmuje ale z pewnością nie w Belgii. Rozumiem, że wg Ciebie piwa takie jak Augustijn, Ciney, Postel czy nawet Leffe w wersji blonde to "piwka specjalne"? litości...
    "Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin

    Comment

    • kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
      Rozumiem, że wg Ciebie piwa takie jak Augustijn, Ciney, Postel czy nawet Leffe w wersji blonde to "piwka specjalne"? litości...
      A jakie to są według Ciebie piwa????
      Bo według mnie można je zakwalifikować do piw specjalnych ale też i do piw górnej fermentacji.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
        Rozumiem, że wg Ciebie piwa takie jak Augustijn, Ciney, Postel czy nawet Leffe w wersji blonde to "piwka specjalne"? litości...
        A wg Ciebie to odpowiedniki Tyskiego, Lecha, Ciechana wybornego czy Żywego? Tak?
        No przecież to oczywiste, że nie są to piwa w stylu, o którym pisałem (session beer).
        blog.kopyra.com

        Comment

        • dyzman
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.01
          • 108

          A wg Ciebie to odpowiedniki Tyskiego, Lecha, Ciechana wybornego czy Żywego? Tak?
          No jasne, że nie. Ale idąc tym tokiem myślenia, wszystkie piwa belgijskie byłyby specjalne, a widzę, że wam bardzo blisko do tej teorii.
          Last edited by dyzman; 2008-07-15, 20:33.
          "Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin

          Comment

          • kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
            No jasne, że nie. Ale idąc tym tokiem myślenia, wszystkie piwa belgijskie byłyby specjalne, a widzę, że wam bardzo blisko do tej teorii.
            A kto powiedział, że wszystkie belgijskie piwa to piwa specjalne??? ale większość taka jest i mówię tu o markach oczywiście.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23911

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
              Eh, Art z całym szacunkiem, czytasz to co piszę, czy tylko wybiórczo rzucasz okiem? Gdzie pokazałeś mi "nieubłaganą statystykę" , z której wynika, że większość piw produkowanych w Belgii nie ma wysokiego woltażu?
              Przypomnę tylko Twój post co do którego zgłosiłem obiekcje:

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
              Oj, nic bardziej mylnego. Przykładowo w takiej Belgii, powszechnie określanej "krajem piwa", mającej w swoim dorobku setki jego gatunków, piwo jest z reguły mocne, bez zaznaczania wzmianki o tym (poza obligatoryjną adnotacją %). Dokonując prostego uśrednienia dojdziemy do wniosku, że tamtejsze piwa są mocniejsze i to sporo od naszych. A są to marki uznane na całym świecie. Pijąc belgijskie piwo alkoholu się nie czuje, ale to już inna sprawa. Będę się zatem upierał przy regule, że co kraj to obyczaj. A ten z kolei kształtuje trend i standard. "Lżejszych"piw się pewnie doczekamy , ale powszechnego entuzjazmu budzić nie będą. Pozdrawiam serdecznie drogiego Kopyra
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
              W Belgii warzone są głównie piwa o większej zawartości alkoholu. Co do spożycia...w gardłach Belgów nie siedzę, ale nie sądzę by ta większość, w moim przekonaniu znaczna, wylewana była do zlewu, odkładana na półkę czy też głównie przeznaczana na eksport.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
              Tym bardziej wydaje mi się to absurdalne. Wystarczy prześledzić jakie piwa importuje choćby "Belgium's best".

              przytoczyłem Ci statystyki, które dobitnie pokazują, że w Belgii piwo mocne o którym TY piszesz powyżej - ma niewielki udział w rynku. Jest dużo różnych marek piw mocnych (różnych gatunków) ale stanowią nieznaczną część produkcji, którą dominują koncernowe cienkie lagery.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • dyzman
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.01
                • 108

                Nie no, to jednak naprawdę coś ze mną jest źle! Zgłoszę się do specjalisty z autodiagnozą "choroby komunikacyjnej" uniemożliwiającej swobodne porozumiewanie, objawiającej się w powszechnym niezrozumieniu wypowiadanych myśli i przekonań w społeczeństwie. Na koniec (to już naprawdę koniec mojej dyskusji w tym wątku), ujmę najprościej jak potrafię tezę przewodnią moich wypocin:

                1) piwa belgijskie, które doceniają piwosze na całym świecie, to głównie klasztorniaki z wysoką zawartością alkoholu; ale nie tylko klasztorniaki, gdyż różne sposoby produkcji i wielość odmian czynią Belgię "krajem piwa", i to nie z uwagi na zwykłe pilsnery, których w całej Europie mnóstwo
                2) piwa takie jak Stella niczym się nie różnią od międzynarodowych sikaczy w zielonych butelkach
                3) nigdy nie spotkałem się ze szczególnym zachwytem wobec piw z pkt. 2
                4) jeśli piwa z pkt 1 budzą zachwyt w całym piwnym świecie, nonsensowne jest dalsze przywoływanie wykresów wielkości sprzedaży, ponieważ idąc za prawdziwym tematem tego wątku, należy zmusić się do refleksji,czy aby na pewno jesteśmy "piwnym trzecim światem", jeżeli w Belgii docenia się właśnie te piwa z wysokim woltażem

