Artykuł Tomka Kopyry: Caution! High Voltage! / Uwaga na wysoki woltaż! - Komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Poczytaj ten felieton oraz dyskusję po nim.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Mikko
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.12
      • 583

      Piwa niskoalkoholowe

      Witam
      Szukalem na forum ale nie znalazlem odpowiedzi wiec zakladam nowy watek.

      Jakie znacie piwa niskoalkoholowe, Polskie czy tez piwa z krajow osciennych, tak w granicach 3% akoholu. Kiedys u nas mzona bylo dostac austriackie piwo (nie pamietam nazwy) ktore mialo cos kolo 3ki ale przestali je sprowadzac pewnie ze wzgledu na to ze polacy lubia pic piwo o smaku wodki - 'krzepkie mega strongi'.
      Z tego co mi sie wydaje to chyba najslabszy jest chyba Urquell ze swoim 4,4%. Ale moze jest cos jeszcze (pomijajac piwa angielskie czy amerykanskie czy inne japonskie bo nie o nie mi chodzi).

      Swoja droga marzy mi sie sytuacja ze w pubach bedzie sie mozna napic, przykladem czech, piwa niskoprocentowe. Wypic 6-8 i nie pasc, zarzygany pod stol. Ehh

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Polecam lekturę tego felietonu oraz dyskusji po nim następującej.

        Z ciekawych, a niskoalkoholowych piw mamy np. Berliner Weisse 3%alk. W Polsce bardzo ciekawym piwem o niskiej zawartości alkoholu był Grodzisz. Miejmy nadzieję, ze kiedyś znowu się go napijemy.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Mikko
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.12
          • 583

          dzieki za info, jak euro potanieje to pojade i kupie.
          Co do felietonu i komentarzy to nic dodac, nic ujac. Nie wiem jak mi umknol a ten watek mozna w sumie wywalic.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko
            dzieki za info, jak euro potanieje to pojade i kupie.

            Tylko uważaj, bo to jest baaardzo kwaśne piwo.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • bono_boniecki
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.10
              • 177

              Można czasem dostać go w Polsce, widywałem i kupowałem swojego czasu w Piotrze i Pawle w Jankach.

              Comment

              • michalpn
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.04
                • 62

                % w piwie

                Witam wszystkich po raz pierwszy. Znajomy mówi, że z młodości pamięta, że kiedyś piwa miały mniejszy voltaż. Twierdzi, że kiedyś standardem było 2 - 2,5% alkoholu w piwie, dziś jest 5% i więcej. Ktoś może to potwierdzić? Jeżeli to prawda, to co jest przyczyną?

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  Szukajcie a znajdziecie:

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    W niedzielę miałam przyjemność pogawędzić przy jednym stole z panem Aleksandrem Stammem (Fortuna), Markiem Jakubiakiem (Ciechan) i Andrzejem Olkowskim (Kormoran) i dowiedziałam się czegoś, o czym do tej pory nikt nie wspominał.

                    Mianowicie małe browary, które prowadzą fermentację w otwartych kadziach, nie są w stanie wyprodukować piw o niskim blg brzeczki nastawnej. Dlaczego? Ano - alkohol konserwuje, a fermentacja w otwartych kadziach nie jest tak sterylna, jak w tankofermentorach. Wytłumaczenie całkiem logiczne, biorąc pod uwagę nasze wycieczki do browarów, gdzie jesteśmy wpuszczani przecież i na fermentownie, chuchamy i roznosimy zarazki

                    Żeby bylo jaśniej: piwo słabe się zepsuje w mig. Ponoć były takie próby, zakończone niepowodzeniem.

                    Wszyscy trzej panowie byli zgodni co do tego (oczywiście zaraz się zacznie, że tak gadają, bo się tłumaczą, a tak naprawde chodzi o to, że mocne się lepiej sprzedają)

                    Rzuca to na pewno nowe światło na nasza dyskusję.

                    Trzeba zrobić składkę na po jednym tankofermentorze dla każdego z małych na piwa słabe dla nas
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      A w Lwówku jakie bedą kadzie?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • brloin
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2002.10
                        • 534

                        Czyli-ż to byłoby wytłumaczeniem, dlaczego kiedyś piwa częściej się psuły?
                        Także: z przyczyn naturalnych kiedyś piwa nie mogły być mocno odfermentowane, tankofermentorów nie było, więc dobrym piwowarem był nie tyle ten, który potrafił zrobić piwo smaczne, ale taki, który potrafił zapobiec jego zepsuciu.
                        Ale jakoś się to jednak udawało - czy obecnie to niemożliwe, czy też, raczej, zbyt ryzykowne?
                        brloin; od Szczecina do Wrocławia

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          Pozwolę sobie na odrobinę powątpiewania. Weźmy zerknijmy, za naszą południową granicę, gdzie fermentacja w otwartych kadziach jest jeszcze wśród małych i średnich browarów popularna. Im się nie psuje, a w Polsce się psuje? Pamiętam jak dziś, że podczas zwiedzania staroprameńskiego browaru na Strachovie pokazywali nam film, na którym było widać ciągnące się w nieskończoność, otwarte kadzie w kwasoodpornej stali. Bankowo, jak to Czesi robili tam jakieś 10o i 11o. Moim zdaniem, to nie jest tak, że się nie da, tylko te kilka browarów z otwartą fermentacją, które się u nas ostały, nie ma pieniędzy na niezbędne inwestycje. Ja rozumiem z czego wynika takie tłumaczenie, ale się z nim nie zgadzam.
                          Last edited by delvish; 2009-06-03, 10:55.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

                            Wręcz wśród nowo powstających browarów w Czechach powstają z otwartymi kadziami (a robią 10 stopniowe piwa o alkoholu 3 %), w Niemczech pewnie mnóstwo istnieje browarów z takimi wannami i piwami 5 procentowymi więc niech panowie nie opowiadają głupot, że musza wysoko odfermentowywać i robić piwa mocne aby się nie psuły.
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                              więc niech panowie nie opowiadają głupot, że musza wysoko odfermentowywać i robić piwa mocne aby się nie psuły.
                              Może Ty też nie opowiadaj głupot, bo o wysokim odfermentowywaniu nie było mowy

                              Podaj tez przykłady tych browarów, o których piszesz - ja nie wiem, o jakie chodzi.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • rohozecky
                                PremiumUżytkownik
                                🍼🍼
                                • 2008.11
                                • 1839

                                Może dzieje się tak dlatego, że polscy mali browarnicy zakładają długą rotację swoich wyrobów, które często widzimy na półkach pokryte warstwą kurzu
                                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                                Comment

                                Przetwarzanie...