Artykuł Tomka Kopyry: Caution! High Voltage! / Uwaga na wysoki woltaż! - Komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja nie twierdzę, że to nie prawda, ale w przypadku Rohozca i Svijan, strony akurat o tym nie informują.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    W przypadku Svijan taka informacja jest, ale przy zwiększonej produkcji, te tanki wydają się niewystarczające.
    Mógłbyś się zdecydować co do tych Svijan?
    Skąd takie domniemanie co do Svijan? Znasz dokładne zdolności produkcyjne poszczególnych działów Svijan, żeby podeprzeć swoją hipotezę? Jak ją uzasadniasz? W przypadku Rohozca, w foto-przechadzce po browarze są otwarte kadzie.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    Gdyby tak było, to Polska miałaby najlepsze, najbardziej tradycyjne i naturalne piwo na świecie
    U nas nikt się nie chwali otwartymi kadziami. W zasadzie mam wrażenie, że wręcz przeciwnie, duże browary chwalą się swoją nowoczesnością, w tym w zakresie technologii fermentacji.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie jestem technologiem, sprawa jest ciekawa, ale nie można jednoznacznie ogłaszać opinii tylko w oparciu o informacje na stronach browaru.
    Nie wygłaszam opinii tylko w oparciu o strony internetowe. Wygłaszam je w oparciu o wrażenia z w miarę regularnej degustacji piw z ww. browarów. Strony internetowe jedynie potwierdzają moje obserwacje.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12569

      Sorry strona Svijan informuje o otwartych kadziach, ale zdjęcie w załączeniu też może o czymś świadczyć.
      Otwarte kadzie są stosunkowo małe co do produkcji.
      W przypadku Svijan całość produkcji wygląda tak, za:http://www.pivovary.info/prehled/svijany/svijany_v.htm
      Výstav piva:
      rok 1997: 38 000 hl
      rok 1998: 35 260 hl.
      rok 1999: 95 025 hl
      rok 2000: 106 475 hl
      rok 2001: 114 200 hl
      rok 2002: 132 931 hl
      rok 2003: 158 889 hl
      rok 2004: 178 782 hl
      rok 2005: 205 007 hl
      rok 2006: 227 785 hl
      rok 2007: 265 916 hl
      rok 2008: 317 600 hl

      więc coś chyba jest na rzeczy. Oczywiście nie chcę sprawy przesądzać.
      Poza tym w przypadku Svijan jedna z ich marek była warzona w innym browarze.

      Oczywiście polskie browary nie chwalą się kadziami, bo klientowi nic to nie mówi, ale słowa tradycja, natura itp odmieniane są przez wszystkie przypadki

      Co do stron internetowych nie odnosiło się do do Ciebie, a do Twojego przedmówcy

      Comment

      • Mumin_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.10
        • 109

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        VanPurRz, czy możesz podać przykładów czeskich browarów (ale nie restauracyjnych), które obecnie stosują otwarte kadzie?
        Plzenski Prazdroj. Jak nie wierzycie, to służę własnoręcznie wykonanymi zdjęciami. Nie dalej, jak w zeszłą sobotę

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12569



          sami się przyznają do CK tanku.

          To, że mają otwarte kadzie, nie znaczy, że w nich przebiega większość produkcji. W przypadku tego browaru, wziąwszy pod uwagę wielkość produkcji, jest to nie możliwe.
          Może tak odbywa się produkcja Masterów.

          Ale zdjęcie wrzuć

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            Wątpię, aby cała produkcja przechodziła przez otwarte kadzie. Dawaj zdjęcia do galerii.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              Pytanie w sumie nie do mnie, ale daleko szukać nie trzeba
              Pierwsze z brzegu: Rohozec, Opat, Svijany...

              ....Strakonice, Żatec, Nymburk, Protivin. To tak na gorąco, z pamięci w browarach których byłem.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Mumin_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.10
                • 109

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                To, że mają otwarte kadzie, nie znaczy, że w nich przebiega większość produkcji.
                Ale zdjęcie wrzuć
                Nie było warunku o większości produkcji

                A zdjęcia wrzuciłem

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  Zapomniałbym o Havlickuv Brod.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1839

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
                    Plzenski Prazdroj. Jak nie wierzycie, to służę własnoręcznie wykonanymi zdjęciami. Nie dalej, jak w zeszłą sobotę
                    Ci to mają nawet dębowe beczki i brygadę bednarzy, tylko że nic z tego nie wynika. Tam działa w zasadzie minibrowar na potrzeby specjalnych gości itp., w którym ponoć warzy się normalne piwo. Nie ma to jednak żadnego związku z przemysłową masówką produkowaną przez PU na rynek.

                    pozdrowienia
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie było warunku o większości produkcji

                      A zdjęcia wrzuciłem
                      Dałeś się nabrać na te beczki. Jest to ułamek jak nie promil produkcji w Pilznie, robiony specjalnie pod publiczke turystów.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • Mumin_
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.10
                        • 109

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dałeś się nabrać na te beczki. Jest to ułamek jak nie promil produkcji w Pilznie, robiony specjalnie pod publiczke turystów.
                        Och, naprawdę? A ja myślałem, że całe tak robią, te takie mosiężne to śrutowniki do słodu a duże metalowe na dworze to lodówki są :>

                        Comment

                        • Mumin_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.10
                          • 109

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ci to mają nawet dębowe beczki i brygadę bednarzy,
                          Bednarzy mają chyba pięciu na etacie, ostatnio przyjęli trzech nowych, z czego jeden wytrzymał. Robią jedną beczkę rocznie, całość jest filmowana i można kupić DVD

                          Co, biorąc pod uwagę, że normalnie na produkcji jest chyba 25 osób na zmianie, daje i tak całkiem niezły procent. W sumie mogliby tego używać jako hasła reklamowego "jesteśmy tacy tradycyjni, że co ósmy pracownik to bednarz"

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
                            Och, naprawdę? (...)

                            Jeżeli byłeś tego taki pewien, to, po co pisałeś ten post w tonie taniej sensacji. Myślisz, że byłeś pierwszy, który odwiedził tą przysłowiową fabrykę piwa. pokazali to co chcieli ci pokazać nic ponad to!
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • mario123
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.01
                              • 250

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ci to mają nawet dębowe beczki i brygadę bednarzy, tylko że nic z tego nie wynika. Tam działa w zasadzie minibrowar na potrzeby specjalnych gości itp., w którym ponoć warzy się normalne piwo. Nie ma to jednak żadnego związku z przemysłową masówką produkowaną przez PU na rynek.

                              pozdrowienia
                              Zastanawia mnie dlaczego piwo Prazdroj w nielicznych piwiarniach jak np. "U Zlateho Tygra" w Pradze smakuje zupełnie inaczej, a niżeli beczkowy Pilsner Urquell w polskich lokalach i wielu czeskich.
                              Czy wynika to tylko i wyłącznie z faktu, że tamto piwo jest niepasteryzowane?
                              Czy może pochodzi ono ze specjalnej produkcji?

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mario123 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Czy może pochodzi ono ze specjalnej produkcji?
                                Tak. Ze "specjalnej" produkcji w Tychach. Tzn. to dostępne w PL.

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X