                Chodziło mi o najlepsze belgijskie piwa... Jeżeli preferujecie inne piwa niż te , które choćby przykładowo wymieniłem , wasza sprawa... Śmieję się tylko z tego, że jako orędownicy polskiej niszy browarniczej, nagle wam się odwidziało i pod słowem Belgia widzicie Stellę, a nie browary takie jak wspominany Alken Maes, które niezależnie od wielkości sprzedaży, dają znakomity przykład, że piwo mocne nie jest jakimś przypadkowym polskim odchyleniem od normy. Jeżeli w Belgii zgodnie z tradycją warzy się mocne piwo, nie widzę powodów, żeby w Polsce robiono "transformację alkoholową", co nie znaczy, że konsument nie powinien mieć w czym wybierać. Pozdrawiam.
                Last edited by dyzman; 2008-07-15, 21:39.
                "Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Dyzman, jeśli nie widzisz różnicy między wysoko odfermentowanym mocnym jasnym a belgijskimi klasztorniakami, to chyba faktycznie pora na specjalistę To, że np. Polska była by ceniona w świecie za portery bałtyckie, to nie oznacza, że jest to piwo produkowane w największej ilości w naszym kraju.
                  Zresetuj sie chłopie, Twoje
                  Last edited by Marusia; 2008-07-15, 21:48.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Czas zawołać lzkamila, żeby napisał nam co piją ludkowie w NL. Moje doswiadczenia z kilku knajp mówią mi, że trapisty i klasztorniaki nie są to piwa, które głównie pija się w knajpie. Pija się te lżejsze.

                    Dyzman, docenia się klasztorniaki, ale nie są to piwa, które pija się nacodzień. Teraz mamy lato i najwiecej schodzi tam teraz Witów, lekkich piw na lato. Mało kto się katuje latem ciężkimi piwami. Oni są w tej dobrej sytuacji, że je mają. My nie.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • dyzman
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.01
                      • 108

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Dyzman, jeśli nie widzisz różnicy między wysoko odfermentowanym mocnym jasnym a belgijskimi klasztorniakami, to chyba faktycznie pora na specjalistę
                      Nie pisałem w ogóle o polskich mocnych typu Dębowe... ale o zwykłych polskich lagerach, które w opinii większości są zbyt mocne... Zbyt "literalnie" wzięłaś moją wypowiedź, gdybyś poczytała wątek nieco wcześniej, uwzględniłabyś kontekst.

                      jacer: ale ja nigdy tego nie negowałem... Zgadzam się z tobą w 100%. Próbowałem odpowiedzieć jeno na pytanie "czy zawartość alkoholu w polskim piwie robi z Polaków odmieńców i dlaczego nie ma piw o niskim woltażu".
                      "Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin

                      Comment

                      • kishar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.10
                        • 1691

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
                        Nie pisałem w ogóle o polskich mocnych typu Dębowe... ale o zwykłych polskich lagerach, które w opinii większości są zbyt mocne... Zbyt "literalnie" wzięłaś moją wypowiedź, gdybyś poczytała wątek nieco wcześniej, uwzględniłabyś kontekst.

                        jacer: ale ja nigdy tego nie negowałem... Zgadzam się z tobą w 100%. Próbowałem odpowiedzieć jeno na pytanie "czy zawartość alkoholu w polskim piwie robi z Polaków odmieńców i dlaczego nie ma piw o niskim woltażu".
                        Bo polskie lagery są zbyt mocne i nie wiem czemu porównujesz je do mocnych piw belgijskich - jak to jest inna bajka !!!!, porównaj polskie lagery do belgijskich i wtedy co Ci wyjdzie ???
                        Że polskie są mocniejsze.
                        I ta zawartość alkoholu w zwykłym codziennym lagerze robi z nas odmieńców bo nie widziałem jeszcze rynku, gdzieżby taki duży procent stanowiły zbyt mocne i zbyt odfermentowane lagery. A porównanie do sytuacji w Belgii jest nietrafione, było by celne jak byś porównał nasze bałtyckie portery do belgijskich piw specjalnych mocnych.

                        Comment

                        • remfire
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 1334

                          Zapoznałem sie z dyskusja i muszę przyznać że zaczynam rozumieć Dyzmana.
                          Jest dużo racji w jego słowach.

