Poczytaj ten felieton oraz dyskusję po nim.
Artykuł Tomka Kopyry: Caution! High Voltage! / Uwaga na wysoki woltaż! - Komentarze
Collapse
X
-
-
Piwa niskoalkoholowe
Witam
Szukalem na forum ale nie znalazlem odpowiedzi wiec zakladam nowy watek.
Jakie znacie piwa niskoalkoholowe, Polskie czy tez piwa z krajow osciennych, tak w granicach 3% akoholu. Kiedys u nas mzona bylo dostac austriackie piwo (nie pamietam nazwy) ktore mialo cos kolo 3ki ale przestali je sprowadzac pewnie ze wzgledu na to ze polacy lubia pic piwo o smaku wodki - 'krzepkie mega strongi'.
Z tego co mi sie wydaje to chyba najslabszy jest chyba Urquell ze swoim 4,4%. Ale moze jest cos jeszcze (pomijajac piwa angielskie czy amerykanskie czy inne japonskie bo nie o nie mi chodzi).
Swoja droga marzy mi sie sytuacja ze w pubach bedzie sie mozna napic, przykladem czech, piwa niskoprocentowe. Wypic 6-8 i nie pasc, zarzygany pod stol. Ehh
Comment
-
-
Polecam lekturę tego felietonu oraz dyskusji po nim następującej.
Z ciekawych, a niskoalkoholowych piw mamy np. Berliner Weisse 3%alk. W Polsce bardzo ciekawym piwem o niskiej zawartości alkoholu był Grodzisz. Miejmy nadzieję, ze kiedyś znowu się go napijemy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedzidzieki za info, jak euro potanieje to pojade i kupie.
Tylko uważaj, bo to jest baaardzo kwaśne piwo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
% w piwie
Witam wszystkich po raz pierwszy. Znajomy mówi, że z młodości pamięta, że kiedyś piwa miały mniejszy voltaż. Twierdzi, że kiedyś standardem było 2 - 2,5% alkoholu w piwie, dziś jest 5% i więcej. Ktoś może to potwierdzić? Jeżeli to prawda, to co jest przyczyną?
Comment
-
-
Comment
-
-
W niedzielę miałam przyjemność pogawędzić przy jednym stole z panem Aleksandrem Stammem (Fortuna), Markiem Jakubiakiem (Ciechan) i Andrzejem Olkowskim (Kormoran) i dowiedziałam się czegoś, o czym do tej pory nikt nie wspominał.
Mianowicie małe browary, które prowadzą fermentację w otwartych kadziach, nie są w stanie wyprodukować piw o niskim blg brzeczki nastawnej. Dlaczego? Ano - alkohol konserwuje, a fermentacja w otwartych kadziach nie jest tak sterylna, jak w tankofermentorach. Wytłumaczenie całkiem logiczne, biorąc pod uwagę nasze wycieczki do browarów, gdzie jesteśmy wpuszczani przecież i na fermentownie, chuchamy i roznosimy zarazki
Żeby bylo jaśniej: piwo słabe się zepsuje w mig. Ponoć były takie próby, zakończone niepowodzeniem.
Wszyscy trzej panowie byli zgodni co do tego (oczywiście zaraz się zacznie, że tak gadają, bo się tłumaczą, a tak naprawde chodzi o to, że mocne się lepiej sprzedają)
Rzuca to na pewno nowe światło na nasza dyskusję.
Trzeba zrobić składkę na po jednym tankofermentorze dla każdego z małych na piwa słabe dla nas
Comment
-
-
A w Lwówku jakie bedą kadzie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Czyli-ż to byłoby wytłumaczeniem, dlaczego kiedyś piwa częściej się psuły?
Także: z przyczyn naturalnych kiedyś piwa nie mogły być mocno odfermentowane, tankofermentorów nie było, więc dobrym piwowarem był nie tyle ten, który potrafił zrobić piwo smaczne, ale taki, który potrafił zapobiec jego zepsuciu.
Ale jakoś się to jednak udawało - czy obecnie to niemożliwe, czy też, raczej, zbyt ryzykowne?brloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
-
Pozwolę sobie na odrobinę powątpiewania. Weźmy zerknijmy, za naszą południową granicę, gdzie fermentacja w otwartych kadziach jest jeszcze wśród małych i średnich browarów popularna. Im się nie psuje, a w Polsce się psuje? Pamiętam jak dziś, że podczas zwiedzania staroprameńskiego browaru na Strachovie pokazywali nam film, na którym było widać ciągnące się w nieskończoność, otwarte kadzie w kwasoodpornej stali. Bankowo, jak to Czesi robili tam jakieś 10o i 11o. Moim zdaniem, to nie jest tak, że się nie da, tylko te kilka browarów z otwartą fermentacją, które się u nas ostały, nie ma pieniędzy na niezbędne inwestycje. Ja rozumiem z czego wynika takie tłumaczenie, ale się z nim nie zgadzam.Last edited by delvish; 2009-06-03, 09:55."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Wręcz wśród nowo powstających browarów w Czechach powstają z otwartymi kadziami (a robią 10 stopniowe piwa o alkoholu 3 %), w Niemczech pewnie mnóstwo istnieje browarów z takimi wannami i piwami 5 procentowymi więc niech panowie nie opowiadają głupot, że musza wysoko odfermentowywać i robić piwa mocne aby się nie psuły."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziwięc niech panowie nie opowiadają głupot, że musza wysoko odfermentowywać i robić piwa mocne aby się nie psuły.
Podaj tez przykłady tych browarów, o których piszesz - ja nie wiem, o jakie chodzi.
Comment
-
Comment