                          Nie jesteśmy takimi odmieńcami jak większość z nas uważa, bo w innych krajach też mają mocne piwa. Z Czech przywoziłem niedawno zarówno te słabe , jak i takie naprawdę mocne.
                          A nawet jeśli mamy ich więcej niż inni to widocznie taka nasza specyfika. Jednak zapewne koncerny doprowadzą do stopniowego upodobnienia statystyk w większości krajów, bo przecież oni wiedzą lepiej co smakuje klientom
                          Wierzę jednak że będą na rynku różne piwa , tak aby każdy mógł wybrać sobie takie na jakie ma ochotę. Wystarczy wspomnieć fakt że jednak pojawiały sie na półkach nowe pszeniczniaki, portery itp

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6122

                            Ja z kolei rozumiem coraz mniej z tej dyskusji. Wydawało mi się , że został wskazany problem tej samej zawartości ekstraktu w piwach polskich i np. czeskich, a jednocześnie większa zawartość alkoholu wyciskana z piw polskich kosztem walorów smakowych. Czy taka jest rzeczywiście praktyka browarów - nie wiem. Wiem natomiast, że czeskie 10 smakują dobrze i nie pachną cienizną.

                            Co do wyższości piw mocnych na słabymi się nie wypowiadam, bo po różne sięgam zależnie od pory roku itp. Ważne, by były smaczne.

                            Zauważam oczywiście nadmiar piw mocnych polskich marek, ale nie chodzi tutaj o portery, koźlaki czy piwa marcowe (bo tych akurat jest jak na lekarstwo) ale o 'zwykłe' jasne pełne (12 -14% ekstraktu) o zbyt wysokim stężeniu alkoholu.

                            PS. Całe szczęście, że mam obecnie dostęp do dobrych czeskich 10 w wersji beczkowej i butelkowej. Zdałem sobie z tego sprawę wczoraj, kiedy postanowiłem wreszcie opróżnić butelkę polskiego, jasnego piwa (Max Mocny 7,4 alc) z browaru Kormoran.
                            Last edited by JAckson; 2008-07-16, 07:25.
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman
                              1) piwa belgijskie, które doceniają piwosze na całym świecie, to głównie klasztorniaki z wysoką zawartością alkoholu; ale nie tylko klasztorniaki, gdyż różne sposoby produkcji i wielość odmian czynią Belgię "krajem piwa", i to nie z uwagi na zwykłe pilsnery, których w całej Europie mnóstwo
                              2) piwa takie jak Stella niczym się nie różnią od międzynarodowych sikaczy w zielonych butelkach
                              3) nigdy nie spotkałem się ze szczególnym zachwytem wobec piw z pkt. 2
                              4) jeśli piwa z pkt 1 budzą zachwyt w całym piwnym świecie, nonsensowne jest dalsze przywoływanie wykresów wielkości sprzedaży, ponieważ idąc za prawdziwym tematem tego wątku, należy zmusić się do refleksji,czy aby na pewno jesteśmy "piwnym trzecim światem", jeżeli w Belgii docenia się właśnie te piwa z wysokim woltażem
                              Dyzman, nie rób z nas ignorantów, bo dobrze wiemy co jest najcenniejszego w piwowarstwie belgijskim. Nikt tu się Stellą nie zachwyca. Chodzi tylko, o to, że ta Stela, odpowiednik polskiego Tyskiego, jest od niego lżejsza.
                              Co było do udowodnienia. Niechby nawet polskie mocne piwa były naszą wizytówką, podobnie jak portery. Polish strong lager - bardzo fajnie. Tyle tylko, że ja chcę mieć wybór. Chcę, żeby zarówno pośród oferty koncernowej, jak i małobrowarnianej występowały piwa o normalnej z zakresu 4-5% zawartości alkoholu objętościowo. Ponadto uważam, że ten brak doskwiera nie tylko mnie. Widzę tu więc szansę dla małych polskich browarów. O to mi chodziło, a nie o to, że Stella jest perłą belgijskiego piwowarstwa.
                              A wracając do polish strong lager to niestety ilość dodatków niesłodowych i enzymów raczej sprawi, że nie zrobią furory na świecie.
                              Last edited by kopyr; 2008-07-16, 07:39.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
                                Zapoznałem sie z dyskusja i muszę przyznać że zaczynam rozumieć Dyzmana.
                                Jest dużo racji w jego słowach.

                                Nie jesteśmy takimi odmieńcami jak większość z nas uważa, bo w innych krajach też mają mocne piwa. Z Czech przywoziłem niedawno zarówno te słabe , jak i takie naprawdę mocne.
                                Tak, prawie wszędzie są piwa mocne, ale wszędzie są też piwa o normalnej zawartości alkoholu, wręcz stanowią większość. A u nas ich właściwie nie ma.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...